Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zona Lonići donosi gospodarsku preobrazbu Bibinja

14.02.2011. 23:00
Zona Lonići donosi  gospodarsku preobrazbu Bibinja


Bibinje su na sasvim dobrom putu da postanu grad, urbanizirani grad sa svim potrebnim sadržajima. Nova zona koja se naslanja na Zadar značit će gospodarsku preobrazbu Bibinja, zapošljavanje lokalnog stanovništva kao i gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. U zoni se planira prodati još oko 270.000 metara četvornih, kazao je Šimunić


Nakon  ishođenja brda dokumentacije Općina Bibinje je dobila  suglasnost za glavni projekt  izvođenja infrastrukturnih radova u poslovnoj zoni Lonići.  Izgradnja prometnica, vodovoda i odvodnje je povjerena  tvrtki Sarađen d.o.o. iz Stankovaca, a početak radova se  očekuje ovih dana.
– Za izgradnju komunalne  infrastrukture u poslovno –  proizvodnoj zoni Lonići, jednoj od najkonkurentnijih zona u županiji i šire, koja se  nalazi uz Jadransku magistralu na zapadnom ulazu u  Bibinje iz pravca Zadra, u  postupku javne nabave otvoreno je čak 27 ponuda za  izvođača radova. Po projektu  izgradnja infrastrukture košta  25 milijuna kuna. No u ovo  recesijsko vrijeme nadmetanje građevinskih tvrtki za izgradnju prve faze infrastrukture Sarađen je cijenu gotovo  prepolovio i sa 13,2 milijuna  kuna bio najpovoljniji, rekao  je načelnik Nino Šimunić.
Istovremeno je za radove  na instalaciji struje i telekomunikacija na poslovnoj zoni  smještenoj uokolo bivšeg  SAS-ovog kamenoloma, za  početnu cijenu od 2,5 milijuna  kuna na javnom natječaju, odnosno javnoj nabavi bilo sedam ponuda. Najpovoljniju  ponudu imala je tvrtka Konektor iz Sukošana sa 1,4 milijun kuna.
– Bibinje su na sasvim dobrom putu da postanu grad,  urbanizirani grad sa svim potrebnim sadržajima. Nova zona koja se naslanja na Zadar  značit će gospodarsku preobrazbu Bibinja, zapošljavanje  lokalnog stanovništva kao i  gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. U zoni  se planira prodati još oko  270.000 metara četvornih, obznanio je Šimunić.
Prema zahtjevima  Zadarske županije, a  shodno prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja  Bibinja u neposrednoj  blizini zone Lonići koja  ima površinu od 68  hektara, planira se izgradnja hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te izgradnja još nekih školskih  funkcija za druge srednje škole za koje nema prostora na području Zadra. Također  se planira i povećanje  poslovno-proizvodne  zone Gromnica sa 120  na 157 hektara.
– Svjetska recesija i njezin  utjecaj na Hrvatsku ne utječe  na izgradnju zone Lonići. Sve  se radi prema zakonu, jer je  država 50 hektara dala Općini  za izgradnju zone, a u skladu s  procedurom određenom zakonom kako se grade i druge  zone u Zadarskoj županiji i  Republici Hrvatskoj, pojasnio  je Šimunić.
Malo koja općina ili grad su  tako brzo i kvalitetno osigurali zemljište za poslovnu zonu.
– Zona Lonići bit će najkonkurentnija u županiji.  Naslonjena je na Jadransku  magistralu i brzu cestu Zadar  II – Gaženica te novu Luku  Gaženica u izgradnji. Od  Zračne luke udaljena je par  kilometara. Niti jedna druga  zona  nema ovakve preduvjete  razvoja, uvjeren je Šimunić.
Istovremeno je u tijeku potpuna rekonstrukcija postojećeg uređaja za pročišćavanje  otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje. Trenutačna investicija iznosi 14,5 milijuna.
– U zajedničkoj akciji Bibinje i Sukošan su pred ostvarivanjem prioritetnog infrastrukturnog projekta, koji  će umnogome promijeniti komunalni i sveopći životni standard žitelja ovih općinskih  središta. Štoviše, radovima na  sustavu odvodnje i u zoni Lonići otvaramo novu stranicu,  gradimo nešto što će koristiti  nama i budućim generacijama, zaključio je Šimunić.