Djeca, prijatelji u prometu

Slika korisnika admin
djeca u prometu
A. SITNICA
Edukativne akcije PU zadarske rezultirale su porastom sigurnosti djece u prometu

Na potrebu povećane sigurnosti djece u prometu sve se više upozorava. Uz edukaciju koja se provodi u školama, posebno se stavlja naglasak na oprez vozača i odgovorno ponašanje roditelja koji svojim primjerom djeci mogu pomoći u snalaženju u prometu, počevši već od prelaska ulice uvijek na obilježenom pješačkom prijelazu. A u cilju zaštite djece i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, s osobitom pozornošću usmjerenom na najmlađe koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu na cestama, Policijska uprava zadarska tijekom cijele školske godine provodi akciju "Djeca, prijatelji u prometu". Akcija se odvija sukladno zadaćama Provedbenog plana preventivnog djelovanja i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa te je pored osnovnih škola, pojašnjava Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske, usmjerena i na višekratni obilazak dječjih vrtića na području županije.

Učenička natjecanja

- Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca zasigurno jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, pa se prema tome, uz određene norme odnosno pravila, sve postavlja u funkciju njihove zaštite za normalno sudjelovanje u prometu, kaže Poljak Jurinčić, navodeći kako su i tijekom ove školske godine policijski službenici u sklopu navedene akcije, u suradnji s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe, te s ravnateljima osnovnih škola organizirali predavanje i razgovor s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola, kako bi djecu i nastavnike upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu. Također, osim ove akcije, uz nazočnost policijskih službenika na roditeljskim sastancima, roditeljima se u kratkom izlaganju prezentira stanje sigurnosti u cestovnom prometu, prenose se najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, s naglaskom da posebnu pozornost treba posvetiti primjerenom smještaju djece u vozila, zakonskim obvezama uz korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice, odnosno prostora za sjedenje.

Policijski sluižbenici PU zadarske uključeni su i aktivno sudjeluju u radu županijskog tima na provođenju akcijskog plana u sklopu pilot projekta "Prometna preventiva u osnovnoj školi", a osim navedenog, dodaje Poljak Jurinčić, provodi se i niz preventivnih aktivnosti edukativnog sadržaja u dječjim vrtićima.

- Uz prethodno prezentiranje raznih promidžbenih materijala - letaka, plakata i slično, djeca se kroz neposredni kontakt i komunikaciju upoznaju sa stanjem sigurnosti na našem području, odnosno brojem nastradale djece u prometu, s prometnim znakovima i pravilima, s posebnim osvrtom na opasna mjesta u zoni dječjih vrtića i na putu do istih, pojašnjava glasnogovornica najavljujući za travanj i svibanj organiziranje učeničkih natjecanja, koja će osim vožnje bicikla, kroz provedbu preventivne akcije "Sigurno u prometu" uključivati i testiranje znanja o prometu i prometnoj kulturi.

Pozitivan trend ponašanja

- Rezultate svih aktivnosti možemo slobodno ocijeniti zadovoljavajućim, jer je dosadašnji kontinuirani rad usmjeren na zaštitu najranjivijih sudinika u prometu kroz posljednje godine zaustavio eskalaciju stradavanja djece u prosjeku 12 posto godišnje, te se kao strateški cilj i u ovoj godini navodi zadržavanje istog trenda, kaže Poljak Jurinčić, pojašnjavajući kako je prema dobnoj strukturi, a u korelaciji 2008. i 2009. godina, razvidno smanjenje teškog stradavanja djece do 13 godina u prometnim nesrećama. Tijekom 2008. godine na području u zoni odgovornosti PU zadarske stradalo je ukupno 98 djece, od čega je 12 djece zadobilo teške, a 86 lakše tjelesne ozljede. Tijekom 2009. godine djeca su sudjelovala u ukupno 299 prometnih nesreća, od čega je 13 djece zadobilo teške tjelesne ozljede, a 73 lakše.

- Ovi podaci i nadalje ukazuju da velik broj djece sudjeluje u prometnim nesrećama, a posebno izdvajamo podatak da i nadalje stradavaju u svojstvu putnika u vozilima i to u 85,4 posto od ukupnog broja. No, ipak se bilježi pozitivan trend ponašanja, budući da nije bilo smrtno stradalih najmlađih sudionika u prometu, a isto tako bilježimo smanjenje lakše ozljeđene djece, te neznatno povećanje teže ozljeđene djece u prometnim nesrećama, navodi Poljak Jurinčić, upućujući i ovom prilikom apel svim vozačima da u blizini škola svojim vozilom upravljaju sa povećanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi.

- Djeca su rizična grupa u prometu, bez dostatnog životnog i prometnog iskustva i kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im u prometu prijete. Najčešće stradavaju u igri na kolniku, na putu do škole, pri prijelazu preko ulice i u vozilu. Odnosno, opasnost im prijeti sa svih strana, a mala neopreznost, trenutna nestašnost i žurba prečesto imaju kobne posljedice za život najmlađih. Stoga još jednput ponavljamo, zaštitimo djecu u prometu, sačuvajmo njihove krhke živote i naučimo ih kako da se sami zaštite, zaključuje Poljak Jurinčić.

 PROMETNA UČILICA

U sklopu akcija PU zadarske usmjerenih sigurnosti djece u prometu, prilikom posjeta školi ravnatelje, učitelje i djecu dodatno se upoznaje sa mogućnostima kao i potrebom korištenja web alata za učenje i provjeru znanja, sve do provođenja raznih natjecanja uporabom web aplikacije "Prometna učilica", koja je dostupna putem interneta, a sve u cilju podizanja razine znanja i prometne kulture mladih sudionika u prometu.

Policijski službenici PU zadarske uključeni su i aktivno sudjeluju u radu županijskog tima na provođenju akcijskog plana u sklopu pilot projekta "Prometna preventiva u osnovnoj školi".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno