Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograđani ponudili pomoć Hirošimi i Nagasakiju

14.03.2011. 23:00
Biograđani ponudili pomoć Hirošimi i Nagasakiju


Biogradski gradonačelnik Ivan Knez je uputio izraze najdublje sućuti gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija pogođenog razornim potresom i tsunamijem koji su odnijeli brojne živote i pričinili ogromnu materijalnu štetu, u kome je izrazio i solidarnost s narodom Japana.
Hirošimski gradonačelnik Tadatoshi Akiba je prvi čovjek svjetske asocijacije gradova Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), dok su ostala 14-orica članova Izvršnog odbora gradova asocijacije, među njima Hirošima i Biograd na Moru, odnosno gradonačelnici Tomihisa Taue i Ivan Knez, izvršni dopredsjednici ove sve prestižnije svjetske asocijacije za mir koja trenutačno broji 4.540 gradova s preko 800 milijuna ljudi iz 150 zemlja i regija širom svijeta.
Izražavam našu sućut žiteljima Hirošime i Nagasakija te narodu Japana zbog prirodne katastrofe, naveo je Knez u telegramu ističući da “žitelji Biograda na Moru dijeli bol zbog gubitaka najmilijih, kuća, imovine i naše misli i molitve su sa pogođenim obiteljima”.
Knez je prijateljskim japanskim gradovima jučer ponudio i pomoć u svakom mogućem pogledu u okviru mogućnosti Biograda. Također je očitovao solidarnost sa zauzetima u pružanju pomoći.
– S bolom u duši primio sam vijesti o prirodnoj nepogodi koja je pogodila Japan. Katastrofalan potres koji je skratio dan i pomaknuo Zemljinu os po drugi put je nakon nepunih 66 godina od atomskih bombi na Hirošimu i Nagasakiju nadvio oblak radijacije nad Japanom prijeteći s još većom tragedijom. Japan je na rubu nacionalne katastrofe. Imamo stravičan podsjetnik na destruktivnu moć prirode, rekao je Knez izražavajući iskrenu sućut obiteljima poginulih i riječi podrške povrijeđenima i evakuiranim.
– U ovim iznimno teškim trenucima za Japan čvrsto se nadamo da se najgore s oštećenim nuklearkama neće dogoditi te da će se pogođena područja brzo i uspješno oporaviti od ove uistinu teške, ljudske i nacionalne tragedije, govori Knez.
Svojom prezentacijom za svijet bez nuklearnog naoružanja, svjetski mir kao koegzistencija ljudi, gradova, država i nacija, bez ratova, izbjegavanjem konflikata i uz zaštitu okoliša, mali Biograd je postao jedan od vodećih gradova u asocijaciji Gradonačelnici za mir. Ponajprije po tome što je među prvim u svijetu podigao spomenik ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, izvan Japana.
–  Prije dvije godine Biograd je bio u Japanu na obilježavanju 64-godišnjice atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Proteklog ljeta smo kao prvi grad u Hrvatskom ali i jedan od rijetkih na svijetu prigodnom manifestacijom na biogradskoj rivi obilježili 65-godišnjicu atomske bombe, pojašnjava Ivan Knez.