Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OSTVARENO NEKOLIKO PROJEKATA Koroni usprkos – izložbe, radionice, restauracija fundusa

15.02.2021. 16:30


S obzirom na situaciju u vezi s covidom-19, u prošloj godini i program Muzeja grada Zadra odvijao se u smanjenom obujmu. Unatoč tome, organizirane su tri izložbe i to pod nazivom – »Krš, grad i more« u suradnji s ostalim odjelima Narodnog muzeja Zadar, te izložbe »Hrana na crtežima Federica Fellinija« u sklopu koje je bio prikazan i film »Amacord« i virtualna izložba »Ratna stvarnost« u povodu obilježavanja Dana obrane grada Zadra. Odjel je davao stručnu pomoć i konzultacije na projektu »Remember« prilikom kojeg je bio organiziran sastanak s ostalim sudionicima projekta iz Zadra gdje su navedene mogućnosti povezivanja tog projekta s postavom u Muzeju grada.
– Za potrebe inventarizacije muzejskih predmeta, fotografirano je i digitalizirano više predmeta. Stručno je obrađena i dokumentirana cijela Zbirka keramike i Zbirka keramičkih fragmenata, Zbirka Razno te Zbirka Milić. Kustosi su radili na novom stalnom postavu u sklopu projekta preseljenja u nove prostore u zgradi Providurove palače. Restauriran je i dio muzejskog fundusa koji će biti prezentiran u budućem postavu, rekla je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru.
Prema njezinim riječima, dio restauriranog materijala odnosi se na Zbirku pokućstva iz 18. i 19. stoljeća, dok se drugi dio odnosi na restauraciju pulene s likom sv. Jurja iz 16. stoljeća i biedermeierski portret s početka 19. stoljeća. Također, u suradnji s Pedagoškom službom, Muzej grada Zadra organizirao je i sudjelovao na tri stručna vodstava od kojih je jedno bilo organizirano za djelatnike Državnog arhiva u Zadru. Također, održano je i predavanje na temu »Sv. Krševan, zaštitnik i simbol grada Zadra« u sklopu natječaja »Volim svoj grad«.