Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jezik je nacionalno bogatstvo koje treba čuvati

Autor: Velimir Brkić

14.02.2013. 23:00
Jezik je nacionalno bogatstvo koje treba čuvati


Naš materinski jezik će uskoro postati 24 službeni jezik EU i po njemu ćemo biti prepoznatljivi i posebni u velikoj europskoj obitelji. S velikom ljubavlju treba njegovati svoje zavičajne govore koji čine naše nacionalno bogatstvo i raznolikost, zaključio je gradonačelnik Ante Župan


Obrovački  gradonačelnik dr. Ante  Župan upriličio je službeni  prijem za Tinu Župan, učenicu Srednje škole Obrovac i  njezina mentora prof. Ivana  Gendu. Oni su na Državnom  natjecanju iz hrvatskog jezika, održanom prošle godine  postigli izvrstan uspjeh, deseto mjesto u Republici Hrvatskoj, najbolji rezultat  uopće koji je postigla SŠ  Obrovac.
– Tina Župan postigla je  izvrstan rezultat na županijskom natjecanju iz hrvatskog  jezika održanom u zadarskoj  Gimnaziji Jurja Barakovića,  natjecanju na koje su stigli  samo najbolji učenici iz srednjih škola Zadarske županije. Bila je to zadnja stepenica za put prema Poreču i 17.  državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika, kazao je prof.  Genda.
Na državnom natjecanju  od 7. razreda osnovne škole  do 4. razreda srednje škole  bilo je 350 sudionika, 182  učenika i njihovi mentori, u  svakoj kategoriji od 29 do 32  učenika.  – Znanje i volja za  učenjem i uspjehom, a isto  tako druženje, upoznavanje i  razmjena iskustva u učenju i  radu dio su ovoga natjecateljskog ozračja u kojem je,  prije svega, došao do izražaja  visok interes i pozitivan odnos prema hrvatskom jeziku,  ističe prof. Genda.
Srednja škola Obrovac uspješno razvija odgojno-obrazovni sustav što se svake godine potvrđuje dobrim rezultatima na brojnim srednjoškolskim natjecanjima.  Poseban uspjeh je postigla  učenica Župan vođena svojim mentorom prof. Gendom.  Takav uspjeh značajan je za  Grad Obrovac koji im je dodijelio priznanja za postignuti  uspjeh.
– Materinski je jezik blago  prema kojemu se svaki čovjek  mora odnositi s ljubavlju i  poštovanjem. Materinski jezik označuje put ljudskog  bića i pomoću njega ono ulazi  u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih  intelektualnih sposobnosti,  rekao je obrovački gradonačelnik Ante Župan.
Pritom je spomenuo i neke  od velikana hrvatskoga jezika, koji su tijekom povijesti  vodili neumornu borbu upravo iz razloga kako bi se danas  učenici slobodno mogli natjecati u znanju.
– Veliki je to uspjeh naše  Srednje škole koji je došao  zbog puno ljubavi, puno truda i odricanja. Bez obzira na  to što u životu budeš radila  budi jedna od lučonoša jezične kulture, bilo pisane ili  govorne, u vremenu kada se  sve manje verbalno komunicira i sve manje piše, naglasio  je Župan.
Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000.  godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja  jezične i kulturne različitosti i  višejezičnosti.
– Naš materinski jezik će  uskoro postati 24 službeni jezik EU i po njemu ćemo biti  prepoznatljivi i posebni u velikoj europskoj obitelji. S velikom ljubavlju treba njegovati svoje zavičajne govore  koji čine naše nacionalno bogatstvo i raznolikost, zaključio je gradonačelnik  Župan.
Prigodne riječi zahvale  uputila je učenica Tina Župan  koja se uz mentora Ivana  Gendu intenzivno priprema i  za ovogodišnja natjecanja  znanja iz hrvatskog jezika.