Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Istarska goveda zaorat će drvenim plugom u Jankolovici

14.03.2011. 23:00
Istarska goveda zaorat će drvenim plugom u Jankolovici


Dogovorili smo dvije izuzetne svjetske atrakcije koje će se održati tijekom Svjetskog prvenstva u oranju – izložbu 10-ak nadasve starih traktora koji pričaju atraktivnu priču iz prošlosti o obrađivanju zemlje u Istri te prezentaciju oranja drvenim plugom s najpoznatijim parom istarskih goveda, Boškarinom (1.150 kg) i Bakinom (1.200 kg), obznanio je Ivan Čupić


U povodu sveobuhvatnih priprema za 59. svjetsko natjecanje u oranju u Biogradu na Moru, koje će održati će 14. i 15. rujna 2012. godine na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrana d.o.o. u Jankolovici, izaslanstvo ovog kraljevskog grada boravilo je u prijateljskom i radnom posjetu općini Višnjan, smještenoj u unutrašnjem dijelu zapadne Istre, 10-ak kilometara sjeveroistočno od Poreča.
Suradnja Biograda i Višnjana
– Dogovorili smo dvije izuzetne svjetske atrakcije koje će se održati tijekom Svjetskog prvenstvo u oranju, dosad organizacijski najzahtjevnijeg i najmasovnijeg natjecanja u Zadarskoj županiji – izložbu 10-ak nadasve starih traktora koji pričaju atraktivnu priču iz prošlosti o obrađivanju zemlje u Istri te prezentaciju oranja drvenim plugom s najpoznatijim parom istarskih goveda, Boškarinom (1.150 kg) i Bakinom (1.200 kg), obznanio je Ivan Čupić, stručni savjetnik za EU fondove u biogradskoj gradskoj upravi, koji je zajedno s Miroslavom Andrićem, dipl. ing. agronomije i savjetodavcem hrvatske poljodjelske službe, te predsjednicom KUD-a “Kralj Tomislav” Nives Jeličić i gradskim vijećnikom Šimom Mršićem predvodio biogradsko izaslanstvo u Istri.
Domaćini su bili načelnik Višnjana Angelo Matich, donačelnik Grazijano Černeka, predsjednik OV-a Peter Poletti, predsjednik KUD-a Višnjan Branko Kovačić i drugi.
– Hvalevrijedna suradnja Biograda i Višnjana započeta protekle godine definiranjem atraktivne prezentacije dijela postave prve i jedinstvene zbirke povijesnih traktora u Hrvatskoj te spektakularnim oranjem drvenim plugom s istarskim govedima, dodatno je oplemenjena. Istovremeno je za idući mjesec u Biogradu na Moru dogovoren nastup višnjanskog KUD-a, zadovoljno će načelnik Matich koji je na čelu općine s čak 56 naselja koja broje tek oko 2.500 stanovnika.
Jama Baredina
Pedesetak starih traktora i radnih strojeva uz izletište poznate jame Baredine u Novoj Vasi pored Višnjana je u vlasništvu strastvenog kolekcionara starih traktora Silvija Legovića zvanog Kawasaki, iskusnog speleologa koji je 1985. godine sasvim slučajno otkrio poznatu Modrič špilju kod Rovanjske.
– Eksponati imaju neprocjenjivu povijesnu vrijednost i za kolekcionare nemaju cijenu. Pored najstarijeg američkog fordsona iz 1923. i brojnih ruskih i njemačkih traktora, tu su i porschei iz 1954. i 1962. godine, nabraja Legović koji u vlastitom kompleksu jame Baredine, nezaobilaznom izletničkom punktu zapadne Istre, u jedinstvenom ovalnom kamenom ambijentu ima i atraktivni postav izložbe o kruhu, maslinovom ulju i vinu s predmetima od koji neki datiraju još iz prapovijesti i srednjeg vijeka.
Preko tonu teški Boškarin i Bakin u vlasništvu Marija Gašparinija iz višnjanske Fabci, zasigurno će biti jedno od najvećih atrakcija Svjetskog prvenstva u oranju.
– Zahvaljujući svim uzgajivačima, istarski je boškarin spašen od izumiranja i nestanka. Rad na zemlji nekad je bio smisao istarskoga goveda, golemog goveda blage čudi, naglasio je Gašparini.
Proces izgradnje partnerskih odnosa između ovih jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva se nastavlja.


 NATJECANJE ORAČA I SAJAM




U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u oranju 2012., pripremili smo pregršt ugodnih iznenađenja već za prvi vikend u mjesecu lipnju kad će se održati Četvrti sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme za Dalmaciju u kampu Sv. Dominik te Sedmo županijsko natjecanje orača na Vrani u Jankolovici, najavio je Miroslav Andrić.


 BOGATI VIŠNJANSKI PROGRAM


Gostoljubivi su domaćini, osim općinskog renta traktora od 380 KS, prezentirali i brojne realizirane komunalno-infrastrukturne projekte te jednu od najvažnijih višnjanskih investicija, poslovnu zonu Višnjan-Milanezi u izgradnji. Upriličili su i obilazak svjetski poznate Zvjezdarnice Višnjan, šampanjere pjenušca Misal istarskog etnologa Đordana Peršurića, OPG Peršurić, odnosno vinariju biranih istarskih vina općinskog vijećnika Marija Peršurića, OPG Pauletić iz Prekirva, gospodarstvo koje se bavi agroturizmom, uzgojem svinja na otvorenom i proizvodnjom istarskog pršuta…