Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na pobožnosti križnog puta 300 mladih

Autor: Velimir Brkić

14.03.2010. 23:00
Na pobožnosti križnog puta 300 mladih

Foto: Velimir BRKIĆ



U subotu uoči četvrte korizmene nedjelje upriličen je križni put za mlade iz župa Sv. Stošija iz Biograda na Moru, zadarskih župa Uznesenja BDM sa Belafuže, Sv. Josipa iz Plovanije i Bezgrešnog začeća BDM iz Puntamike te Gospe od Ružarija iz Dikla uzduž brda Kamenjak, koje nadvisuje ravnicu ravnokotarskih župa Radašinovci, Banjevci, Dobra Voda i Polača.
Mlade su predvodili župnici mr. don Zdenko Milić, mons. Šime Perić i don Mladen Kačan te č.s. Matea. Pobožnosti križnog puta pridružio se i vojni kapelan kapelanije u Zemuniku o. Ivo Topalović. Zajedno s tristotinjak mladih iz Biograda, Zadra i Dikla su sudjelovali u molitvi, žrtvi, predanju i razmišljanjima o otajstvu Kristove muke i njezinih poruka za svakodnevni kršćanski život.
Križni put počeo je u banjevačkom zaseoku Donji Bakovići u župi Sv. Nikole Tavelića, a završna postaja bila je na brdu Kamenjak, na vidikovcu pored kamene kapele Svih svetih, koju su 1995. godine podigli župljani župe Polača uz pomoć iseljeništva, brojnih prijatelja i dobročinitelja u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i pobacanih u jamu Kamenjarku za vrijeme Drugog svjetskog rata i burnog poraća.
Uspinjući se na brdo od postaje do postaje, razmišljalo se o muci Gospodina Isusa. Pobožnost križnog puta “u srcu Korizme” bila je i priprava mladih za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru početkom mjeseca svibnja te svojevrsna priprava za izbor novog nadbiskupa Zadarske nadbiskupije. Iako je makadamski put asfaltiran sve do 12 postaje križnog puta i ulazak u Park prirode Vransko jezero, bio je to u pravom smislu riječi planinarski križni put, s obzirom da su se mladi uz molitvu, pjesmu, meditaciju, razgovor i druženje penjali na brdo na nadmorskoj visini od 280 metara.
Predmolitelj ove pokorničke pobožnosti bio je don Anđelko, dok je križ nosio Grgo Baraba s Belafuže. Uz meditativne tekstove na svakoj postaji, vjerničko mnoštvo pomicalo se prema molitvenom cilju na vrhu brda s kojeg se može uživati u prekrasnom pogledu na cijelu ravnicu i obližnji otočni akvatorij. Završnu propovijed ispred kamene kapele održao je župnik Plovanije mons. Šime parafrizirajući križni put s osvajanjem planine poručivši: “Kad je tijelo umorno duh je jak”.
– Korizma je osloboditeljska od raznih okova ovisnosti. Stoga se sada u korizmi sjetimo osloboditeljske snage Kristove žrtve uzevši naše grijehe, patnju i smrt. Svojom smrću darovao nam je otkupiteljski vječni život. Kristov nas križ ne zarobljava, nego oslobađa. Korizma je osloboditeljski put duše, naglasio je propovjednik poručivši kako nam i ovo mjesto kazuje na onu vječnu mudrost da ljubav pobjeđuje mržnju te svjedoči da je čovjek najbliži uskrsnuću i svojoj pobjedi kada se poistovjećuje s Kristom i njegovom mukom i smrti na križu.
Na kraju pobožnosti prof. Božo Došen, ravnatelj biogradske srednje škole, govorio je o tužnoj povijesti ovog kraja tijekom proteklog stoljeća, naročito za i neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Potom su hodočasnici zapalili svijeće u kapelici Svih svetih pored jame Kamenjarke.