Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mač srebrnjak na trpezi galebova

Autor:

14.03.2009. 23:00
Mač srebrnjak na trpezi galebova

Foto: Alenka FESTINI



Jurica Kustić iz Kustića na Pagu ulovio je kod Sv. Duha na dubini od oko 3 metra neobičnu ribu, dugačku 140 centimetara, tešku 4 kilograma, srebrno sjajne boje s crveno-narančastom perajom duž leđa i crnom mrljom na tijelu u blizini glave, tanku poput (ribe) lista i bez ljuske.
– Ulovio sam je oko 60 metara od obale, dok sam lovio na udicu. U jednom trenutku kraj brodice ugledao sam dugu srebrnu sjajnu ribu koja se plivala povijajući se poput zmije. Približila se, a ja sam uzeo osti i bacio je na brodici. Doista tako nešto nisam nikada vidio, kaže Jurica Kustić.
On nam je ispričao kako je dolaskom kući pozvao ribare iz mjesta da je vide.
– Ribari su iznosili različite pretpostavke o čemu bi se moglo raditi. Jedino u što smo svi bili sigurni, a to je da takvu ribu nitko u našem mjestu nije vidio, rekao je Kustić.
No, sve sumnje, nakon što smo stigli na teren i ugledali plijen, pobila su naša sjećanja da se radi o ribi zvanoj mač srebrnjak koju je prije nekoliko godina u plićaku rukom uhvatila gospođa Rukavina iz Povljane. Da se doista radi o maču srebrnjaku, potvrdio nam je tada dr. Nenad Vrgoč iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Latinsko joj je ime Trahipterus trahypterus. Živi u morima cijeloga svijeta i u Jadranu, gdje nije osobito čest, ali ni rijedak. Ulov paškog ribara mogao bi se nazvati trofejnim, jer je mač srebrnjak mezopelagična riba – živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara te iznimno rijetko dolazi na površinu. No, kada jednom u potrazi za hranom i dođe u plićak, potpuno je dezorijentiran i nije ga nimalo teško uloviti.
Mač srebrnjak obično naraste do metar i pol, ali može imati i tri metra dužine. Hrani se ribom, rakovima, lignjom, jestiv je. Nakon ove priče koju smo iznijeli Kustiću, malo je ostao iznenađen.
– Ma ljudi, sve to stoji, ali kako je ova riba došla u pašku uvalu koja je više zatvorena nego otvorena prema Velebitskom kanalu? Činjenica je da u Kustićima ima puno ribara, ali ni oni najstariji se ne sjećaju niti im je poznato da je netko s Paga uhvatio ovakvu ribu, kaže pomalo u čudu Kustić koji nam je na kraju otkrio da je nema namjeru jesti, stoga će je baciti galebima da oni malo uživaju u ovom morskom čudovištu.