Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Valentinovo u znaku crvenih ruža

Autor: Ivana Burica

14.02.2013. 23:00
Valentinovo u znaku crvenih ruža

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Češće kupuju suprugama nego djevojkama. Ima i nekih koji kažu da je cvijeće za ljubavnicu, ali to su šaljivci. Oni koji stvarno kupuju ljubavnicama vjerojatno ne kažu ništa. Ima i žena koje cvijećem darivaju svoje partnere. Jutros je bila gospođa koja je tražila buket sa sedam crvenih ruža za svoga supruga, kaže cvjećarka


I u vrijeme krize  za buket cvijeća, parfem ili tek  neku sitnicu koja bi razveselila voljenu osobu uvijek se  nađe. Posebno na Valentinovo.
Kao što je rekao jedan naš  sugrađanin kojega smo “uhvatili” dok je s buketom prekrasnih orhideja žurio supruzi – u ljubav se uvijek isplati  ulagati!
– Neprolazne vrijednosti  kao što je ljubav u svako doba,  pa i kad se nema novca zaslužuju poseban tretman i njegu, mudro je zaključio.
Crvene ruže 20 kuna
Osim zaljubljenih, od Valentinova će u većoj ili manjoj  mjeri profitirati i trgovci te  ugostitelji.
– Danas najviše idu crvene  ruže. Od jutra dolaze uglavnom muškarci – i mladi i stari,  te svojim boljim polovicama  kupuju ruže, kaže jedna zadarska cvjećarica.
Iako ih u cvjećarnici to ne  pitaju, muškarci se sami povjere komu kupuju cvijeće.
– Češće kupuju suprugama  nego djevojkama. Ima i nekih  koji kažu da je cvijeće za ljubavnicu, ali to su šaljivci. Oni  koji stvarno kupuju ljubavnicama vjerojatno ne kažu  ništa. Ima i žena koje cvijećem darivaju svoje partnere. Jutros je bila gospođa koja  je tražila buket sa sedam crvenih ruža za svog supruga,  kaže cvjećarica.
U cvjećarnici smo se uvjerili da ima žena i koje same  sebi poklanjaju cvijeće.
– Suprug je vani i čeka da si  darujem cvijeće, kroz smijeh  nam se povjerila jedna mušterija.
– Dobro je da je Valentinovo  ‘palo’ usred tjedna tako da  očekujemo dobar promet. No  razlika zadnjih nekoliko godina u odnosu na godine prije  recesije je golema. Dok bi se  ranije prodalo i tisuću ruža  sad to prosječno bude između  300 i 400 komada. Inače su  ruže 15 kuna, a crvene ruže za  Valentinovu koštaju 20 kuna,  aranžirane i 25 kuna. No tu će  puno više nego mi zaraditi  dobavljači, kaže cvjećarica  pojašnjavajući da je cijena crvenih ruža u nabavi skočila  već pet-šest dana uoči Valentinova.
Parfemi na akciji
– Mi po ruži, bila ona crvena  ili neke druge boje, dobijemo  otprilike jednako. Razlika je  samo u tomu što ćemo prodati  veće količine nego inače. No  ono što ostane u petak ćemo  morati prodavati po nižoj cijeni, navodi cvjećarka.
Za Valentinovo dobro idu i  parfemi.
– Uoči Valentinova smo na  sav redovni asortiman spustili cijene za 20 posto. Od  jučer nam je promet povećan  za nekih 30 do 40 posto.  Uglavnom se kupuju parfemi.  Kupuju i muškarci i žene, ali  rekla bih da su nam muškarci  za Valentinovo ipak brojnije  mušterije. Taka i treba, neka  se iskažu, kazala je prodavačica u jednoj parfumeriji  koja, kaže, pamti i bolje dane.
– Prije krize, do prije četiri  ili pet godina kupovalo se  mnogo više. Mislim da je promet znao biti čak i do 60 posto  bolji, kaže prodavačica.
Čini se da su danas parfemi  mnogima preskupi pa će svoje  bolje polovice razveseliti nekim jeftinijim znakom  pažnje.
No kakav god poklon bio,  važno je da je od srca.
Ono najdragocjenije, ionako se ne plaća novcem. Kako  kažu poznati stihovi – ljubav  se ne trži, niti ne kupuje.