Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rast izvoza Zadarske županije od gotovo 15 posto

14.02.2012. 23:00
Rast izvoza Zadarske županije od gotovo 15 posto


Prvak izvoza je Poličnik, ali je u tom i mnogo pripisanog rezultata koji su stvorile druge sredine u grupaciji Aluflexpacka – Riba je i u ovoj teškoj godini bila golemi katalizator izvoza


Ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do prosinca 2011., prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku , iznosio je 65,5 milijardi kuna. Istodobno je uvoz iznosio 108,8 milijardi kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 43,2 milijarde kuna.
U razdoblju od siječnja do prosinca 2011. najveći izvoz ostvarila je županija Grad Zagreb, u iznosu od 21,7 milijardi kuna, što čini 33,2% ukupnog izvoza Republike Hrvatske. Istodobno, Grad Zagreb županija je s najvećim uvozom koji iznosi 63,5 milijardi kuna i čini 58,4% ukupnog uvoza Republike Hrvatske. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja do prosinca 2011. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 41,8 milijardi kuna.
U razdoblju od siječnja do prosinca 2011. suficit je ostvarilo 11 županija. Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i uvozu Republike Hrvatske te ostvarenim suficitom jesu: Istarska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska i Međimurska.
 Zadarska županija
Zadarska županija veličinom i iznosima izvoza ne spada u značajne, ali svojim prilogom platnoj bilanci kao redovno pozitivna svakako daje pozitivan doprinos.
 Iz Zadarske županije lani je izvezeno robe vrijednosti 1,21 milijardi kuna uz rast od preko 14 posto. Dok je uvezeno roba u vrijednosti 950 milijuna kuna uz pad uvoza od sedam posto. Time je ova županija nasuprot Hrvatskoj ostvarila pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene za oko 250 milijuna kuna.
 Kazali smo da s oko milijardu kuna izvoza ova županija simbolično sudjeluje u 65 milijardi hrvatskog izvoza, ali daleko simboličnije s manje od milijarde uvoza u preko 100 milijardi uvoza u Hrvatskoj.
 Posebna je vrijednost ove županije u platnoj bilanci kada devizama zarađenim ili potrošenim u izvozu i uvozu roba dodajemo i devize zarađene na sve druge načine. Zadarska ih županija zarađuje kroz izvoz usluga, najviše u brodskom prijevozu preko Tankerske plovidbe, odnosno u turizmu.
Poličnik neupitno prvi
Sa oko 439 milijuna kuna kao izvoznik na ovom području dominira Poličnik ili točnije Aluflexpack. Treba kazati da ovdje imamo slučaj da se Zadarskoj županiji, odnosno Poličniku pripisuje i izvoz koji se ostvaruje zahvaljujući drugim sredinama jer je matica tvrtke u Murvici, ali je s pogonima u nizu drugih sredina. Kažimo i to da je u tijeku pitanje preuzimanja Folijaplasta po odlukama Hypo banke.
Sa 212 milijuna kuna izvoza druga ovdašnja sredina su Kali uz čak 31 posto rasta zahvaljujući dobroj godini i razvoju Kali Tune. Zadar kao dominantna gospodarska sredina ovog područja tek je na trećem mjestu među izvoznicima s oko 207 milijuna kuna izvoza uz dobar rast od 20,5 posto. Ovdje je broj subjekata koji taj rezultat ostvaruju šarolik.
Čatvrta izvozna sredina je Benkovac sa 151 milijun kuna izvoza također s rastom od preko osam posto. Biograd na moru imao je 64 milijuna kuna izvoza zahvaljujući u najvećoj mjeri Jadran Tuni, a kako je kod njih oscilacija bila golema, to je ovo rast u odnosu na prošlu godinu za čak 270 posto?!
 Sa 37 milijuna kuna uz pad veći od 20 posto slijede Stankovci, što je u najvećoj mjeri rezultat Ostree. Oko 31 milijun uz 11 posto rasta imala je Općina Pakoštane, što se pak odnosi na DalMar i izvoz uzgojene bijele ribe. Gračac je na 25 milijuna uz velikih 40 posto rasta. Obrovac sa 15 milijuna jedini je još s dvoznamenkastim iznosom izvoza u milijunima, ovdje s velikim rastom vjerojatno – brodova, od oko 190 posto. Sa 9,7 milijuna slijede Sali (Mardešić), a Pag je s oko 9,5 milijuna jedini nadomak takvim iznosima, ali je tamo prisutan pad od oko osam posto.
U svakom slučaju, 15 posto je lijep rast izvoza. Zadarska županija, kako smo više puta naznačili, najcentraliziranije je u zemlji kada je gospodarstvo u pitanju jer je ono s preko dvije trećine koncentrirano na Zadar. No upravo izvoz roba pokazuje najveću decentralizaciju (usporedivu jedino s turizmom i poljoprivredom zbog specifikuma posla. Rezultat je to prije svega nekih tradicija, ali i posljednje desetljeće prisutnog otvaranja poslovnih zona te seljenje proizvodnih pogona iz Zadra k njima.