Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Broj osoba bez posla Vlada smanjuje administrativno

14.02.2012. 23:00
Broj osoba bez posla Vlada smanjuje administrativno


Vlada ozbiljno priprema teren za administrativno smanjivanje broja nezaposlenih i to izmjenama i dopunama zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Na sličan način, administrativnim mjerama, nezaposlenost je smanjena i prije desetak godina. Nezaposlenom osobom ubuduće se neće smatrati netko tko mjesečno zaradi više od 1.565,07 kuna što je prosječni iznos isplaćene novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti u prethodnoj godini. Koliko registriranih nezaposlenih mjesečno ostvari toliki prihod, nije poznato. No, vrlo brzo nakon stupanja izmjena zakona na snagu vidjet će u podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koliko je osoba brisano iz evidencije jer su zaradili više od zakonski propisanog maksimuma.
Prema sadašnjim zakonskim odredbama, nezaposlena osoba mogla je ostvariti mjesečni primitak do najviše 2.700,16 kuna, što je iznos najniže mjesečne osnovice na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima. Državna burza za zapošljavanje i do sada je iz evidencije brisala nezaposlene koji bi uprihodovali veći iznos od toga. Tako je u siječnju ove godine iz evidencije brisano 414 nezaposlenih jer su zaradili više od propisanog maksimuma, dok je u prosincu prošle godine iz istog razloga s evidencije brisano 205 nezaposlenih. Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih zbog smanjivanja najvišeg mogućeg iznosa kojeg nezaposleni može zaraditi i ostati u evidenciji burze zasigurno će se povećati nakon smanjivanja mjesečnog maksimuma prihoda nezaposlene osobe za 1.135,09 kuna.
I dok s jedne strane Vlada namjerava pooštriti uvjete za zadržavanje statusa nezaposlenog, zakonskim izmjenama ispravit će se nepravda prema nezaposlenim ženama koje su zbog izmjena mirovinskog zakona prije dvije godine ostale bez prava na naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Razlog je postupno podizanje granice za prijevremenu mirovinu zbog čega su žene koje su u 2010. i prošloj godini napunile 55 godina života ostale bez naknade na burzi. Naime, bivša vlada nije uskladila izmjene mirovinskog zakona kojim se povećava dobna granica za prijevremenu mirovinu s onim o posredovanju pri zapošljavanju pa su žene napunivši 55 godina života ostale bez naknade na burzi iako bi je trebale primati “dok se ne stekne jedan od razloga zbog kojih pravo na naknadu prestaje”, odnosno umirovljenja, zaposlenja ili smrti. Sada Vlada tu nepravdu ispravlja pa će 2.382 žene (toliko ih je trenutno u evidenciji nezaposlenih) koje bi zbog navršenih 55 godina života trebale ostati bez novčane naknade tu naknadu i dalje primati do sticanja uvjeta za prijevremenu mirovinu. Za tu je svrhu u ovoj godini osigurano 7,2 milijuna kuna, dok se u idućoj godini planira utrošiti 6,3 milijuna kuna. Žene koje su zbog neusklađenosti zakonskih propisa u protekle dovije godine ostale bez naknade za vrijeme nezaposlenosti, burza je nastojala uključiti u programe obrazovanja i druge mjere s područja aktivne politike zapošljavanja ne bi li im na takav način olakšali socijalni položaj nakon gubitka naknade.