Uginula im 31 koza, a 70-ak jarića pobjeglo iz štale

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OPASNA BOLEST STOKE
Radio sam u jednoj građevinskoj firmi, ali je ona propala. U međuvremenu sam morao operirati kičmu, tako da smo nas petoro - supruga, dvoje djece i ja, živjeli od socijalne pomoći te 800 kuna mirovine koju prima moja majka Marija. Čim sam prizdravio, počeo sam tražiti neki posao, ali bez uspjeha. Onda smo odlučili nabaviti koze i pokušati se baviti njima, govori Milan Đukić, kozar
Zvonko KUCELIN
Obitelj Đukić pokrenula je OPG kada je propala tvrtka u kojoj je radio Milan

U zadnjih mjesec i pol dana uginula nam je 31 koza, a jariće više ni prebrojati ne možemo. Sigurno ih je otišlo 60-70, dio zbog pobačaja, a dio ubrzo nakon što su se ojarili, kaže OPG-ovac Milan Đukić iz Donje Suvaje, malog mjesta na rubu Zadarske županije koje graniči s BiH. Svako jutro ulazi u štalu sa strahom, jer ne zna što će tamo zateći.

- Dolazio nam je veterinar, davao im je neke lijekove, stavljao nešto u vodu... Sve je to uzalud jer su koze i dalje pobacivale, a ugibaju nam i danas, odrasle životinje i jarići. Ne znamo kome se više obratiti. Ovo je velika patnja i za nas i za ove jadne životinje, kaže Milan koji se uzgojem koza započeo baviti prije dvije godine.

Posao pokrenuli posuđenim novcem

- Radio sam u jednoj građevinskoj firmi, ali je ona propala. U međuvremenu sam morao operirati kičmu, tako da smo nas petoro - supruga, dvoje djece i ja, živjeli od socijalne pomoći te 800 kuna mirovine koju prima moja majka Marija. Čim sam prizdravio, počeo sam tražiti neki posao, ali bez uspjeha. Onda smo odlučili nabaviti koze i pokušati se baviti njima. Posudili smo novac za nabavku prvog stada, 40-ak koza i dobro nam je krenulo. Mislili smo da ćemo ove godine uspjeti čovjeku vratiti dug i stati na svoje noge, ali nas je potkraj prošle godine snašlo ovo, govori Milan, a njegova supruga Bogdana ističe kako su lani imali 70-ak jarića, kao i mlijeka i sira koji je ona pravila, te da je sve izgledalo idilično. Prvi problemi pojavili su se u prosincu prošle godine kad su im koze mahom počele pobacivati. Odmah su pozvali veterinara koji je uzeo uzorke krvi od pet koza i poslao ih na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb.

- U nalazu stoji da su tri koze pozitivne na klamidiozu, jedna je sumnjiva, a jedna je negativna. Ta negativna odmah je sutradan, nakon uzimanja uzorka krvi uginula, a dvije za koje stoji da su pozitivne su tu u štali. To se vidi po markicama na ušima, kaže Bogdana i pokazuje nam nalaz od 18. siječnja koji je sačinjen u Odjelu za bakteriologiju i parazitologiju Laboratorija za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti pri zagrebačkom Veterinarskom institutu.

- Malo sam gledala po internetu i vidim da zbog klamidioze koze i ovce samo pobacuju plodove, ali ne ugibaju. Naše koze se samo umire, odbijaju hranu, pojavi im se neki iscjedak iz očiju nakon čega im zabijele šarenice, odnosno oslijepe, a onda se pojavi i proljev i za par dana ugibaju. Isto je i s jarićima. Samo se osuše, isplivaju im kosti, ostane samo glava. Strašno je ovo, govori Bogdana ujedno apelirajući na sve one koji se bave kozarstvom, a susreli su se s istim problemom, da im se jave ne bi li bar dio stada spasili.

Nenadoknadiva šteta

- Mi smo jariće trebali prijaviti za poticaj, ali eto... Nemamo što prijaviti. U svakom slučaju, već sada imamo nenadoknadivu štetu. Da bar nešto uspijemo spasiti..., duboko uzdišući govori Milan dodajući kako je tek jučer doznao da tvrtka Agroproteinka besplatno odvozi uginule domaće životinje. Veterinar mu je, kaže, savjetovao da lešine zbrinjava sam, zakopava dalje od kuće.

- Svašta je on nama savjetovao i mi smo mu vjerovali. Ali sada smo izgubili povjerenje. Tu su nam markice i čipovi koje smo od njega kupili, a on nam ih nije ni stavio na životinje. Sami to ne možemo. Ne znam što ni kako dalje, govori Milan koji svako jutro ustaje u pet, bez obzira na godišnje doba i vremenske uvjete. Nakon kave i doručka ulazi u štalu i bavi se kozama. Hrani ih, poji, sastavlja i odvaja jariće, čisti štalu te vodi u ispašu, izuzev u zimskom periodu kad to vremenske prilike ne dopuštaju.

- Ne vodi ih Milan nigdje kad je kiša. Koze su vam baš neke osjetljive i plahe životinje. Ne vole kišu. Čim zagrmi ili počne pokoja kap, one trče u štalu. A jarići, e, oni su vam jako umiljati, veseli i razigrani. Ovih naših 13, koliko nam ih je još živo, vidite i sami da su mirni. Samo se malo pomaze kad ih krenem dohranjivati, a moram jer im mame nemaju dovoljno mlijeka, kaže Bogdana.

Liječenje koza na teret države?

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji upoznati su sa slučajem, odnosno problemima u kojima su se našli Milan i njegova obitelj, no nisu nam mogli govoriti o detaljima jer je, kako su kazali, liječenje i postupanje veterinara još u tijeku. To liječenje bi, sukladno novim propisima, trebalo pasti na račun državnog proračuna jer je riječ o zaraznom oboljenju, a vlasnici, koji ni na koji način takvu zarazu nisu mogli predvidjeti niti spriječiti, o pobačajima koza su na vrijeme obavijestili nadležnog veterinara. No ovoj obitelji trenutačno je najveći problem spasiti preostali dio stada, ujedno time i spasiti svoju egzistenciju.

Tijekom jučerašnjeg dana njima je uginulo još jedno jare, a još jedno, kao i jedna koza i jarac su, kako su nam kazali, u jako lošem su stanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika Bizmark1
Zao mi covjeka. Trebalo bi nekako da pomogne drzava kod ovakvih i slicnih slucajeva.