Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liječnici ne žele biti činovnici

14.03.2011. 23:00
Liječnici ne žele biti činovnici


Zbog mogućih pogrešaka u administraciji nekoliko puta moramo provjeravati ono što smo upisali u računalo i naša koncentracija se s pacijenta prebacuje na računala. Mi smo postali činovnici osiguravajućeg društva umjesto da smo liječnici i da liječimo ljude, rekao je Josip Šarić, liječnik obiteljske medicine


Prave razloge nedavnih liječničkih prosvjeda treba potražiti u lošem položaju liječnika obiteljske medicine u medicinskom sustavu. Naime, obiteljska medicina trebala bi biti temelj sustava, a sve više postajemo produžena ruka administracije. Sve više gledamo u računala, moramo pažljivo paziti što i kako pišemo, zbog čega se ne možemo dovoljno posvetiti pacijentima, rekao je Damir Biloglav, predsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu pri HUP-u. Dodao je da je ovo rezultat nerazumijevanja sustava koji nisu radili informatičari, niti ljudi koji su radili u obiteljskoj medicini zbog čega je obiteljska medicina opterećena poslovima koji nisu nužno vezani uz liječenje pacijenata.
Previše administracije
– Sada imamo liječnike koji su pretrpani administracijom i pacijente koji moraju sakupljati brojne papire umjesto da slušaju što im liječnik govori o njihovoj dijagnozi. Ovo uzrokuje veliko nezadovoljstvo i pacijenata i liječnika i u konačnici slabije javno zdravstvene pokazatelje, rekao je Biloglav. Istaknuo je da je liječnički prosvjed rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva. Smatra da je puno važnije da liječnici rade svoj posao nego da razmišljaju jesu li pravilno ukucali šifru i da se brinu o administraciji.
 – Pored povećane administracije liječnici se žale i na to što se gotovo ništa ne ulaže u opremu ordinacija. Trenutačno za rad imamo špatule, tlakomjere i stetoskope, što nije dovoljno za obavljanje našeg posla, objasnio je Biloglav. Dodao je da bi trebalo omogućiti da dvoje-troje liječnika objedini svoju praksu te da imaju dvije medicinske sestre i jednog administratora koji bi radio na papirologiji. Sada, kaže Biloglav, liječnik i medicinska sestra rade previše administrativnih poslova, a dio medicinskih poslova koje bi mogli i trebali obaviti izvršava se u bolnicama, zbog čega se tamo stvaraju nepotrebne gužve.
 – Nas bi trebalo rasteretiti administrativnih poslova i ostaviti nam stručne medicinske poslove, zaključio je Biloglav.
Kažnjavanje
S liječnikom Damirom Biloglavom slažu se i njegovi kolege, a među njima je i Josip Šarić, liječnik koji radi u ambulanti u Tkonu, a koji je bio na liječničkom prosvjedu u Zagrebu, gdje je podržao svoje kolegice.
 – Ako napravimo i najmanju pogrešku prilikom administrativnog rada, kažnjavaju nas oduzimanjem glavarina. Nedavno se dogodilo da kolega iz Gračaca nije uspio naplatiti 135 kuna participacije zbog čega je kažnjen sa 3.000 kuna. Ovo je odnos resornog ministarstva prema nama i to nas boli. Zbog mogućih pogrešaka u administraciji nekoliko puta moramo provjeravati ono što smo upisali u računalo i naša koncentracija se s pacijenta prebacuje na računala. Mi smo postali činovnici osiguravajućeg društva umjesto da smo liječnici i da liječimo ljude, rekao je Šarić. Dodao je da su liječnici obiteljske medicine ovakvim načinom rada podložni pljačkama i provalama i opterećeni su administrativnim problemima za koje se nisu školovali.
 – Stalno smo pod pritiskom zbog papirologije i statistike i stalno smo u strahu da sve upišemo kako treba pa se ne možemo koncentrirati na pacijente. Osim toga, zbog velikog broja pacijenata stvaraju nam se velike gužve jer sve moramo upisati u računala, rekao je liječnik Šarić.
Dodao je da samo slanje recepata nije problem jer se štedi na papiru, ali s druge strane, zbog e-recepata liječnicima stalno zvone telefoni što nije uvijek praktično. Istaknuo je da je ovo globalni problem jer liječnici obiteljske medicine preuzimaju 80 posto posla sa četiri posto budžeta.
 – Imamo samo špatule, tlakomjere i slušalice, a trebali bismo preuzeti 80 posto posla i još nas kažnjavaju ako sve ne uspijemo, zaključio je Šarić.


 TERAPIJA ZA OVISNIKE




Josip Šarić je istaknuo da liječnici obiteljske medicine imaju problema i s pravilnikom HZZO-a. Naime, kako je Šarić objasnio, terapiju za ovisnike o drogama prebacili su na liječnike obiteljske medicine čime oni krše tri zakona.
 – Tablete namijenjene ovisnicima moramo uzeti u ljekarni, prebrojiti, mljeti i miješati s Cedevitom ili nekim drugim sastojkom, čime kršimo tri zakona. Naime, samo ljekarne smiju izdavati lijekove, a na ovaj način ih mi dijelimo, lijekovi se moraju izdavati samo u originalnom pakiranju, a mi ih vadimo i meljemo, i zadnje – lijekovi se ne smiju miješati s drugim tvarima, a mi ih miješamo s Cedevitom, objasnio je Šarić i dodao da je ovakav način rada poznat i policiji, i HZZO-u, i Ministarstvu, ali da liječnici opet mogu imati problema i neugodnih situacija.