Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradi se punom parom, traže se radnici

Autor:

14.03.2009. 23:00
Gradi se punom parom, traže se radnici

Foto: Ana SURAĆ



Hotel Hilton na Polačištu, dva stambena naselja na Vidikovcu i Skročinima te dovršetak gradnje na TIZ-u, projekti su koji bi se kroz godinu-dvije trebali realizirati na području Zadra te otupjeti oštricu krize i sačuvati radna mjesta u građevinarstvu


Iako je svjetska gospodarska kriza zakucala i na naša vrata, zadarske građevinske tvrtke ne posustaju u svojim projektima već hrabro prkose krizi odlučivši nastaviti sa započetim projektima.
Dva nova naselja
 – Naši projekti su investicijski dugoročni i smatramo da nas kriza neće omesti u njihovu ostvarivanju. Hotel koji planiramo raditi na Polačištu investicija je koja se vraća dugoročno, a ova kriza bi trebala biti trenutačna i ne bi trebala utjecati na naše poslovanje, rekli su jučer Antonio Duca, vlasnik tvrtke Duca d.o.o. i Mladen Ninčević, vlasnik tvrtke Jadran Invest. Oni su nedavno osnovali novu građevinsku tvrtku Centar Projekt kako bi na tržištu bili i financijski i operativno što jači te na taj način krajnjem kupcu mogu ponuditi što povoljniji proizvod. Zajedno s još jednim investitorom iz Irske gradit će hotel s četiri plus zvjezdice na Polačištu na Relji. Rekli su nam da su u tijeku pregovori s hotelskim koncernom Hiltonom koji bi preko hotela na Polačištu trebao doći na zadarsko tržište.
Tvrtke Duca d.o.o. i Jadraninvest d.o.o. osnovale su i tvrtku Panorama projekt d.o.o., kojom pokreću izgradnju stambenog naselja i to na predjelu Skročini, dok Jadran Invest planira graditi na predjelu Vidikovca. Za oba projekta je na nedavnom Gradskom vijeću odobrena izrada urbanističkog plana uređenja. Svi ovi projekti vrijedni su gotovo 65 milijuna eura i nadaju se da će krenuti u njihovu realizaciju do kraja ove godine.
 – Mi u ovu krizu ulazimo spremni i mislimo da baš sada treba trošiti akumulirana sredstva. Ovo su stambeni projekti koji su na dobrim lokacijama i koji su namijenjeni ljudima srednje platežne moći. Osim toga, mislimo da na nas kriza neće utjecati, jer će ovi projekti biti gotovi za godinu i pol do dvije, a do tada bi kriza trebala proći, rekli su Ninčević i Duca.
Oboje smatraju kako je potrošnja jedan od uvjeta za izlazak iz krize. Naime, objašnjavaju da baš u vrijeme krize poduzetnici koji imaju akumulirana sredstva iz prodaje moraju trošiti i na taj način zadržati ljude uz sebe na poslu i ići dalje.
Ne mogu dignuti glavu od posla
 – Investicijama u ove projekte i njihovom realizacijom trebali bismo zaposliti najmanje 1.000 ljudi. Ovim ulaganjima želimo zadržati ljude, osposobljeni kadar koji radi za nas i naše podizvođače, rekli su i dodali da bi ljudi upravo sad u vrijeme krize trebali raditi i investirati i na taj način razvijati posao.
Duca i Ninčević apeliraju na Grad Zadar da im pomogne tako da što prije usvoje urbanistički plan te da im daju dozvolu za rad. Što prije taj dio papirologije bude gotov, prije će se moći krenuti s gradnjom, dok u ovom trenutku samo plaćaju kamate, a to ne koristi nikom osim bankama. 
Ni tvrtka Gortan ne osjeća krizu. Tamo, naime, kažu da od posla doslovce ne mogu dignuti glavu. Samo aktivnosti na području nekadašnjeg TIZ-a, prema gruboj procjeni, osiguravaju tvrtki posao sljedeće dvije godine. Tu su završetak radova na zgradi TIZ-5 ili popularnoj “valovitoj zgradi”, na kojoj još nisu završeni niti svi armirano-betonski radovi. Nadalje, tu su TIZ-8 i tri zgrade koje čine svojevrsnu hipotenuzu cijelog prostora te predviđeni toranj i hotel.
Tvrtka Gortan – Zadar kao investitor te kao jedan od najvećih izvođača na zadarskom području s preko 200 djelatnika, nastavlja uspješno sa svojim radom i u 2009. godini. Naši investitorski i izvođački projekti uredno se odvijaju u okviru planiranih rokova isporuke kroz cijelu 2009. i 2010. godinu. Gotovo svakodnevno se natječemo i ugovaramo nove poslove te ovim putem želimo istaknuti da Gortan Zadar ne otpušta niti planira otpuštati djelatnike, nego upravo suprotno. Nama kontinuirano nedostaje kvalificirane radne snage i pozivamo sve zainteresirane zidare i tesare da nam se slobodno obrate u ured uprave tvrtke, rekla nam je voditeljica prodaje i marketinga Ivana Grancarić.