Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svaki dan (ni)je Valentinovo!

14.02.2011. 23:00
Svaki dan (ni)je Valentinovo!


I ove godine jedna ruža košta 20 kuna i upravo takvi jednostavni znaci pažnje su najprodavaniji, kazala je prodavačica, naglasivši da je među jučerašnjim kupcima bilo najviše mladića, mahom srednjoškolaca, koji iako mladi, poštuju tradicionalne vrijednosti i znaju da će se crvenoj ruži razveseliti svaka djevojka


Koliko god se  govorilo protiv komercijalizacije Valentinova, Dana zaljubljenih koji mnogi smatraju  običnim klišeom, na ljubavne  čari ovog dana i poruku koju  on šalje i ovaj je put malo tko  ostao imun. Jer ipak, Valentinovo je dan posvećen  izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci, a ljubav malo tko može zanemariti.
Ruže i orhideje
Jučer su stoga, držeći se ove  tradicije, obilježavanju ovog  datuma pribjegli mnogi, a zadarske su prodavaonice,  cvjećarnice i parfumerije raznolikom ponudom svojim  kupcima dodatno razbuktale  maštu. Stoga je većina ovih  prodajnih mjesta jučer bila krcata “zaljubljenih” kupaca, koji su svoju drugu polovicu htjeli iznenaditi nekim simbolom  ljubavi u materijalnom obliku.  Osim parfema, donjeg rublja,  bombonijera ili plišanih  igračaka, cvijeće je već tradicionalno neizostavan detalj  valentinovskog darivanja, a  kako navode prodavačice u  jednoj cvjećarnici na Poluotoku, i ove su godine najpopularnije crvene ruže i orhideje.
– Za danas smo pripremili  aranžmane od crvenih ruža i  to bukete različitih veličina,  od onih s jednom pa do buketa  s pet ruža. Kao i uvijek, i danas  se najviše prodaju oni s jednom ružom, a najveći koji  smo prodali imao je pet ruža,  jer malo tko je danas spreman  potrošiti malo više na valentinovski dar. I ove godine jedna ruža košta 20 kuna i upravo takvi jednostavni znaci  pažnje su najprodavaniji, kazala je prodavačica, naglasivši  da je među jučerašnjim kupcima bilo najviše mladića,  mahom srednjoškolaca, koji  iako mladi, poštuju tradicionalne vrijednosti i znaju da će  se crvenoj ruži razveseliti svaka djevojka.
No, kako navode tamošnje  prodavačice, uz mladiće, do  Valentinova drže i umirovljenici, koji, kako kažu, iako financijski najnemoćniji, drže  do ovog običaja i kupuju najveće bukete.
Da je jučerašnji dan drugačiji od ostalih dana u godini,  nije se osjetilo samo u cvjećarnicama, jer jučer je ružu bilo  moguće kupiti i na ulici. Tako  je jedna gospođa s košarom  prepunom crvenih ruža jučer  plijenila pozornost prolaznika  na Forumu, a kako kaže, osim  muškaraca, među zainteresiranim kupcima bilo je i žena.
Crvena srca
Sudeći prema izgledu svih  ostalih prodavaonica na Poluotoku, čini se da su se baš svi  potrudili oko jučerašnjeg dana, jer prigodni natpisi i ukrasi  među kojima su crvena srca  bila neizostavna, krasili su baš  svaki izlog. Osim izloga i unutarnji je prostor jedne parfumerije na Polutokoku odisao valentinovskim ugođajem,  u kojem su i police bile prigodno ukrašene, a proizvodi  su za ovu prigodu bili na  sniženju.
– Osjeti se Valentinovo jer  danas, kao i svake godine na  ovaj dan, kupuje se više nego  inače. Za sad najbolje ‘idu’  parfemi, koji su i na ‘velentinovskom’ sniženju, a kupuju  jednako i muškarci i žene.  Međutim, od jutros su ipak  najviše kupovali mladići,  uglavnom srednjošlci, koji su,  pretpostavljam, čim stignu u  školu htjeli darovati svoje djevojke, kazala je prodavačica.
No uz cvjećarnice i parfumerije, od ove je godine asortiman proizvoda koji Zadrani  mogu kupiti za ovu prigodu  dodatno obogaćen, i to sex  shopom.
Kako doznajemo od tamošnje prodavačice, Zadrani  su ovu ponudu odavno prepoznali i jako dobro prihvatili,  pa su tako mnogi i u povodu  Valentinova posegnuli za tamošnjim proizvodima.
– Jučer i danas je prodaja  nešto bolja nego inače, a vjerujem da je to u povodu Valentinova. Češći kupci su žene,  a one uglavnom kupuju razne  jestive predmete koje imamo  u ponudi, poput jestivih  gaćica, grudnjaka, podvezica.  Muškarci, pak, mahom kupuju donje rublje, kazala je prodavačica, ističući kako su, barem kada je riječ o Valentinovu, češći kupci bili mlađi,  osobe između 20 i 30 godina.
Neki su Zadrani zasigurno i  namjerno zaobišli sve što im  se nudilo za kupnju jer je,  kako kažu, za njih svaki dan  Valentinovo.