Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U turizmu spremni za godinu izazova

14.02.2012. 23:00
U turizmu spremni za godinu izazova


Kad god dođe do tog poteza, bit će dobro, jer on će dovesti do smanjene cijene i u drugim uslugama, što bi trebalo dovesti do novih investicija i zapošljavanja. Nije dobro što su signali stigli prije nego što je sve dogovoreno, kazao je Šupe


Turistički djelatnici razočarani su odgodom najavljenog sniženja PDV-a u turizmu, čime bi Hrvatska bila konkurentna ostalim mediteranskim zemljama. Prema odaslanim signalima pretpostavljali su da će do sniženja PDV-a na 10 posto u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti doći već u ožujku, ali snižena stopa počet će se primjenjivati od sljedeće godine, a ni za to nema jamstva.
– Kad god dođe do tog poteza bit će dobro, jer on će dovesti do smanjene cijene i u drugim uslugama, što bi trebalo dovesti do novih investicija i zapošljavanja. Nije dobro što su signali stigli prije nego što je sve dogovoreno, jer to je dovelo u pomalo neugodnu situaciju novog ministra. Skočili su prije nego su rekli hop. Ne kritiziram Vladu, ali šteta je što se to dogodilo. Ipak, dobre poruke su nam vrlo bitne i u svakom slučaju će taj potez, kad do njega dođe, donijeti korist, kazao je Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.
Zoran Katić, direktor i vlasnik hotela Vicko u Starigradu Paklenici iz Udruge malih obiteljskih hotela, kazao je da su očekivali da će niži PDV biti već ove godine, jer već dulji niz godina apeliraju na smanjenje stope.
– Bili smo inicijatori sniženja PDV-a, zajedno s hrvatskom udrugom hotelijera i turističkih djelatnika. Ako se zaista snizi PDV, sljedeće godine i mi ćemo postati konkurentni. Ne ide nam u prilog što se svjetski igrači vraćaju na scenu, poput Španjolske, a ova godina će biti godina izazova, kazao nam je Katić.
No u konačnici je ipak optimist te se nada dobroj sezoni zbog povećanog broja niskotarifnih letova te mjesta koja turistima nude aktivni odmor, jer danas se turisti lakše prilagođavaju te idu na više mjesta s kraćim boravcima.
– Kako bismo ostvarili bolje rezultate, moramo povećati kvalitetu usluge i ponuditi više hrvatskih proizvoda. U svakom slučaju, bit će nam teško. PDV od 25 posto na popratne sadržaje otežat će nam posao ove godine, ali ipak se nadam da ćemo ostvariti prošlogodišnje rezultate, kazao je Katić.
Turistički djelatnici nadaju se da će dobiti neku potvrdu da će im PDV biti snižen sljedeće godine, kako bi već ove godine mogli početi s planovima i eventualnim ulaganjima.