Časne benediktinke prijavile Gržana zbog uznemiravanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sime
Šime Gržan: Sve što je izvan spomenutih 10 hektara, koje je pripalo crkvi je petrčansko

Poznati zadarski moreplovac, pisac i slikar Šime Gržan, priveden je prošlog tjedan na obavijesni razgovor u zadarsku policiju. Gržana su policiji prijavile časne sestre samostana Sv. Marije u Zadru i to zbog uznemiravanja. Time se ponovno zahuktao sukob između samostana i potomaka njegovih kmetova, a sve zbog atraktivnog zemljišta u Petrčanima.

Podsjetimo se, sukob je započeo prije nekoliko godina oko izgradnje Falkensteinerovog resorta na Punta Skali, a nastavio se najnovijim krčenjem šume na predjelu Glavice između dvaju petrčanskih groblja. Petrčanci su, kaže Šime Gržan, i tu zemlju uživali na temelju darovnice koju je samostan potpisao još davnih 30-ih godina prošlog stoljeća.

Ja sam darovnicu vidio 1953. Posljednja osoba kod koje je viđena je Pave Lisica pok. Benje, ali on se, zbog svog psihofizičkog stanja, ne može sjetiti kome ju je dao ili gdje je završila. No, i bez toga, agrarnu reformu koju je tada proveo jugoslavenski kralj Aleksandar, priznala je nakon Drugog svjetskog rata i komunistička vlast. Za onaj dio zemljišta koji je bio u vlasništvu talijanskih građana, isplaćena je naknada u ukupnom iznosu tadašnjih 3 milijuna dinara, a o tome postoji i međunarodni ugovor tiskan na srpskom (ćirilicom) i na francuskom jeziku te objavljen u službenom glasniku Kraljevine Jugoslavije. Važno je reći da je agrarnom reformom crkvi ili točnije samostanu sv. Marije ostavljeno samo 10 hektara zemlje koju su oni izravno obrađivali, rekao je na početku razgovora Šime Gržan dodajući da je sva ostala zemlja pripala nekadašnjim kmetovima i njihovim potomcima.

Zanimljivo je da su stotinama godina odnosi samostana i nekadašnjih kmetova bili vrlo dobri. Zbog toga je samostan, kaže Gržan, htio preduhitriti Aleksandrovu agrarnu reformu i radije zemlju pokloniti svojim kmetovima, nego da joj bude oduzeta. Nije to bilo iz neke velike ljubavi, nego zbog činjenice da su kmetovi samostanu umjesto uvriježene 1/10 prihoda davali 1/4 cijelog prinosa, pa su im stoga i izdane i posebne povlastice.

- Trenutačno šumu krči stanoviti Zoran Pantalon. On na tih 30 hektara namjerava posaditi masline, ali ja mislim da je on samo istureni dio neke interesne skupine kojoj je namjera doći do terena i pretvoriti ga u građevinsko kako bi nastavili s apartmanizacijom. Nedavno smo poznatom zadarskom poduzetniku Zdenku Zriliću stavili plombu na zemljište pa ne može prodati apartmane sve dok sud ne riješi ovaj slučaj. Plombu smo u zakonskom roku stavili i u slučaju krčenja šume kad je na teren tri puta izlazila i policija. Međutim, oni se brane da bez sudskog naloga ne mogu ništa, nastavio je Šime Gržan.

Gržan kaže da su cijeli slučaj Petrčanci prijavili Državnom odvjetništvu, a slijedi i tužba Ministarstvu poljoprivrede jer je teren na kojem je bila stoljetna šuma, preimenovan u pašnjak. Štoviše, u dokumentaciji su priložene fotografije posjećenih stabala, dok su oni koji su se trudili dokazati da se radi o pašnjaku, u svojoj dokumentaciji prikazali fotografiju dviju obližnjih livada. Najteže je, kaže Gržan, što o svemu Petrčanci ne mogu razgovarati sa časnim sestrama u samostanu sv. Marije. Za to izravno proziva njihovog odvjetnika Matka Pavića za kojeg i sumnja da ga je prijavio policiji zbog uzemiravanja.

U međuvremenu, bageri su već došli do našeg groblja, a pravna akcija stoji na mjestu. Nismo se htjeli suprostaviti silom, ali nećemo odustati od svih demokratskih sredstava koja su nam na raspolaganju. Pripremljena je i tužba za Strasbourg jer nama nije data samo obradiva zemlja, nego i pašnjaci i šume na uživanje. Sve što je izvan spomenutih 10 ha koje je pripalo crkvi je petrčansko. Mi smo zbog dobrih odnosa s Crkvom bili za to da idemo 50:50 posto u suvlasništvo, da prodamo dio zemlje na kojem bi se izgradio pastoralni centar, ali je upravo odvjetnik Matko Pavić bio protiv toga. Umjesto da se od ledine oduzimaju kompleksi zemlje koji stoje zapušteni, oni ovdje krče stoljetnu šumu, rekao je na kraju ogorčeni kapetan Šime Gržan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mate22
Šime Gržan je obična lopina. Poznat po tome da tuži mrtve ljude i pripisuje zemlju na sebe skupa sa svojom braćom. A kad bi i dobio tu zemlju sebi bi je uzea, bori se samo za sebe, a ne za Petrčance.
Slika korisnika petrcanac
mate22 ako si tako hrabar sto ne stavis koje mrtve tuzi i koje zemlje pripisuje sebi. Pa ako on dobije i pedalj zemje sto bi to njemu, covjeku od skoro 80 godina. Vjerujem da je jedini hrabar i ponosan petrcanac da stiti svoje mjestane, da ne ostanu u getu bez izlaza na more ili sumu. A vec kako stanje stoji sume vise nema jer su razni privatni interesi vec prenamjenili sumu u pasnjake, dobo znajuci da je sve suma. A sutra dan ce prenamjeniti u grdjevinsko, eto love za tebe Vjerojatno, ti to znas zasto se to tako radi, jer nebi blatio pravog borca a za sebe sigurno namjeravas neki zalogaj da progutas u tome svemu.
Slika korisnika petrcanac
Sime je kazao istinu, pa neka svima bog sudi.
Slika korisnika puntaradman
mate ubi se molinte, ćaća ti je lopina!!!
Slika korisnika petrcanac.
Ova trojica koji su jucer bili na dnevniku nove TV glume da su "petrcki borci" - ustvari su polupismene budale zeljne medijske paznje i bolesni umovi. Oni nisu nikakvi petrcki zastupnici i borci za pravdu kako se predstavljaju. Zele pravdu i traze je zadnje 2,5 god na pogresan nacin i na pogresnom mjestu, a vrijeme samo prolazi. Tako se to ne radi. Postoji tocno definiran nacin na koji se takva tuzba protiv crkve izvodi; to se radi da odvjetnik koji zastupa vlasnike tih zemljista tuzi crkvenog odvjetnika, a ne ovako kako oni misle. Jadno i bijedno, sto drugo za reci.
Slika korisnika petrcanac22x
stavljam opet svoj komentar kao novi korisnik da se razlikuje od korisnika "petrcanac" ------------------------------------------------------ Ova trojica koji su jucer bili na dnevniku nove TV glume da su "petrcki borci" - ustvari su polupismene budale zeljne medijske paznje i bolesni umovi. Oni nisu nikakvi petrcki zastupnici i borci za pravdu kako se predstavljaju. Zele pravdu i traze je zadnje 2,5 god na pogresan nacin i na pogresnom mjestu, a vrijeme samo prolazi. Tako se to ne radi. Postoji tocno definiran nacin na koji se takva tuzba protiv crkve izvodi; to se radi da odvjetnik koji zastupa vlasnike tih zemljista tuzi crkvenog odvjetnika, a ne ovako kako oni misle. Jadno i bijedno, sto drugo za reci.
Slika korisnika dalmacija
Pozdrav!Slazem se sa komentarom petrcanac22x. Gržan, kako sam navodi (navod iz članka - "Najteže je, kaže Gržan, što o svemu Petrčanci ne mogu razgovarati sa časnim sestrama u samostanu sv. Marije") od časnih sestara traži pravdu kao da one imaju nekakvu pravnu moć. To bi bilo isto kao da se žalite prodavačici za neki proizvod koji ste kupili a smatrate se prevarenim, umjesto glavnom krivcu - proizvođaču! Istina je da cijeli proces traje 2,5 godina i da nisu ništa napravili i ako mu mještani budu i dalje davali povjerenje vjerojatno od svega toga neće biti ništa. Uostalom naš narod uvijek vjeruje budalama i daje sudbinu u njihove ruke.
Slika korisnika Petrčanac1
Ma triba zapaliti i samostan i sve časne u njemu.