Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Autor: Boris Kupčak

14.03.2010. 23:00
Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima


Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća
Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi “promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti”, kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta” ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.
Lalatović: Povijest nije na strani SPC-a
– Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović.
Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.
– Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.
Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.
– To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.
Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.
Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.
– Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.
Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.
– Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.
Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.
– To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.
Zakazao nekoliko krštenja
Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.
– Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.
O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:
– Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.
Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.
– Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.
U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.
– Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.


Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer


Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.
– Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.




SPC: Avet iz prošlosti!


U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.
– Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja – Jasenovac.
SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.
– Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske – zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske – koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu “avet iz prošlosti”, kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.


SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve


Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju “antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna”.
Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.
SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.
Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.
Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.
SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv “nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba”.
Neophodno je da se od takvog ponašanja članova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.