Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grozdana Perić nova predsjednica Upravnog vijeća zadarske bolnice

Autor: Katina Vrsaljko

14.02.2010. 23:00
Grozdana Perić nova predsjednica Upravnog vijeća zadarske bolnice

Foto: Vedran SITNICA



Zbog načina poslovanja HZZO-a liječnici i medicinske sestre Opće bolnice besplatno su odradili posao u visini od 70 milijuna kuna


Na 41. sjednici Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar, koja je prvi put bila otvorena za javnost, objavljeno je financijsko poslovanje bolnice koje za prošlu godinu ima pozitivan rezultat od 250.000 kuna, donesen je Nacrt prijedloga sistematizacije nezdravstvenih službi u Općoj bolnici Zadar, a ujedno, bila je to i posljednja sjednica kojom je predsjedao Stipe Zrilić, s obzirom da će nova predsjednica Upravnog vijeća biti Grozdana Perić, inače pročelnica gradskog Upravnog odijela za financije.
Uz Zrilića, sjednici su nazočili dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice, dr. Josip Kraljić, dr. Damir Kasap, medicinska sestra Dragana Čupić, dr. Klaudio Grdović, dipl.oecc. Vesna Zubčić i dipl.iur. Vedrana Vitlov.
Prema financijskom izvješću poslovanja Opće bolnice, koje je iznio dr. Nakić, ostvareni prihodi za prošlu godinu iznose 290,333.664 kuna dok su ukupni rashodi 290,084.947 kuna, što daje pozitivan rezultat od nešto manje od 250 tisuća kuna.
Takav pozitivan rezultat se, u jednu ruku, može zahvaliti limitu koji je prošle godine iznosio prosječno 16 milijuna kuna. No limit je smanjivan i od rujna do prosinca je iznosio nešto više od 15 milijuna kuna, koliki je i sad. Slijedom toga, Opća bolnica Zadar je u siječnju ove godine poslovala s manjkom od 2,2 milijuna kuna. Prošle godine je svaki mjesec ostvarivala manjak od 1,5 milijuna kuna, upravo zato što je limit bio veći.
Stoga je Upravno vijeće odlučilo da će od HZZO-a tražiti veći limit, s obzirom da upravo ta razlika nedostaje da se pokriju rashodi ustanove. Na ovaj problem je pozornost skrenuo i dr. Kraljić, član Upravnog vijeća.
– Na temelju limita je prihod bolnice prošle godine iznosio oko 198 milijuna kuna, a kako sada limit ostaje 15 milijuna kuna, onda će ove godine biti oko 180 milijuna kuna, što je oko 17,5 milijuna kuna manje, rekao je dr. Kraljić te dodao da je još jedan problem smanjenje prihoda na temelju smanjenja koeficijenta na osnovi dopunskog osiguranja i participacije.
Osim toga, kako je rekao dr. Nakić, unatoč smanjenju posla po sustavu DTS-a, Opća bolnica Zadar je za prošlu godinu napravila usluge u iznosu od skoro 70 milijuna kuna iznad limita koje nikad neće naplatiti.
Na to je dr. Kasap dodao kako se taj iznos ne smije zanemariti jer su, kako kaže, zbog ovakvog sistema poslovanja HZZO-a liječnici i medicinske sestre besplatno odradili iznos od 70 milijuna kuna. Kako je dodao Zrilić, i taj podatak ide u prilog potražnji za većim limitom od HZZO-a.
Dr. Nakić je još rekao kako je ukupni dug Opće bolnice Zadar ukupno 52,440.012 kuna, s tim da se taj iznos nije mijenjao od 1. travnja 2008.
– Dakle, od kad je na snazi novi sustav poslovanja bolnica nije napravila niti jednu lipu novog dugovanja, rekao je.
Sljedeća točka dnevnog reda se odnosila na Nacrt prijedloga sistematizacije nezdravstvenih službi u Općoj bolnici Zadar.
– Ukidanjem mjesta pomoćnika za ekonomska i pravna pitanja nastala je jedna vrsta praznine koja se tiče nezdravstvenog osoblja. Dobili smo prijedlog od Udruge poslodavaca koji se i nama svidio, a radi se o uvođenju Sektora pravnih i organizacijskih poslova i Sektoru za ekonomsko-gospodarske poslove.
Kako je dosad o ovom pitanju bilo neslaganja između tri sindikata koja djeluju u bolnici (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara, Sindikat medicinskih biokemičara Hrvatske i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi) o ovom Nacrtu će se još raspravljati na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća.
Dr. Nakić i Zrilić su Grozdani Perić poželjeli uspješno vođenje Upravnog vijeća, dok je ona njima zahvalila na optimizmu i željama za što bolje poslovanje i kvalitetniju uslugu Opće bolnice Zadar.


 POSLOVANJE U ZADNJA DVA MANDATA




Dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, je iznio i podatke o  poslovanju bolnice u zadnja dva mandata, od 2002. do 2009. godine.
– 2002. godine je bolnica poslovala s -16 milijuna kuna, 2003. s gotovo  -15 milijuna kuna, 2004. s -4 milijuna kuna, 2005. s -13,5 milijuna kuna,  2006. s -15 milijuna kuna, 2007. s -22 milijuna kuna, 2008. s -9 milijuna  kuna i prošlu godinu je prvi put poslovala pozitivno, s 250 tisuća kuna, rekao  je dr. Nakić.
Kako nastavlja, ulagalo se u opremu, objekte i ljude.
– Najviše se ulagalo u ljude i to nema cijenu. Recimo samo da je 2002.  bila jedna specijalizacija, a 2009. je ostvareno 14 specijalizacija, rekao je.
Osim toga, u objekte je od 2002. do 2009. utrošeno 87 milijuna kuna, i  to, između ostalog, na krovove i adaptaciju različitih odjela bolnice, novu  angio salu, bolničku kuhinju, dok je u polikliniku do sad utrošeno 150  milijuna kuna.
– Za opremu je u ovom razdoblju potrošeno skoro 95 milijuna kuna,  zahvaljujući čemu su sada u zadarskoj Općoj bolnicu rijetke stvari koje se ne  mogu obaviti, istaknuo je.


 PRIHODI I RASHODI OPĆE BOLNICE ZADAR


Prihodi u iznosu od 290,333.664 ostvareni su na sljedeće načine:  ugovorenim limitom i ostalim uslugama pruženim HZZO-u, fakturiranim  skupim lijekovima, fakturiranim dopunskim zdravstvenim osiguranjem,  prihodi od Zadarske županije, Grada Zadra, državnog proračuna, Općine  Sukošan, Općine Pašman i drugo.
U tom iznosu je i 4 milijuna kuna donacija gospodarskih objekata od kojih  je dr. Nakić istaknuo donacije Tankerske plovidbe d.d. Zadar, Lure d.d.,  Agrama d.d., Knežević d.d. i ostale.
Ukupni rashodi iznose 290,084.947 kuna, od čega su isplaćeni regres,  božićnice, darovi za djecu, jubilarne nagrade i pomoć zaposlenicima.