Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prijateljevanje s prijestolnicom europske kulture

Autor: Damir Maričić

14.03.2010. 23:00
Prijateljevanje s prijestolnicom europske kulture


Nemoguće je navesti što se sve dogovaralo i otkrilo kao područje poveznica i buduće suradnje u svega jednom danu boravka u Mađarskoj u Pečuhu – Sve to podloga je međunarodnoj regionalnoj suradnji na koju župan Zrilić ozbiljno računa i razvija je
Na Danu Zadarske županije 16. travnja boravit će i predstavnici Regije Baranja iz Mađarske predvođeni Janosom Hargataiem, predsjednikom Skupštine, što odgovora našem položaju župana te su zajedno s kolegom Stipom Zrilićem potpisali Ugovor o prijateljstvu i suradnji ovih dviju regija.
Temeljna je to vijest iz Pečuha (Pecs) nakon boravka predstavnika iz Zadarske županije koji su odrazili širok spektar djelatnosti i mogućih oblika suradnje i imali niz aktivnosti makar u vrlo zgusnutom vremenu. A Hargataiu je vrijeme bilo i zgusnutije jer se Mađarska sprema za Parlamentarne izbore. No, iako nije na nama da procjenjujemo njihove lokalne političke prilike, vlast u Pečuhu u rukama je stranke Viktora Orbana kojoj predviđaju briljantnu pobjedu na ovim nacionalnim izborima, kao reakciju na tešku krizu koja je snašla naše susjede i prijatelje.
Širok spektar suradnje
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić poveo je i ovdašnje “likovnjake”, odnosno Ivo Govorčin predstavljao je HDLU – Zadar koji je u Hrvatskom klubu August Šenoa postavio izložbu likovnih radova. Mali je to prilog činjenici da je Pecs uz Istambul i Essen (odnosno Ruhrsku oblast) ovogodišnja Europska prijestolnica kulture.
Osim toga sastav delegacije odražava interes za sve oblike suradnje s aspekta kulture, obrazovanja, gospodarstva te turizma kao i razmjene pozitivnih iskustava na potencijalnim zajedničkim budućim projektima vezanim i za EU fondove. Stoga je Renata Kapitanović iz županovog ureda imala obilan posao podijeliti susrete po djelatnostima i sugovornicima. Tako su istovremeno Ivo Dunatov s Marinom Skenderovićem, direktorom HTZ-ovog predstavništva u Mađarskoj i ekspertom za Mađarsku te tamošnji predstavnik zadužen za kulturu i turizam dr. Béla Bokorra zgovarali svoje teme. Prof.dr. Vladimir Skračić s kolegom prorektorom tamošnjeg sveučilišta dr. Jánosom Erostyákijem, Denis Ikić i Dinko Basioli našli su se s kolegama iz tamošnje Komore, dok su lutkari iz našeg kazališta djeci priredili predstavu. Potom se našli na “plenumu” da sumiraju susrete.
Suradnja je već uspostavljena
Zadarsko i Pečuško sveučilište već imaju Sporazum o suradnji i izražene oblike suradnje. Posebno je istaknuto značenje suradnje na jezicima, slavistici odnosno kroatistici, ispred svega, a ovdje je snažna katedra. Potom je suradnja na polju geografije, prirodne znanosti, a velik je interes i vjera u dobre rezultate vezana uz činjenicu da Sveučilište u Zadru ima već i svoje nasade od 25.000 panja vinograda, a da su ovdje iznimno uspješni na tom polju i imaju i Eneološki institut čija je potpora najavljena.
Skračić je kazao kako su u Zadru krenuli i s programima razmjene studenata u sklopu Erasmus Mundia te je poziv otvoren i ovdašnjim studentima.
Ivo Dunatov kazao je kako TZ Zadarske županije već 10 godina nastupa na sajmu, provodi i dodatna predstavljanja, ima impresivan broj gostiju iz Mađarske, ali želi i dati prilog obostranosti. U tom kontekstu najavljeno je skoro slanje novinarskih ekipa u oba smjera. Zadarski kolege trebali bi upoznati ovdašnje ljude s ljepotama i atrakcijama ovog prostora posebice u godini kada su Europska prijestolnica kulture s 300 događanja i oko 1.000 raznih sadržaja koja će mnogi imati svjetsku razinu. Na planu je korištenje iznimnih iskustava ovdašnjeg turizma doživljaja sa starim dvorcima, čuvenim vinskim stazama, opuštanja u prirodi, gastronomijom i sl., a i korištenje EU fondova za te projekte. Goste ćemo vidjeti već na Eno etno gastro stolu u lipnju u Biogradu.
Sanja Zalović, Dragan Veselić i Mate Petričević uveselili su djecu lutkarskom predstavom. Pečuh inače ima čuveno lutkarsko kazalište. S lutkarima i Zadarskim plesnim ansamblom tada u organizaciji Doma mladeži i Nevenom Klairnom više sam puta bio na predstavljanju preko ovdašnjeg Hrvatskog kazališta.
Pecs – Europska metropola kulture 2010.
U impresivnom povijesnom zdanju hotela Palatinus Zadranima je predstavljen projekt Prijestolnica kulture s velikim brojem sadržaja i programa, ali i preporodom dijela grada, posebice kulturnih, sveučilišnih i znanstvenih sadržaja.
Valja kazati da su Zadrani upoznali dio ljepote i vrijednosti Pečuha na čelu s UNESC-om zaštićenog područja Antičkih grobnica – Celia Septicolla.
U cijeloj posjeti ogroman značaja ima i kontakt s hrvatskom nacionalnom manjinom u Mađarskoj, a ona je u Pečuhu od tradicije snažna i vrlo ugledna s istaknutim predstavnicima na svim poljima života. Zadranima su na ruku bili mnogi ovdašnji Hrvati od čelnika hrvatske samouprave u Mađarskoj Miše Heppa do Mihálya Sárosácza (Miše Šarošanca), predsjednika hrvatske samouprave u Baranjskoj županiji. Ljiljana Pancirov glavna hrvatska konzulica u Mađarskoj bila je s nama. Hrvatska samouprava je priznata, u zgradi županije ima i urede. Ovdje smo opet sreli i kolegicu Blanku Blažetin, urednicu Hrvatskog glasnika u Mađarskoj (našu Sukošanku), a Mišu Balaša, urednika hrvatskog programa na javnoj televiziji zbog zauzetosti nismo vidjeli. No, više je TV i novinskih kuća odradilo sve ove susrete. Nemoguće je nabrojiti sve ovdašnje predstavnike Hrvata koji su nam bili na ruku, a valja spomenuti i Tibora Radića, što vodi objekt dat hrvatskoj manjini u Mađarskoj u Vlašićima, Ladilslava Tihanya što je Zadrane ugostio i u svom hrvatskom domu i vinskom podrumu pred Sziklosom:
Svi zajedno nazočili su Travel expo fair – otvaranju sajma turizma na kojem tradicionalno nastupa Zadarska županija, a odnedavno i Šibensko-kninska. Prvi je dan sajma donio izniman interes za naše područje.


Hargitai Janos: Doviđenja u Zadru


Jako mi je drago da ste ovdje u sastavu koji osim politike predstavlja i sveučilište, gospodarstvo, turizam, kulturu…kao i to da smo vas upoznali i s našim programom Europska prijestolnica kulture što nije tek kulturni već i veliki razvojni projekt.
Spreman sam potpisati Sporazum o suradnji 16. travnja u Zadru, a formalizirat će ga naša Skupština na zasjedanju u svibnju.
Drago mi je da ste vi spomenuli OTP banku jer sam to i ja morao učiniti. Osobno predsjednik uprave OTP banke Kovacs kazao mi je kako je mudra odluka bila da ostave središte u Zadru, a ne kao svi ostali pređu u Zagreb i ponovio da je banka najznačajnija baš na tom području. Oni svakako mogu biti poveznica i sponzor naših aktivnosti, a svakako i dobra veza za bolju suradnju gospodarskih tvrtki. Naime, putem njih naši i vaši gospodarstvenici mogu neometano i brzo raditi, kazao je među ostalim Baranjski župan.
Hrvatska zajednica u Pečuhu na koju smo ponosni s kojom radimo svakako je bitna poveznica naše suradnje. Ne ulazeći u “veliku politiku!” mogu kazati da je u mom uredu na stolu karta Europe s članicama i kandidatima i vjerujem da će Mađarska učiniti sve da za našeg predsjedanja i Hrvatska uđe u članstvo EU.
Govoreći o međudržavnim projektima, a ovdje dobro surađuju s Osječko-baranjskom županijom, istaknuo je problem koji se putem EU treba potpomoći i što prije riješiti. Isto tako najavljeno im je pa i nama, da do kraja ožujka autocesta iz Budimpešte stiže u Pecs pa oni kao i naši Osječani čekaju što hitnije spajanje dvaju sustava autocesta i ovdje.




 


Stipe Zrilić: Okvir za suradnju


Ugovor je opći politički i načelni okvir suradnje koji će biti koliko to razni subjekti budu spremni provoditi. Mi ćemo ih na to uputiti jer vjerujemo u uspjeh.
Većina vas je bila u Zadru i poznaje nas pa osnovne podatke imate. Ponovit ću da smo centar Jadrana dobro prometno vezan u kojem oko 50.000 ljudi iz Mađarske ostvare i 300.000 noćenja. O kulturnoj baštini i našim sponama, krunidbi Kolomana za hrvatsko-ugarskog kralja u Biogradu i dalje, da se ne ponavljamo. Želim vam kazati i da u Zadru gradimo jednu ogromnu luku koja neće biti samo za Zadar niti Hrvatsku već i nama susjedne zemlje za vaš uvoz i izvoz. Spomenut ću da mi je i drago što je OTP banka zadržala svoje sjedište za Hrvatsku u Zadarskoj županiji. Drago mi je i da se naša sveučilišta, po nastanku i najstarija u svojim okruženjima već poznaju.


 


Sziget Festival – Budapest se nusi Zadru?!


Jedan od najznačajnijih mladenačkih festivala glazbe svih vrsta, druženja i uživanja u opuštenoj višednevnoj veselici Sziget Festival iz Budimpešte nudi se u Zadru. O tome ćemo više drugom prilikom, no kažimo da se o tome ozbiljno razgovora. Riječ je o festivalu koji je lani imao 300.000 posjetitelja.
Marin Skenderović upoznao nas je s projektom koji bi organizator ovog festivala s otoka na Dunavu u Bidimpešti organizirao jedan festival sa svojim već čuvenim brendom u nas, a potencijalno mjesto o kojem se razgovaralo je – TN Zaton.


 


Brzina loših vijesti


Naši su predstavnici, župan Zrilić prije svega, imali mnoštvo intervjua, odnosno razgovora u kojima su iznijeli ciljeve ove suradnje i predstavili našu sredinu Baranji. Kao kuriozum, odnosno potvrdu kako vijesti danas brzo putuju, a loše i brže, kažimo da je Zrilić morao odgovarati na pitanje o navodnom poskupljenju trajektnih cijena za 100 posto. Naravno da je to odbacio, napomenuvši da će poskupljenja biti, ali simboličnih.