Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nova vrsta droge izaziva trajne psihoze

Autor: Petra Mičić

14.03.2010. 23:00
Nova vrsta droge izaziva trajne psihoze

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kod nekoliko naših ovisnika testiranih na psihoaktivna sredstva pronađen je pozitivan nalaz na PCP, odnosno feniciklidin, iako ovisnici negiraju uzimanje istog priznaju konzumaciju heroina čiji je nalaz također pozitivan. PCP je vrlo snažna sintetička droga s halucinacijskim učincima proizvedena pedesetih godina kao veterinarski anestetik, kazala je dr. med Stela Klepac Erstić
Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika je u procesu prikupljanja podataka o broju ovisnika u 2009. godini, a rezultati se očekuju krajem ožujka ove godine.
U 2008. godini u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na liječenju je bila 581 osoba s prebivalištem u Zadarskoj županiji, a od toga je 535 osoba liječeno zbog zloporabe opijata, 40 zbog konzumacije kanabinoida (marihuana) te šest osoba zbog ostalih droga – ecstasy, speed, kokain.
Tijekom 2008. godine novoregistrirana je ukupno 91 osoba zbog konzumiranja psihoaktivnih sredstava, od kojih je 66 ovisnika o heroinu.
Približno 80 posto pacijenata je u dobi od 20 do 40 godina starosti, a većinu pacijenata Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje čine muškarci, čak osamdeset i šest posto.
Angel Dust ili anđeoski prah
Kako u svijetu, tako se i u Hrvatskoj, javljaju se novi trendovi pa tako i nove vrste droga. Na području Hrvatske uočena je pojava nove psihoaktivne tvari, mefedrona, spoja koji se koristi kao umjetno gnojivo. Sam “mjau” ili mefedron najsličniji je ecstasyju, čak se ni kemijski ne razlikuju mnogo. Učinci mefedrona su osjećaj euforije, izražena komunikativnost i empatija, ubrzano disanje i rad srca, proširene zjenice i slično.
– U nekoliko naših ovisnika testiranih na psihoaktivna sredstva pronađen je pozitivan nalaz na PCP, odnosno feniciklidin, iako ovisnici negiraju uzimanje istog priznaju konzumaciju heroina čiji je nalaz također pozitivan.
PCP je vrlo snažna sintetička droga s halucinacijskim učincima proizvedena pedesetih godina kao veterinarski anestetik. Ulična imena te droge su – Angel Dust ili anđeoski prah, superduhan, slon, ozon, weki, kristal, kazala je dr. med Stela Klepac Erstić, djelatnica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika, dodavši kako niske doze mogu izazvati ponašanja bez razmišljanja, euforiju, osjećaj praznine, omamljenost, agresivnost, ratobornost i impulzivnost, a visoke doze uzrokuju ubrzan srčani ritam, povišen krvni tlak, crvenjenje, znojenje, vrtoglavicu, obamrlost ili otupljenost koja može trajati više dana.
Intoksikacija i promjena ponašanja može početi za desetak minuta i trajati četiri do šest sati. Oni koji koriste PCP uviđaju da su posljedice nepredvidive, a nerijetko vode trajnim psihozama i agresivnosti. Kod uzimanja velikih količina moguća su oštećenja srca, pluća, koma, gubitak svijesti, prsnuće krvnih žila mozga, moždani udar, a u najtežim slučajevima i smrt. Korisnike PCP-a često odvode u hitnu zbog predoziranja ili popratnih posljedica kao što su agresivnost ili suicidalno stanje.
Individualiziran program liječenja
Program liječenja ovisnosti mora biti individualiziran i pacijent treba imati poziciju subjekta u terapijskom procesu. Od pacijenta se obavezno očekuje redovito javljanje izabranom liječniku opće ili obiteljske medicine, koji će sukladno pisanim preporukama ovlaštenog liječnika svom pacijentu neposredno omogućiti primjenu supstitucijske terapije i redovito javljanje na kontrolne preglede u zakazanom terminu kod ovlaštenog liječnika. Svaki pacijent se pridržava pravila terapijskog procesa ovisno o svojim sposobnostima, no važno je inzistirati na redovitim, u početku i čestim, kontrolnim pregledima, s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u ponašanju.
Gdje god to obiteljska dinamika dopušta trebalo bi, uz psihosocijalnu intervenciju, provesti i obiteljski postupak.
Program liječenja uz primjenu farmakoterapije provodi se opijatskim agonistom, metadonom ili agonistom – antagonistom, buprenorfinom. Od studenog prošle godine farmaceutska tvrtka Schering-Plough registrirala je novi lijek suboxone, buprenorfin, koji je zamijenio drugi buprenorfinski lijek subutex za liječenje opijatskih ovisnika. Lijek suboxone sadrži dvije supstance u omjeru 4:1, buprenorfin i nalokson, koje pridonose učinkovitom liječenju opijatske ovisnosti.
Ovisnosti o alkoholu, kockanju, kladionici postaju sve veći medicinski i javnozdravstveni problem kako u odraslih tako i u mlađih osoba.
– Naravno da osobe s navedenim problemima dolaze u Službu po savjet, a kada se procjeni da postoji ozbiljnija problematika upućujemo ih u specijalizirane institucije koje se bave istom. Učinkovito rješavanje problema uključuje ranu detekciju problema povezanih s ovisnostima, stoga je potrebno usmjeriti zdravstvenu zaštitu na primarnu prevenciju i rane intervencije, ističu iz Službe ua prevenciju.
Budući da je ovisnost društveni problem, potrebna je međusektorska suradnja svih segmenata društva. Služba danas surađuje s mnogim sektorima bolje nego ikada. Odlična suradnja je uspostavljena sa Županijom, školama, policijom u preventivnim aktivnostima, s Prekršajnim sudom, Obiteljskim centrom, Caritasom, Centrom za socijalnu skrb te raznim Udrugama.