Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gorski spasioci obišli starije mještane u nepristupačnom zaseoku

14.02.2012. 23:00
Gorski spasioci obišli starije mještane u nepristupačnom zaseoku


Dečki su već oko 11.30 sati stigli u Srb, a kako je pristup zaseoku moguć samo s područja BiH kontaktirali smo graničnu policiju i potom prešli granicu – kaže Davor Divković, tajnik GSS stanice Zadar


Zadarski gorski spasioci u nedjelju su u oko 10.45 sati preko centra 112 dobili dojavu da se u zaseoku Torbički Vagan u okolici Srba nalazi troje mještana o kojima, zbog izuzetno velike količine snijega, šest dana nije bilo nikakvih vijesti.
– Na teren je odmah po dojavi izišao jedan tim HGSS-a Zadar koji je bio na turno skijanju u okolici Gračaca. Dečki su već oko 11.30 sati stigli u Srb, a kako je pristup zaseoku moguć samo s područja BiH kontaktirali smo graničnu policiju i potom prešli granicu – kaže Davor Divković, tajnik GSS stanice Zadar napominjući kako je iz Zadra istovremeno kolegama u pomoć poslan drugi tim s terenskim vozilom quad, jer cesta od graničnog prijelaza Lička Kaldrma do mjesta Tiškovac nije bila očišćena. Oko 14 sati spasioci su se terenskim vozilom uputili prema osam kilometara udaljenom selu Tiškovac, no svega tri kilometra od odredišta, njihovo se vozilo pokvarilo. Spasioci su se od tamo izvukli oko 18 sati, a sutradan je iz Zadra prema nepristupačnom Tiškovcu krenulo devet GSS-ovaca od kojih su trojica krenula prema Tiškovcu, dok se ostalih šestero uhvatilo posla oko izvlačenja terenca.
– Tročlani tim spasilaca oko 10 sati je bio prebačen do Tiškovca odakle su dalje krenuli na skijama noseći u ruksacima na leđima hranu i ostale namirnice u tri kilometra udaljeni Torbički Vagan – prisjećao se Divković dodajući kako tu nevoljama gorskih spasilaca nije bio kraj. Naime, pokvarilo se i drugo njihovo terensko vozilo, nissan navarra, no u pomoć su im priskočili granični policajci. Svojim vozilima plavci su izvukli quad, a akcija je završila oko 18 sati kada se ujedno i vratio prvi tim s terena i to s dobrim vijestima. Sve troje staraca bili su u dobrom stanju, a osim toga, bili su i dobro opskrbljeni za hladne zimske dane.
– U akciji je sudjelovalo ukupno deset pripadnika HGSS-a Zadar i tri pripadnika Granične policije MUP RH – kaže Divković koristeći priliku ujedno i za zahvalu policajcima koji su im pomogli u izvlačenju terenca.