Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Naručio likvidaciju ubojice svoje sestre kako ne bi platio “posao”

Autor: Srećko Peršić

14.02.2010. 23:00
Naručio likvidaciju ubojice svoje sestre kako ne bi platio “posao”


Šime Medanić (53) iz Vrsara osumnjičen je da je naručio smaknuće Grbića kako mu ne bi morao isplatiti ostatak novca za ubojstvo sestre Slavice u Zadru početkom 2006. Grbića je, sumnja se, ubio Perica Majstorović (48) iz Crikvenice


Naručitelj i egzekutor ubojstva 32-godišnjeg Nikole Grbića u lipnju 2006. godine kod Muntića blizu Valture bili su Šime Medanić (53) iz Vrsara i Perica Majstorović (48) iz Crikvenice, objavljeno je danas  na konferenciji za novinare u PU istarskoj, čime je nakon gotovo četiri godine riješen zločin, a službene sumnje potvrdile ondašnja nagađanja i indicije. Majstorović je, prema narudžbi Medanića, likvidirao Grbića da mu Medanić ne bi morao isplatiti ostatak novca za ubojstvo sestre Slavice Medanić u Zadru početkom 2006.
Majstorović je osumnjičen za teško ubojstvo, a Medanić za poticanje na teško ubojstvo, koje su, kako navodi policija, počinili iz koristoljublja. Kako je rekao načelnik sektora kriminalističke policije PU istarske Dragutin Cestar, ubojstvo je razriješeno u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a u Zagrebu i PU zadarskom.
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je Majstorović iz pištolja ispalio više hitaca Grbiću u glavu i na mjestu ga usmrtio. Osim što je Grbiću trebala biti isplaćena nagrada za ubojstvo Slavice Medanić, trebao je dobiti i dio plijena, odnosno dio novca Slavice Medanić. Upravo je taj neravnomjerno raspodijeljen novac između naručitelja, ali i egzekutora, rezultirao brutalnom Grbićevom likvidacijom. Medanić je za ubojstvo sestre navodno obećao ukupno 80.000 eura.
Istarska je policija tako riješila slučaj misterioznog ubojstva Nikole Grbića (32) iz Vrhovina, koji je likvidiran 26. lipnja 2006. godine. Grbićevo tijelo ležalo je nekoliko dana u grmlju kraj makadamskog puta kod Muntića.
Grbić je u policiji imao podeblji dosje. Bio je evidentiran kao višestruki  počinitelj  kaznenih djela, razbojstava na području Zagreba i Križevaca. Policija ga je dovodila i u vezu s nizom pljački i razbojstava na području Istre. Kažnjavan je i zbog nedopuštenog držanja oružja.
Ime Nikole Grbića se nemnogo nakon njegove likvidacije počelo dovoditi u vezu sa Šimom Medanićem i Pericom Majstorovićem. Točnije, Grbića se već u optužnici protiv Medanića i Majstorovića, vezano za ubojstvo Medanićeve sestre Slavice (57) u siječnju 2006. godine u Zadru, teretilo da je on zajedno s Majstorovićem bio Slavičin egzekutor. Medanić je pak bio naručitelj ubojstva.
Šime Medanić i Perica Majstorović su u svibnju 2008. godine u Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima za ubojstvo Slavice Medanić i osuđeni na po 40 godina zatvora. Tada je u obrazloženju presude sudac Boris Radman rekao da su za izricanje presude bili ključni iskazi dvoje svjedoka, među kojima i Tibora Füra. Sudac je tada rekao da je nesporno da su Majstorović i Grbić ubili Slavicu Medanić po nalogu njezina brata Šime Medanića. Slavica je raspolagala većim novčanim iznosom od prodaje nekretnina, dok je Šime bio o njoj financijski ovisan. Svjedok Für izjavio je da mu je Grbić rekao da je ubojstvo “završilo onako kako mu je rekao”, te da su za to Majstorović i on dobili novac.
Inače, Grbić i Medanić zajedno su služili zatvorske kazne u Lepoglavi i Valturi gdje su se družili. I Majstorović se dobro poznavao s Grbićem. Prije nego što je završio iza rešetaka zbog naručenog ubojstva svoje sestre, Šime Medanić ranije je već odležao 12 godina u zatvoru jer je 1996. godine naručio ubojstvo prvog ministra turizma u samostalnoj Hrvatskoj Antuna Marčela Popovića koji je ubijen u Vrsaru. Popovića je likvidirao Siniša Stracaboško, zvani Rambo.


 MAJSTOROVIĆ UBIO I SLOVENSKOG SVEĆENIKA




Petar Majstorović ima najdulji popis teških kaznenih djela za koja je procesuiran, a  započinje 1988. ubojstvom svećenika Marka Levstika u Sloveniji. Zbog tog je zločina 1989. osuđen na 15 godina zatvora. U svibnju 1992. Majstorović je pobjegao iz kaznionice u Valturi, u koju je bio premješten iz zatvora u Lepoglavi zbog dobrog ponašanja. U bijegu je bio deset i pol mjeseci, a za to vrijeme je orobio zlatara u Zagrebu, zbog čega mu je dosuđeno šest godina zatvora. U 2001. godini povezuje ga se s ubojstvom Danijele Fileš u Zagrebu, a iste je godine sudjelovao i u razbojstvu nad supružnicima Pokupec u Zaprešiću, gdje je Marica Pokupec umrla od posljedica premlaćivanja. Zbog ubojstva Slavice Medanić uhićen je u Puli u studenom 2006. godine.
Unatoč svemu, Majstorovića je predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić 2000. godine pomilovao, umanjivši mu 15-godišnju kaznu za dvije godine.