Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BITKA BROJEVIMA Kapović: Na Viru se radujemo svačijem turističkom uspjehu

15.02.2021. 16:42


Nakon što je sveučilišni profesor, turistički stručnjak dr.sc. Đani Bunja u ime Mosta za Zadarsku županiju ovih dana istupio u javnosti s ciljem, kako je naveo, dekonstrukcije mita o Viru kao uspješnoj turističkoj destinaciji, nije dugo trebalo da na to stigne odgovor načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića.
Prof. Bunja je, naime, upozorio kako smo u zadnje vrijeme u medijima izloženi nevjerodostojnim podatcima o uspjesima turističke politike koju provodi općinska vlast na otoku Viru.
– Tako ga se svrstava uz bok vodećih istarskih destinacija i prikazuje kao šampiona hrvatskog turizma jer je u 2020. ostvario 2,3 milijuna noćenja. Ta tvrdnja jest pogrešna i predstavlja pretenciozno prikazivanje podataka o ostvarenom turističkom prometu. Naime, prema podatcima iz sustava eVisitor za 2020. na otoku Viru ostvareno je, zapravo, 440.952 turističkih noćenja i 1.851.328 noćenja u nekomercijalnim objektima za smještaj, ističe ovaj turistički stručnjak podsjećajući da se, sukladno Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o europskim statistikama o turizmu, nekomercijalni turizam definira kao neiznajmljeni smještaj.


Manja potrošnja turista
– Prema tome, tvrdimo da podatci kojima općinska vlast u medijima manipulira nisu vjerodostojni. Zbog toga se stječe dojam da se smišljeno radi na stvaranju mita o Viru kao uspješnoj turističkoj destinaciji. Prema rezultatima istraživanja TOMAS proizlazi da je u 2019. godini po osobi i noćenju prosječna potrošnja turista iznosila 97 eura. Tolika turistička potrošnja nije vidljiva u Proračunu Općine Vir. Osim potrošnje koju su ostvarili turisti treba uključiti i prosječnu dnevnu potrošnju vikendaša koja prema rezultatima istraživanja Instituta za turizam iznosi 25,50 eura (prosječna dnevna potrošnja tzv. nekomercijalnih turista na trgovinu i druge usluge). Prema istom istraživanju turisti 17 posto od ukupne potrošnje izdvajaju na usluge hrane i pića izvan smještajnog objekta, naglašava prof. Bunja koji je naveo kako se izvršenju Proračuna Općine Vir za 2019. može vidjeti da udio od poreza na potrošnjuju alkoholnih i bezalkoholnih pića iznosi 584.703 kuna.


Stihijski razvoj turizma
– Navedeni iznos ipak konvenira pravom stanju stvari, odnosno stvarnom turističkom prometu, tj. ostvarenih 718.423 noćenja turista. Da općinska vlast ni sama nije vjerovala u ono u što nas želi uvjeriti, a PR-om putem medija utjecati i na svekoliku hrvatsku javnost, dokazuje podatak o planiranim proračunskim veličinama za 2019. godinu u kojem je stavka koja se odnosi na prihode od Poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića planirana na visinu od 700 tisuća, a ne dva milijuna kuna, kaže ovaj turistički stručnjak dodajući da u Mostu za Zadarsku županiju smatraju da je oblik koji je poprimio hrvatski turizam rezultat stihije, a ne sustavnog planiranja i smišljenog upravljanja njegovim razvojem.
Načelnik Vira Kristijan Kapović odgovorio je predstavniku Mosta Đaniju Bunji koji je, kako navodi, omalovažio rezultat Vira kao najuspješnije turističke destinacije u Hrvatskoj
– Prof. Bunja je istaknuo je kako je hrvatska javnost izložena nevjerodostojnim podacima o uspjesima turističke politike koju provodi općinska vlast na otoku Viru. Lanjskih 2,3 milijuna noćenja domaćih i stranih turista ostvarenih na Viru – što je najbolji rezultat u Hrvatskoj u 2020. – Bunja je razdijelio na brojke u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju zaključujući da se isključivo komercijalni smještaj može računati kao vjerodostojan turistički rezultat. Argumentirajući, dalje, svoj stav Bunja je navodio podatke o potrošnji na Viru i općinskom proračunu kako bi poentirao da Vir nikako nije najbolja destinacija u Hrvatskoj.




Šampioni turizma 2020.
– Brojke su neumoljive, a statistika koja potvrđuje lanjski uspjeh Vira nije virska nego državna, europska i svjetska. Neosporno je kako smo po turističkim noćenjima šampioni turizma u Hrvatskoj, kaže načelnik Kapović čudeći se stavu i razmišljanjima predstavnika Mosta.
– Nikad nismo tvrdili da smo najbolja turistička destinacija ili da imamo najveću turističku potrošnju na destinaciji. Dapače, uvijek sam tvrdio kako smo trenutačno destinacija tri zvjezdice sa željom da se za 15 godina podignemo na razinu destinacije sa četiri zvjezdice. Drugo, Vir kao turistički proizvod u Zadarskoj županiji još uvijek zaostaje za sredinama poput Starigrada, Paga, Nina, Sukošana, Svetoga Filipa i Jakova, Biograda, Pakoštana, Preka i Zadra. No mi smo sredina koja je definitivno najviše napredovala u zadnjih 15 godina. Postali smo relevantna turistička destinacija, dodaje načelnik Kapović i zaključuje:
– Vir se raduje svačijem uspjehu, a pogotovo uspjehu mjesta, općina i gradova iz Zadarske županije. Nama su ljubomora i zavist nepoznate kategorije, poruka je s Vira. (ZL/ K. ŠKRBIĆ)