Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Crveni križ siromašnima lani osigurao pola milijuna kuna!

Autor: Elza Radulić-Toman

14.02.2010. 23:00
Crveni križ siromašnima lani osigurao pola milijuna kuna!

Foto: Tomislav JERAK



Tijekom 2009. godine podijeljeno je 840 paketa vrijednih po oko 130 kuna, što čini sumu od 120.000 kuna. U svakome paketu je bilo ulja, tjestenine, riže i sličnih namirnica, te i higijenske potrepštine, poput praška za rublje, sapuna, šampona i sl.
Znamo da je Crveni križ adresa na koju građani u trenutku ugroženosti najprije odlaze. Zadarski Crveni križ nikada nije prestao pomagati najsiromašnije građane, pa između ostalih programa, svoj program humanitarne pomoći stavlja na prvo mjesto. Prošle godine je ova organizacija najsiromašnijim građanima podijelila humanitarnu pomoć vrijednu od oko pola milijuna kuna!
Socijalno ugroženi
Gotovo zvuči nevjerojatno, ali je to točno, jer mnogi Zadrani koji se smatraju socijalno ugroženima su lani na toj adresi dobili pomoć u raznim vidovima. Prije svega u paketima s prehrambenim proizvodima. Tijekom 2009. godine podijeljeno je 840 paketa vrijednih po oko 130 kuna, što čini sumu od 120.000 kuna. U svakome paketu je bilo ulja, tjestenine, riže i sličnih namirnica, te i higijenske potrepštine, poput praška za rublje, sapuna, šampona i sl. Naravno, uvijek je više potrebitih nego što ima paketa, a dobivaju ih isključivo socijalno ugroženi, oni koji su kao takvi prijavljeni u Centru za socijalni rad. To su mahom oni ispod 15 i stariji od 60 godina i u njihovim obiteljima primanja iznose manje od 500 kuna po jednome članu. Napomenimo i činjenicu da je i ova humantiarna organizacija ranijih godina imala više novaca, pa tako i više paketa, a lani je njihov broj bio nešto smanjen. Znalo ih je biti i više od tisuću na godinu. Ali raspoloživi novac se nastoji što bolje iskoristiti, kako bi ga zaista dobili najpotrebitiji i njih što više. Najugroženiji, a bolesni građani su iz istih sredstava zadarskoga Gradskog društva Crveni križ lani dobili i novac potreban za putne troškove, ako su morali na liječenje izvan Zadra, a čak su uz to dobili i minimalni džeparac. Čak 25.000 kuna je podijeljeno u toj stavci. Mnogi se Zadrani redovito oblače odjećom iz Crvenog križa, pa računica govori da je na taj način prošle godine podijeljeno i više od 200.000 kuna vrijedne robe. Sve više građana dolazi po robu, koju Crvenom križu daruju imućniji građani. Skladište takve odjeće koje je svakoga dana prima i izdaje, kako je poznato, radi na Relji i stalno je u prometu.
Šezdeset aktiva DDK
No, valja znati, kako nam je kazao direktor zadarskoga Gradskog društva Crveni križ Bore Galac, da poneki smatraju da to skladište prima i otpad, istrošenu i prljavu odjeću, pa se nerijetko događa da se kod razvrstavanja darovane odjeće mnogo toga nađe u kantama za otpad.
U svome dijelu humanitarnoga rada zadarski Crveni križ redovito prikuplja i krv od dobrovoljnih davatelja na cijelome području nekadašnje općine Zadar, gdje u aktivima ima između šest i sedam tisuća davatelja. No, lani je prikupljeno nešto manje krvi od planiranih količina. Znači, planirano je bilo da će se u 2009. godini prikupiti 4.500 doza krvi, a prikupljeno je 4.375 doza. No, nije to rezultat pomanjkanja darivatelja, nego krvi nije trebalo. Crveni križ, naime, prikuplja krv u skladu s potrebama zadarske Opće bolnice, njezinoga Odjela za tranfuziju koji je prošle godine očito imao manje potrebe za krvlju. Zbog tih razloga su u travnju i svibnju odbili neke pripremane akcije, primjerice u čak šest srednjih škola. Inače, Crveni križ okuplja oko 60 aktiva dobrovoljnih davatelja krvi. Neki od njih kao što je primjerice, aktiv u Vrsima godišnje prikupi i do 170 doza krvi. Niz aktiva, poput Nina, Posedarja, Privlake, Kali, Ljupča, Sukošana, Bibinja prikupi više od stotinu doza godišnje. Ima mnogo aktiva koji također skupe i do stotinu doza, a među njima su Puntamika, Belafuža, Bokanjac, Arbanasi, potom Preko, Sali, Starigrad, Sveučilište… S pedesetak doza su i Tankerska plovidba, Vatrogasni dom, Udruga veterana, škole i drugi. Navedeni podaci o radu Crvenog križa su tek dio raznih aktivnosti koje provodi ova humanitarna organizacija, najstarija u Hrvatskoj, koja ima povijest dužu od 130 godina.