Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na regionalnom gastro natjecanju u Zadru 146 natjecatelja

15.02.2018. 14:53
Na regionalnom gastro natjecanju u Zadru 146  natjecatelja


Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar domaćin  je regionalnom natjecanju Gastro 2018., koje se održava 15. i 16.  veljače. Zadar je pripadnik  posljednje, četvrte regije, Južna Hrvatska,  ujedno i najveće, koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.
Riječ je o tradicionalnom natjecanju i vrlo atraktivnim disciplinama  pripravljanja jela, slastica, koktela, kao i prezentacijama istih, koje traje  već više od 30 godina, s nekim malim preinakama, rekla nam je Dijana  Radić Škara, ravnateljica HTUŠ Zadar. Na natjecanju sudjeluje oko 140  učenika mentora, 146 natjecatelja koji će se okušati u 8 disciplina.
Tri su hotelijersko-turističke discipline: Poslovanje recepcije hotela,  Poslovanje putničke agencije i Predstavljanje turističkog odredišta –  destinacije (ove godine domaćin je Zadarska županija). Pet je i gastronomskih disciplina: Pripremanje menija, Posluživanje menija, Pripremanje hladnoga predjela na tanjuru, Pripremanje slatkog izloška na tanjuru i Pripremanje barskih mješavina.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, motivirajućim se riječima osvrnuo na važnost ovog  natjecanja zbog pozitivnog utjecaja koje ono čini na povećanje interesa  mladih spram hotelijersko-turističkih i ugostiteljskih zanimanja.
– Ključ uspjeha u turzmu su ljudi i mi ovdje danas imamo nove turističke snage. Ovi učenici su budući nositelji razvoja u našem društvu,  budući stupovi društva. I zato, budite sigurni da vaš posao nije nešto  što će završiti sa srednjom školom. Pozvani ste pomicati granice svojih  života, ali i granice društva. Budite uporni, ponosni, nemojte se ničega  sramiti niti bojati. Učite od svojih mentora i nastavnika i što se tiče formalnog ali i ljudskog dijela, strast koju oni imaju sigurno će prenijeti i  na vas!
Renato Kraljev, nastavnik kuharstva, i sam nekoć polaznik Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole u Zadru, rekao nam je kako su se  puno pripremali pa su i očekivanja dosta visoka.
– Imamo jako puno uspjeha u dosadašnjima natjecanjima Gastro, što  se može vidjeti i u našim školskim vitrinama koje krasi mnoštvo medalja i odličja. Do sada bi svake godine s barem dvije discipline bili na  državnom natjecanju. Niti ove ne očekujemo manje, borit ćemo se  svim snagama!