Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tony Cetinski na festivalu ozbiljne glazbe

Autor: Alenka Festini

14.03.2010. 23:00
Tony Cetinski na festivalu ozbiljne glazbe

Foto: Alenka FESTINI



Pag Art Festival 2010. trajat će od 1. do 13. kolovoza, a koncerti će se održavati na više mjesta
Pag Art Festival i ovog će ljeta donijeti niz zanimljivosti iz svijeta klasične glazbe. Kao što je poznato, riječ je o izvrsnom projektu koji u Pagu održava već 11 godine pod direktorskom palicom Lovre Pogorelića, poznatog pijanista svjetskog glasa, porijeklom Pažanina. Producentica festivala je Lovrova supruga Nina.
– Pripreme za Festival su u tijeku i već smo završili program za ovo ljeto. Nadamo se da ćemo ostvariti sve što smo zamislili, ali to ne ovisi o nama nego o prikupljenim sredstvima. Situacija će biti jasnija tek kroz nekoliko mjeseci, kaže Nina Pogorelić.
Ona je najavila i da će tijekom festivala biti malih programskih promjena, kao što to radi svakog ljeta, kako bi projekt svake godine bio zanimljiviji za publiku.
– Ovog ljeta Lovro će svirati komornu glazbu, a ne recital. Pratit će ga Tony Cetinski, kojem će ovo biti prvi nastup ovakve vrste. Nastupit će bez mikrofona, u crkvi, u programu festivala do sada gotovo isključivo posvećenog ozbiljnoj glazbi. Tony će pjevati velebnu ariju “Nessun dorma” iz opere Turandot G. Puccinija i najvjerojatnije jednu svoju pjesmu. Glazbeni program je uglavnom komorni, a sljedeći zanimljivi projekt je večer tanga A. Piazzolle. Program ovog koncerta osmislio je gitarist Krešimir Bedek s kojim sviraju glazbenici iz raznih krajeva svijeta. Kao i obično, imamo goste iz Rusije, vrhunske muzičare, pobjednike natjecanja Čajkovski, profesore konzervatorija Čajkovski… Jednom riječju, prave sljedbenike ruske glazbene tradicije, a i tu sreću da nam ponovno dolazi proslavljeni gitarist Petrit Ceku. Naš festival nije velik po obimu – ni po broju koncerata niti po broju izvođača. No, njegova je značajka da ne posustajemo s kvalitetom i svakog ljeta nastojimo prirediti nešto novo, istaknula je Nina Pogorelić.
Važno je reći da je Pag Art Festival u početku djelovao pod nazivom Festival Paško ljeto, a svoj novi naziv dobio je lani.
Pag Art Festival 2010. trajat će se od 1. do 13. kolovoza, a koncerti će se održavati na više mjesta. U crkvi sv. Marije u Starome gradu 1. kolovoza nastupit će Dejan Bogdanović na violini i Lovro Pogorelić na klaviru, a gost večeri bit će Tony Cetinski. Klavirski trio – Dejan Bogdanović, Monika Leskovar i Lovro Pogorelić, nastupa 3. kolovoza, a nakon koncerta bit će projekcija dokumentarnog filma Filipa Šovagovića. U kuli Skrivanata za 7. kolovoza najavljena je predstava “Ja Kaliban” u režiji Lawrenece Kiirua. Za 7. kolovoza u crkvi Sv. Frane najavljen je nastup Brahma Trija kojeg čine Natalia Rubinstein, klavir, Nikolaj Sašenko, violina i Kiril Rodin, violončelo. U istoj crkvi 9. kolovoza nastupa Tango kvintet: Miran Vaupotić, bandoneon, Mathias Gerstner, klavir, Anna-Liisa Bezrodny, violina i Krešimir Bedek, gitara, a 12. kolovota Novi ruski kvartet: Julija Igonina, violina, Aleksandar Galkovski, viola, Elena Karitonova, violina i Aleksej Steblev, violončelo. Ovogodišnji Pag Art Festival bit će zaključen nastupom gitarista Petrita Cekua.