Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bal za koji se i ove godine tražila karta više

Autor: Velimir Brkić

14.02.2010. 23:00
Bal za koji se i ove godine tražila karta više

Foto: Velimir BRKIĆ



U organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije u hotelu Kolovare, a pod dirigentskom palicom prvog među županijskim lovcima, predsjednika saveza prof. Mate Radića te njegove desne ruke tajnika Siniše Štulića, održan je 12. lovački bal.
– Lovstvo zadarskog kraja cijenjeno je širom Republike Hrvatske, a jedan od razloga za to je i kvalitetan rad županijskog Lovačkog saveza gdje su obrazovani tisuće lovaca, koji su znali i znaju gospodariti svojim lovištima, istaknuo je prof. Radić.
Tradicionalni lovački bal je poseban zabavan i društveni događaj te se s razlogom svake godine traži karta više. Da je bilo i više od 350 sjedećih mjesta uz bogat stol, sve bi bilo rasprodano. A lovci, iako ljubitelji prirode i samoće dok čekaju lovinu, očito vole druženja, ples i zabavu. Naravno, uz dobru kapljicu, gurmansku večeru i bogatu lovačku lutriju.
Dakako, niz poznatih Zadrana i njihovih gostiju i ovog se puta pozivu odazvali župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, načelnik Odjela za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede Davor Zec, pomoćnik direktora Hrvatskih šuma Božidar Longin, brojni gospodarstvenici, poduzetnici, uglednici, zadarski liječnici i doajeni lovstva zadarskog kraja. Naime, lovački bal nije moguće zamisliti bez, primjerice, Vjeke Suraća, poznatog zadarskog fotografa s 54 godine lovačkog staža.
Da ipak nije riječ o pustoj “lovačkoj priči” za preko 350 lovaca i njihovih gostiju osigurana je bogata lutrija s glavnim zgodicima, veprom teškim 120 kilograma i četiri nezimeta. Lutrijska tradicija nije iznevjerena ni ovog puta pa je uz glavne bilo i pregršt utješnih, odnosno čak 300 fazana, 30 zečeva, 35 bena šljuka, 10 kamenjarki, lovačka odjela, umjetnička slika Senke Radić koja je dosad izlagala na 20 samostalnih i preko 50-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, razni poklon paketi…  Sve je to osigurano od tridesetak sponzora čiji se broj uvećava iz godine u godinu.
U velikoj dvorani hotela Kolovare već tradicionalno su ih zabavljali evergreen sastav “Zadrani” sa solistom prof. Davorom Strenjom, a dobrom je plesnom raspoloženju svoj doprinos dao i poznati splitski kantautor dalmatinske zabavne glazbe Tedi Spalato. Uz animaciju vrsnog voditelja Gordana Kurtovića gužva na plesnom podiju mnoge je podsjetila na Travoltinu “Groznicu subotnje večeri”.