Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nema dovoljno dječjih igrališta!

Autor: Anamarija Bilan

14.03.2010. 23:00
Nema dovoljno dječjih igrališta!


Perivoj kraljice Jelene mogao bi biti zgodna lokacija za još jedno dječje igralište na prostoru Poluotoka. Zapušten i derutan Park radosti najveći je trn u oku zadarskih roditelja
Stara zadarska jezgra – Poluotok, mjesto je okupljanja i rada brojnih građana, ali i mjesto u kojem su mnogi stvorili dom za sebe i svoju djecu. Međutim, iako se nekom čini da život u samom centru grada nosi isključivo privilegije ima i onih koji se ne bi složili s tim. Naime, mnogi stanovnici Poluotoka se žale kako nemaju dovoljno parkirališnih mjesta, na buku iz brojnih kafića ili s ulica, a dosta ih se žali kako nema ni dovoljno mjesta za dječju igru.
Ovih dana javilo nam se nekoliko građana koji ističu kako velik broj djece koja se, posebice vikendom, nađu na Poluotoku, osim šetanja po ulicama i trčanja po Forumu, nemaju gdje kvalitetno provesti svoje vrijeme.
Park radosti postao trn u oku
– Znamo koliko djece stanuje na Poluotoku. Znamo koliko ih s roditeljima, pogotovo subotom ujutro dođe u centar grada. Znamo koliko stranaca dođe ljeti s malom djecom. Što imamo za tu djecu? Nakon uklanjanja vrtuljka, dvorca i trampolina s Foruma ostaje samo minijaturno igralište na rivi na kojem, međutim, nema ljuljačke, priča jedan građanin koji je htio ostati anoniman.
I Kornelija Levačić iz Udruge za obitelj i roditeljstvo Izvor se slaže s nezadovoljnim građanima. Ona je majka te u potpunosti razumije problem oko nedostatka mjesta za igru.
– Mislim da problem s manjkom dječjih igrališta već dulje vrijeme muči brojne zadarske roditelje. Moram reći da osim tog malog igrališta na rivi na Poluotoku nema niti jednog mjesta koje je adekvatno za dječju igru. Ipak, ovo nije samo problem Poluotoka, već u gotovo svim gradskim kvartovima postoji nedostatak igrališta za djecu, rekla je Kornelija Levačić. Ona je dodala kako bi Perivoj kraljice Jelene mogao biti zgodna lokacija za još jedno dječje igralište. Tamo je, naime, kako je rekla, i prije dvadesetak godina bilo igralište opremljeno penjalicama. Ona smatra kako bi se taj park morao urediti i kultivizirati te napraviti kao još jedno mjesto na kojem bi građani mogli provoditi svoje slobodno vrijeme s djecom. Kao posebnu bolnu točku i trn u oku brojnim građanima ona je istaknula igralište za djecu na Ravnicama, nekada znano kao Park radosti.
Novo igralište na Bulevaru
Levačić je rekla kako je u njemu nekada bilo mjesta za mnogobrojnu gradsku djecu koja su mogla sate provoditi na brojnim ljuljačkama, klackalicama, penjalicama, vrtuljcima i slično, a danas je u prilično zapuštenom i derutnom stanju. Takva žalosna slika može se, na žalost, dodala je Levačić, vidjeti i u brojnim zadarskim kvartovima gdje su igrališta u većini slučajeva razbijena i ne održavaju se.
– Svaka čast gradu za sva igrališta koja su do sada napravili, ali mislim da bi ih trebalo napraviti još ili urediti ona postojeća, zaključila je Levačić.
Iz Gradske uprave smo dobili informaciju da se ove godine planira urediti jedno igralište u Ulici Ante Starčevića. Također doznajemo da na Poluotoku nije planirano uređenje još jednog igrališta i to zato što je Poluotok prostorno limitiran te nema mjesta koje bi bilo adekvatno za igralište.
Inače, podsjetimo, nedavno je na Bilom Brigu u neposrednoj blizini škole otvoreno igralište za djecu. Također djeca koja žive u novoizgrađenim gradskim četvrtima, kao što je Višnjik, imaju igrališta koja su u većini slučajeva postavili investitori. Međutim, djeca koja žive u starijim gradskim četvrtima automobili su, u potrazi za parkirališnim mjestima, “pojeli” mjesto za igru pa su prepuštena sami sebi, ulici i svom svijetu u mašti.