Zadrani lani platili pola milijuna kuna zakasnine

Slika korisnika valentinam
KULTURA U BROJKAMA
Autor: 
Naknada koju naplaćujemo je više jedna edukacija te se većina zakasnina plati. Ne šaljemo ovrhe, a na jedan način to ni nije moguće budući da mi s našim korisnicima nemamo ugovorni odnos, kazala nam je Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar
Zvonko KUCELIN
U 2017. godini kupljeno je vise građe za manje novaca

Gradska knjižnica Zadar u prošloj godini uprihodovala je  od upisnina i zakasnina ukupno 1.224.136,59 kuna. Od tog iznosa na  upisnine otpada 669.400 kuna, na zakasnine 518.448 kuna, a nekih 36  tisuća kuna na ostalo poput kopiranja, printanja i skeniranja. Podaci su  to iz Izvješća o radu Gradske knjižnice Zadar i financijskog izvješća za  2017. godinu. Iz navedenih brojki razvidno je kako Zadrani poprilično  kasne s vraćanjem zadužene građe, a malo pomalo ta se svota dakle  popela u godinu dana na nešto više od pola milijuna kuna. No, to i nije  čudo s obzirom na broj korisnika od 15.865 koliko je bilo upisano  prošle godine. Godinu ranije ta je brojka bila 15.833 korisnika.

- Mi djelujemo kao javna ustanova, ne ostvarujemo profit. Naknada  koju naplaćujemo je više jedna edukacija te se većina zakasnina plati. Ne  šaljemo ovrhe, a na jedan način to ni nije moguće budući da mi s našim  korisnicima nemamo ugovorni odnos, kazala nam je Doroteja Kamber  Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar dodajući kako im ipak u  svemu tome ovaj iznos dobro dođe kao izvor prihoda. S druge strane u  2017. godini kupljeno je vise građe za manje novaca.

- Kroz prošlu godinu smo dosta obnavljali lektirna izdanja. Dosta toga  smo nabavili na Interliberu, možda kao knjižničari  ne možemo biti sretni ako nabavimo knjigu za deset kuna, ali smo svakako zadovoljni zbog  nabave nove građe, ističe Kamber Kontić.

Kad je riječ o rashodima u prošloj godini vidljivo je kako dobar dio  odlazi na gorivo, konkretno 102.469,39 kuna. No, to ni ne čudi, s obzirom  na ukupno prijeđenih 30-ak tisuća kilometara oba Bibliobusa. Ipak, za  njihovo financiranje dobro dođe 110.500,00 kuna koliko knjižnica dobije  od gradova i općina koje ova dva autobusa obilaze. A jedan obilazi otoke,  dok drugi ode skroz do Srba.

Gradska knjižnica za svoje programe redovito pronalazi sredstva izvan  redovitih izvora financiranja. Primjerice, Veleposlanstvo SAD-a pomoglo  je u prošloj godini sa 75.000 kuna što jako dobro dođe u opremi za STEM  radionica. S druge strane, OTP banka i trgovačka društva donirala su  prošle godine 22.020 kuna, a novac od banke je dobro došao ga Festival  stripa.

Ukupno gledajući plan za 2017. je bio 7.814.467,65 kuna, a ostvareno  je 7.933.677,07 kuna. Za redovito funkcioniranje sustava brine se osnivač  Grad Zadar koji je prošle godine izdvojio 5.370.357,01 kuna, a svakako je  za programe dobro došlo i 899.794,30 kuna od Ministarstva kulture i Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)