Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čak 80 posto žena u nekom trenutku ima infekciju HPV virusom

15.02.2021. 16:46


Na ginekološkom webinaru održanom za liječnike Zadarske županije predavali su poznati zadarski ginekolozi, dr. Zdenko Matas, dr. Gorana Milković i primarijus dr. Petar Lozo.
Dr. Matas je govorio o prevenciji i liječenju lezija vrata maternice uzrokovanih HPV virusom te o preparatu koji može pomoći pri tim stanjima – Papilocare gelu.


​Infekcija HPV-om jako raširena
– Na nivou Hrvatske u protekloj godini od karcinoma vrata maternica oboljelo je 336 žena, a umrlo njih 150. Prema stopi incidencije i stopi mortaliteta od karcinoma cerviksa, nešto smo gori od europskog prosjeka. HPV virus najvažniji je faktor u nastanku tog karcinoma. Infekcija HPV virusom jako je raširena, u gotovo 80 posto žena se javi u nekom trenutku života. Srećom, u velikom dijelu, u između 80 i 90 posto slučajeva se on povuče kroz dvije do pet godina, ali onima kojima se ne povuče, može izazvati premaligne i maligne lezije cerviksa. Papilocare nije lijek, ali je preparat koji može pomoći da se te lezije brže povuku te pospješuje zacjeljenje vrata maternice. Samim time može pomoći u prevenciji raka vrata maternice, rekao je dr. Matas, inače voditelj Službe za ginekologiju zadarske Opće bolnice.
Najbolja prevencija zaraze HPV virusom je cijepljenje dječaka i djevojčica koje se provodi dobrovoljno u osmim razredima osnovne škole.
– Procijepljenost u Zadarskoj županiji je, prema mojim saznanjima, negdje oko 20 posto, što i dalje nije baš na visokoj razini, ali je puno bolje nego li prije 10 godina. Procijepljenost protiv HPV-a u cijeloj Hrvatskoj je slabija od one u zemljama Zapadne Europe, ali, eto, kad pogledamo unatrag, vjerujemo da će se nastaviti pozitivan trend, rekao je dr. Matas.
Na webinaru koji je imao dobar odaziv liječnika koji su slušali, ali i aktivno sudjelovali, govorila je i dr. Milković na temu Cicatridina proizvodi – primjena u ginekologiji.


​Procijepljenost oko 20 posto
Dr. Milković je liječnike pobliže upoznala s Cicatridina mast s hijaluronskom kiselinom, koja pomaže pri zacijeljenju rana i obnove tkiva. Također, govorila je o preparatu Femiplant, prirodnom estragenu koji se daje kod žena koje ne žele ili ne mogu uzimati hormonalnu terapiju pri lakšem prijelazu iz perimenopauze u postmenopauzu. Olakšava simptome pojačanog znojenja i valova vrućina.
Tema dr. Loze bila je Višesojni probiotici u ginekološkim indikacijama, pri čemu je istaknuo važnost probiotika za cjelokupno zdravlje te za floru crijeva, te pojasnio razliku između pojedinih probiotika, koji su bolji za koje stanje.
Ova predavanja su prijavljena Komori te će ga Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika HLK kategorizirati i vrednovati prema Pravilniku.
Kako zaključuje dr. Matas, u doba korone kad su nemoguća veća okupljanja i kongresi liječnika, ovakvi webinari puno im znače.
– To je malo širi vid online komunikacije među liječnicima. Ono što bismo nekad iskomentirali i izmjenili znanja u većim dvoranama ili za večerama, sad uspijevamo putem webinara. Smatram da je to jako važno, da njegujemo tu komunikaciju i izmjenjujemo sve informacije koje su korisne za liječnike, a posljedično i za naše pacijente, zaključio je dr. Matas.