Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Upravljanje inovacijama na zadarskom sveučilištu

Autor: Marijana Roščić

14.02.2010. 23:00
Upravljanje inovacijama na zadarskom sveučilištu


Sutra će se na Sveučilištu u Zadru s početkom u 12 sati održati radionica «Upravljanje inovacijama». Organizatori radionice su Sveučilište u Zadru, te Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, koji je partner u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN). Radionica je namijenjena svim istraživačima i poduzetnicima koji trebaju pomoć u komercijalizaciji svojih inovacija ili razvoju svojih ideja kroz projekte i partnerstvo s europskim pojedincima, znanstvenim institucijama i tvrtkama. Sudjelovanje na radionici potpuno je besplatno. Predavači su profesori sa Sveučilišta u Splitu (prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić) i Sveučilišta u Zadru (prof. dr. sc. Mile Dželalija) te suradnik u Uredu za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (N. Balić).
Mile Dželalija, redoviti profesor iz fizike na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za promet i pomorstvo i predsjednik Povjerenstva za upravljanje Fondom „Jedinstvo uz pomoć znanja” (Unity thorugh Knowledge Fund,), nas je upoznao sa sadržajem radionice. -Cilj je radionice upoznati zainteresirane o mogućim preprekama i načinima njihovog prevladavanja na putu komercijalizacije svojih inovacija. Sudionici će upoznati i neke od mogućih finacijskih poticanja izgradnje konkurentnosti i stvaranja partnerstva s institucijama izvan Hrvatske, te o mogućnostima koje nudi Europska poduzetnička mreža (EEN).  U posljednje se vrijeme i u Hrvatskoj i u Europi uočavaju različite incijative poticanja poduzetništva i izgradnje partnerstva između znanstvenih instituta, sveučilišta i gospodarstva. U budućnosti će ih biti još puno više. U SAD-u, Kanadi, Japanu i Australiji takve su incijative prisutne već više od 50 godina, u mnogim zemljama Europske unije već više od 20 godina. U Hrvatskoj su takve incijative prisutne zadnjih nekoliko godina, rekao je Dželalija dodavši kako će naglasak tijekom radionice biti na prikazu usluga koje bez ikakve naknade pruža EEN mreža u području inovacija i transfera tehnologija.
PROGRAM RADIONICE «UPRAVLJANJE INOVACIJAMA»
12.00 Inovacije kao put ka povećanoj konkurentnosti. Prepreke i putokazi za njihovo prevladavanje (dr.sc.L. Vranješ Markić)
13.00 Primjeri fondova za potporu razvoju inovacija (dr.sc. M. Dželalija)
14.00 Europska poduzetnička mreža – usluge u području transfera tehnologija