Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Haag odbacio zahtjev američkih stručnjaka

14.02.2012. 23:00
Haag odbacio zahtjev američkih stručnjaka


Odbacujući zahtjev, od kojeg je Gotovinina obrana puno očekivala, žalbeno vijeće praktički je prihvatilo skoro sve argumente tužiteljstva


Žalbeno vijeće Haškoga suda odbacilo je zahtjev dvanaestorice američkih, kanadskih i britanskih pravnih i vojnih stručnjaka koji su nedavno zatražili da im se dodijeli status prijatelja suda te da se odbace navodi prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču o protupravnom artiljerijskom napadu na civile u krajinskim gradovima. Kako navodi u odluci koju je potpisao predsjednik žalbenog vijeća Theodor Meron, žalbeno vijeće nije uvjereno da bi mu 12 pravnih i vojnih stručnjaka mogli pomoći u pitanjima kojima se bavi u žalbenom postupku.
Bave se činjenicama
Odbacujući zahtjev 12 zapadnih pravnih i vojnih stručnjaka, od kojeg je Gotovinina obrana puno očekivala, žalbeno vijeće prihvatilo je skoro sve argumente tužiteljstva, koje se usprotivilo prihvaćanju njihove “prijateljske” pomoći. Baš kao što je ranije tužiteljstvo istaknulo u svom podnesku – da 12 stručnjaka pokreće pitanja vezana za činjenično stanje i nude svoje zaključke i interpretacije prvostupanjske presude, te da nisu objektivni – i žalbeno vijeće utvrdilo je kako se podnositelji u svom zahtjevu “bave činjenicama”, odnosno poslom kojim se već bave žalbeno vijeće te obrana i optužba, a ne pravnim pitanjima.
Osim toga, žalbeno vijeće u svojoj odluci upozorava kako će tri stručna izvješća o djelovanju topništva što su se iz zahtjeva Gotovinine obrane za usvajanjem novih dokaza našla i u dodatku zahtjeva 12 stručnjaka biti razmatrana kada žalbeno vijeće bude odlučivalo o Gotovininim novim dokazima, upozoravajući kako zahtjev za dodjelom statusa prijatelja suda ne može služiti za uvođenje novih dokaza.
Žalbeno vijeće podnositeljima zahtjeva nadalje zamjera što nigdje u svom zahtjevu da im se prizna status prijatelja suda nisu naveli da je jedan od 12 podnositelja, Goeffrey Corn, ranije bio vještak Gotovinine obrane, iako haška pravila to zahtijevaju, čime dovode u pitanje svoju objektivnost.
Strah od presedana
I tužiteljstvo je Kornov primjer koristilo kao dokaz da podnositelji zahtjeva nisu “objektivni”, kakvima su se predstavljali. Dvanaestorica pravnih i vojnih stručnjaka obratili su se Haagu kao prijatelji suda, zabrinuti zbog posljedica što bi ih prvostupanjska presuda hrvatskim generalima – kojom je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora – mogla imati za međunarodno humanitarno pravo, kao i zbog činjenice da nakon takve presude, po njihovom mišljenju, svaki vojni napad u budućnosti može biti proglašen protupravnim, a njegov zapovjednik izložen kaznenom progonu.
Za razliku od tužiteljstva, Gotovinina obrana zatražila je od žalbenog vijeća da uzme u razmatranje zahtjev zapadnih pravnih i vojnih stručnjaka, navodeći da 12 stručnjaka zajedno imaju 290 godina vojnog iskustva, te da bi to iskustvo moglo biti od pomoći žalbenom vijeću.


NAPAD




Vojni stručnjaci se boje da bi nakon takve presude svaki vojni napad mogao biti proglašen protupravnim


Prestao samo podnesak Gotovinine obrane


Odbacivanjem zahtjeva 12 stručaka, kao i nedavnim odbijanjem zahtjeva Hrvatske da joj se prizna status prijatelja suda u žalbenom postupku, žalbenom vijeću preostalo je riješiti još samo jedan podnesak, onaj Gotovinine obrane o uvođenju novih dokaza. Očekuje se da će o tom zahtjevu biti odlučeno prije usmenog ročišta koje je najavljeno za proljeće. Izricanje pravomoćne presude, kako je najavljeno koncem prošle godine, očekuje se u kolovozu sljedeće godine.