Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U iščekivanju crkve, ambulante, pošte…

Autor: Velimir Brkić

14.03.2010. 23:00
U iščekivanju crkve, ambulante, pošte…

Foto: Velimir BRKIĆ



Kad će početi gradnja crkve još se ne može predvidjeti, budući da je i blagopokojni nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa jednom prigodom izjavio da se crkve neće graditi dok traje recesija, navodi Baždarić ističući veliku želju Paljuvšan
Paljuv, naselje u općini Novigrad, za svoju nebesku zaštitnicu ima Sv. Katu. Smješteno je na uzvisini iznad južne obale Novigradskog mora, a presijeca ga županijska cesta Smilčić – Novigrad i lokalna cesta Podgradina – Paljuv. Godine 1857. iskazan je pod imenom Poljri, 1880. Paljuh, a od 1890. do 1921. godine pod imenom Palju. Do 1948. godine se vodi kao dio Novigrada. Područje oko bunara Orlovca smješteno je pokraj polja zvanog Paljuv. Tako da se do danas ne zna što je bilo prije – selo ili polje?
– U mjestu ima 120 domaćinstava s oko 350 vrijednih i radišnih žitelja prezimena Bakić, Baraba, Baždarić, Bratović, Buterin, Klapan, Pedić, Nekić, Portada, Ramić i Gnjatović, doznajemo od Ivana Klapana.
Nova škola i sportski centar
Prolaziti Paljuvom je zaista užitak. Mjesto se ističe primjereno uređenom infrastrukturom, preglednim ulicama, prometnom signalizacijom i iznimnom čistoćom.
Paljuv se može se podičiti novom školskom zgradom podignutom na temeljima u Domovinskom ratu porušene škole. U kombiniranim razredima kod učiteljica Orijane Buljat i Božene Raspović ima tek 13 malih Paljuvšana, uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Pokraj škole je sportski centar s višenamjenskim asfaltnim i košarkaškim igralištem, tribinama, reflektorima, boćalištem, velikom ljetnom pozornicom, koju je oslikao mladi umjetnik Boško Baraba te jedno od čak dva dječja igrališta. “Ispod” igrališta je visoko podignut Gospin kip.
Pored zgrade mjesnog odbora, čija je izgradnja najavljena, Paljuv bi uskoro mogao dobiti i nogometno igralište s umjetnom travom dimenzija 105 puta 60 metara. Za uređenje igrališta zainteresirani su Norvežani, koji na području novigradske općine već nekoliko godina imaju zimske pripreme. U ovaj je projekt Općina dosad uložila 400.000 kuna te je ogradila teren betonskim zidom i željeznom ogradom.
– Ideja o gradnji nogometnog igrališta stara je već desetljećima. Paljuvški mjesni odbor predlagao je igralište još 70-ih godina prošlog stoljeća. Postoji i parcelacijski elaborat iz 1976. godine, upoznaje nas 62-godišnji pastir Ive Gnjatović, dok sa suprugom Ivankom čuva stado ovaca.
Igralište se, eto, uređuje. No, u mjestu, koje je inače na području od posebne državne skrbi, nema gostionice, ambulante, pošte i mnogo čega drugog. Paljuv je osim toga jedino mjesto u Zadarskoj županiji koje nikad u svojoj povijesti nije imalo crkvu. Prema riječima općinskog vijećnika Ivice Baždarića, za izgradnju crkve Općina Novigrad je Zadarskoj nadbiskupiji darovala 16.000 metara četvornih zemljišta na sjevernom ulazu u Paljuv. Riječ je o zemljištu na kojem se nalazi kapelica i spomenik poginulim hrvatskim braniteljima. Izrađen je idejni projekt buduće crkve, a građevinska dozvola je pred ishođenjem. Ideja o gradnji crkve započela se zahuktavati još 1948. godine, što ipak nije bilo po volji tadašnjoj vlasti.
Nova građevinska zona
– Kad će početi gradnja crkve još se ne može predvidjeti, budući da je i blagopokojni nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa jednom prigodom izjavio da se crkve neće graditi dok traje recesija, navodi Baždarić ističući veliku želju Paljuvšana koji, ma gdje bili, jedva čekaju zvonjavu zvona svoje, paljuške, crkve.
Što se tiče vodovodizacije Paljuva, koji također nema vodu, općinski vijećnik Zoran Klapan navodi da je ovo naselje u projektu tzv. istočnog vodovodnog pravca, nositelj kojega su Hrvatske vode.
– Ishođena je građevinska dozvola za izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda Smilčić – Paljuv duljine oko 3,3 kilometara. No, preustrojem Kalmetinog ministarstva prije tri godine natječaj za izvođača radova je, nažalost, poništen. Vodovodizacija Paljuva dijeli sudbinu Istočnog vodovodnog pravca. Ovo je državni projekt i voda iz vodovodnih slavina mora stići i do nas, uvjeren je Klapan.
Kako nam kaže Ivan Buterin u selu je mnogo mladih, kao i obitelji s djecom koji su se nakon velikih razaranja i šteta, koje je Paljuv pretrpio u Domovinskom ratu, odlučili vratiti i živjeti na svojoj djedovini.
– Rat je značajno obilježio ovo mjesto, reći će Buterin dodajući kako se u selu može vidjeti mnoštvo spomen-obilježja, poneka i u samim dvorištima kuća.
Prije godinu do dvije na javnom natječaju, tek kilometar – kilometar i pol od Novigradskog mora, po početnoj cijeni od 45 kuna za metar četvorni prodano je 130 građevinskih parcela na kojima nastaje nova građevinska zona.
– Time je Paljuv zakoračio u novo, moderno vrijeme. S novim obiteljima i s postojećih 120 bit će to pravo, nadam se, potpuno urbanizirano naselje sa svom potrebnom infrastrukturom, nadasve poželjno za život, nada se vrsni kamenoklesar Miro Bratović, koji u zaseoku Stasci na površini od 22 hektara provodi projekt izgradnje ekosela.