Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rusi stavili ponudu na stol: ‘Spremni smo Hrvatskoj u roku od dva tjedna poslati Sputnik V. Nema ograničenja u količini’

15.02.2021. 10:43


Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije Matvey Sidorov tvrdi kako bi Rusija, u slučaju dogovora s Vladom RH, u roku od samo dva tjedna mogla Hrvatskoj poslati prvu pošiljku Sputnika.
U današnjem razgovoru za N1 Sidorov nije htio pričati o detaljima sastanka premijera Plenkovića i ruskog veleposlanika, već je pustio da to objave iz Banskih dvora.
“Sputnik V je bio na stolu i ruski veleposlanik je prenio dobre namjere. Pričali smo o mogućnostim i detaljima. Mi uvijek stojimo spremni za dijalog. Naše veleposlanstvo stoji spremni čim prije to napraviti i isporučiti”, rekao je.
Što se tiče količina, one, dodaje, ovise o planu hrvatskih vlasti.
“Kako ćemo dogovoriti, tako će i biti. Ne vidim nikakva ograničenja po broju doza, niti prepreka prema velikoj količini doza. Količina ovisi o Hrvatskoj”, dodaje je Sidorov.
Spomenuo je i primjer Mađarske koja već koristi Sputnik V, iako je članica Europske unije.
“Mi imamo takav primjer, to je Mađarska. Takav sporazum bio je sklopljen 22. siječnja i 1. veljače. cjepivo je stiglo u Mađarsk””, rekao je Sidorov za N1, govoreći da su dva tjedna normalna brzina isporuke.
Tvrdi i da Rusija ne postavlja nikakve uvjete oko toga i da ne misli slanje Sputnika V koristiti za svoj geopolitički utjecaj.