Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vlastitim snagama pobjeđujemo sve bolesti?!

Autor: Krešimir Bukvić

14.03.2010. 23:00
Vlastitim snagama pobjeđujemo sve bolesti?!


Ukoliko, na primjer, pijemo zatrovanu vodu zbog čega nas boli trbuh i imamo probavne smetnje, uzimati lijek protiv bolova u trbuhu bio bi samo dio rješenja, jer nismo shvatili koji je pravi uzrok. Na taj način, samo tretiramo simptome, dok pravi uzrok i dalje postoji i prijeti novim simptomima, naglašava Kolega
Kristijan Kolega, autor knjige “Samoozdravljenje – praktična primjena samoiscjeljenja” prošlog je tjedna u centru Ayus održao trosatni seminar u okviru kojeg je okupljenima prezentirao svoju knjigu te ih uputio u tehnike samopomoći u očuvanju zdravlja.
– Ljudskom biću današnjice bolest predstavlja jedan od najvećih problema i uzrok je tjeskobe svih dobnih skupina. Većina nas ima osjećaj bespomoćnosti pred naletima opsežnog broja poremećaja, virusa ili genetskih oboljenja. Osim što bolesti smanjuju kvalitetu i trajanje života često osim bolesnika ispaštaju i osobe iz njegove/njezine obitelji i svakodnevnog života.
Provjeriti domete medicine
Moderna medicina još uvijek ne poznaje korijenski uzrok niti jedne bolesti. Ukoliko, na primjer, pijemo zatrovanu vodu zbog čega nas boli trbuh i imamo probavne smetnje, uzimati lijek protiv bolova u trbuhu bio bi samo dio rješenja, jer nismo shvatili koji je pravi uzrok. Na taj način, samo tretiramo simptome, dok pravi uzrok i dalje postoji i prijeti novim simptomima, naglašava Kolega.
On stoga predlaže da jednostavno provjerimo domete moderne medicine pitajući svog liječnika koji je uzrok neke bolesti.
– Na njegov odgovor pokušajte postaviti pitanje: A koji je uzrok tome? Na primjer, ukoliko ste prehlađeni, kišete, kašljete i imate manjak energije u tijelu, liječnik vam može reći da vam je oslabio imunitet i da su to simptomi te slabosti. Vi dalje pitajte što je uzrokovalo pad imuniteta i kako to imunitet pada, koje su zakonitosti tih promjena i, uostalom, koji je kapacitet našeg imuniteta?
Liječnici će vam kao odgovor ponuditi nekoliko mogućnosti, ali neće moći dati precizan, znanstveni odgovor koji je zasnovan na observaciji, eksperimentiranju i konzistentnim zaključcima. Moderna medicina zasniva se isključivo na tretiranju simptoma dok je znanje o pravom, korijenskom uzroku za medicinu još uvijek tajna, dodaje Kolega. 
Um uzrokom 99 posto bolesti?
– Već dugo vremena široj javnosti svijeta bila je poznata teorija o tajnovitosti našeg uma, o tome kako ljudi još uvijek ne koriste puni kapacitet našeg mozga i uma. Iz toga su nastale razne pretpostavke o tome što bi se dogodilo kada bi znali koristiti puni kapacitet našeg uma. Tu su bile teorije o savršenoj memoriji, telepatiji ili čak letenju, ali jedna od najprivlačnijih teorija bila je ideja o tome kako bi mogli našim vlastitim umom spriječiti i izliječiti sve bolesti ljudskog tijela. Te teorije sastavni su dio vedske mudrosti u obliku praktične primjene samoozdravljenja. Vedsko se znanje proučavalo i podučavalo tisućama godina, iako je u posljednjih 5 tisuća godina bilo rijetko dostupno zapadnom svijetu, ističe Kolega.  
Vede, nastavlja Kolega, informiraju nas o tome kako ljudi, osim svojih fizičkih tijela, imaju i istančan um.
– Za ovu tvrdnju nisu potrebni nikakvi drugi dokazi osim naše vlastito iskustvo. U Vedama se tvrdi da je naš vlastiti um uzrokom 99 posto bolesti koje se mogu pojaviti u tijelu i da je osnovni mehanizam bolesti naše krivo viđenje (percepcija) stvari oko nas. Na primjer, ukoliko vidimo konopac, a mislimo da je zmija, doživjet ćemo iskustvo straha. Taj strah je uistinu realan, ali uzrok straha je iluzoran, odnosno tvorevina našeg vlastitog uma. Slično je i s bolestima. Kada ne poznajemo pravi uzrok bolesti, pogrešno mislimo da je tijelo uzrokom poremećaja i da su kemijske promjene u tijelu pravi uzrok bolesnog stanja. Ali to je pogrešna dijagnoza i Vede nas informiraju o tome kako promijeniti tu dijagnozu i dobiti konkretne rezultate. Prema Vedama, um se dijeli na dva osnovna dijela, svjesni i podsvjesni um.