Zbog poskupljenja "štekata" prijeti novi val zatvaranja radnih mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Vodstvo Županijske organizacije Hrvatske stranke prava "Dr. Ante Starčević" pozvalo je gradske vlasti da odustanu od odluke o poskupljenju cijena zakupa javnih površina o s obzirom da ona pogađa krizom već pogođene obrtnike kojima su, kako je kazao Vlado Rapan, veliki trgovački centri "nelojalna konkurencija koja ih uništava gotovo dampinškim cijenama".

- Obrti su tradicionalni oblik gospodarstva koji se još odupire neoliberalnim trendovima, a mi kao moderna konzervativna stranka podupiremo opstanak obrtništva. Radi se o poskupljenu cijene "štekata". Mi smo mediteranski grad koji živi vani, a na ovaj se način pretvaramo u sterilni grad trgovačkih lanaca čime se gubi i naša turistička prepoznatljivost. Ako nudimo samo "mcdonaldse" i "supernove" ne treba nas nitko ni posjećivati, rekao je Tomislav Šarić, predsjednik ŽO HSP "Dr. Ante Starčević".

- 12.000 radnih mjesta u županiji je u formi obrta. U Hrvatskoj je 2004. na 2005. godinu bilo 110.000 obrta u kojima je bilo 170.000 radnih mjesta, a 2011. bilo je 90.000 obrta u kojima je bilo 110.000 radnih mjesta. U Zadru, Ninu i Obrovcu te u 19 općina, koji ukupno pokrivaju 75% županije, 2005. je bilo 4.213 obrta, a 2011. njih 3.506. U devet godina ugasilo se 707 obrta, što je oko 1.500 radnih mjesta manje, a zna se tko je u ova dva izborna ciklusa bio na vlasti. Godišnje se ugasi stotinjak obrta, što znači da se jedan obrt zatvori svakog trećeg dana, a to proizvodi nesigurnost i strah. 2011. su na području Zadarske županije zatvorena 162 obrta, a broj nezaposlenih je na dan 31. siječnja 2012. iznosio 11.827 ili 6% više nego lani u ovom periodu. Podizanjem cijene najma "štekata" za 40% gradska vlast žele namaknuti milijun i pol kuna, ali mi mislimo da se taj novac treba namaknuti na drugi način. Očekujemo da će Grad povući svoju odluku. U suprotnom nam prijeti novi val zatvaranja radnih mjesta, rekao je Vlado Rapan, potpredsjednik zadarskog HSP-a "Dr. Ante Starčević" i predsjednik Odbora za gospodarstvo Županijske organizacije.

- Gradske i županijske vlasti su u zadnjih desetak godina, a možda i dulje, pogodovale isključivo krupnom kapitalu. Nemamo mi ništa protiv trgovačkih centara, ali "Supernova" će zatvoriti Trgovački centra Relja i imat ćemo praznu zgradu koja će biti ruglo. Vlast bi trebala subvencionirati obrtništvo , jer se proračun velikim dijelom puni od obrtnika i ako njih izgubimo teže ćemo namaknuti proračunski novac. NK Zadar dobio je iz gradskog proračuna 2 milijuna kuna više nego u ranijem proračunu, pa ako se može naći 2 milijuna kuna na nogometni klub, može se i za obrtnike, poručio je član Predsjedništva stranke Rudolf Dvorski napominjući kako će za šest do osam mjeseci stranka predstaviti gospodarski program za Zadarsku županiju s kojim će izići na lokalne izbore 2013.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno