Prirodne atrakcije i izazovi u 829 metara dugoj špilji

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

I dok će grad Zadar za prve ozbiljnije turističke brojke ipak morati pričekati barem do Uskrsa, odnosno do kraja ožujka, svoj početak sezone već su jučer obilježili oni koji se bave speleološkim turizmom u prekrasnoj špilji Modrič, koja se nalazi pored podvelebitskoga mjesta Rovanjska. Budući da u svim prostranim i visokim dvoranama te čak 829 metara duge špilje tijekom cijele godine vladaju vrlo ugodne temperature od 16 do 17 stupnjeva Celzijusovih, Marijan Buzov iz agencije Zara adventure rekao je kako bi se turističke ture za taj jedinstven prirodni doživljaj i atrakciju mogle prodavati i za svih 12 mjeseci.

Šišmiš Šime

- Špilja Modrič dom je samo račićima i paučićima, koji su zbog života u tami, kao što je to i drugdje u istim uvjetima, slijepi. Ima tu i samo jedan šišmiš kojega zovemo Šime, sa smijehom je ispričao Buzov, koji se svojim gostima iz turističkih agencija predstavio s jedinstvenom kombinacijom obaveznih informacija o ovom prirodnom fenomenu i speleologiji s jedne strane te šala s druge strane.

- Ima li ovdje što opasno, upitala je tako jedna dama iz jedne od agencija, a voditelj ove ture joj je spremno odgovorio kazavši kako u špilji nema drugih opasnosti osim njega.

No dok su Cerovačke pećine s ličke strane južnog Velebita dostupne praktično svakome, prema iskustvu potpisnika ovih redaka špilja Modrič nije doživljaj za svakoga. Nakon što se opremite kacigama s karabitnom ili električnom rasvjetom i zaštitnim kombinezonima, kako bi uopće odmaknuli 30-ak metara dalje od njenog otvora u prirodi, potrebno je leći na zemlju i puzati.

Uski prolazi

Još veći izazov predstavljaju dva doista uska prolaza između dvorana, od kojih je jedan nazvan Točka 13. No kojom se nogom osloniti pa potom koju od ruku zajedno s glavom provući kako bi nastavio dalje, treba i spretnosti pa i hrabrosti. Sve to ide glatko uz, dakako, savjete iskusnih speleo vodiča, koji te još za kraj lagano pogurnu rukom ili ti podignu nogu kako bi kliznuo kroz otvor.

Vrijedi to pretrpjeti kako bi se došlo do nagrade, da vas u nekoj od desetak dvorana okruž svijet nebrojenih desetaka stalaktita, stalagmita, stupova, ali i onoga što su speleolozi i posjetitelji špilja nazvali meduzama, sipama, crvenim kraljicama ili nakovnjem poštenja. Ta predivna čuda prirode nastala su kroz doista dugo vremensko razdoblje, pa je tako  u institutu utvrđeno kako je jedan mali stalagmit nastao prije 420 tisuća godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno