Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Načelnica Vrsi krivnju za bespravnu gradnju prebacuje na Komunalac

14.03.2011. 23:00
Načelnica Vrsi krivnju za bespravnu gradnju prebacuje na Komunalac


Na općinskoj parceli koja je prema Prostornom planu Općine Vrsi u zoni poljoprivrednih zemljišta, vrški Komunalac, poduzeće u vlasništvu Općine Vrsi, već 20-ak dana izvodi građevinske radove. Odgovorna osoba, načelnica Sandra Vukić, tvrdi da je riječ samo o pripremi terena dok se ne ishodi dokumentacija za gradnju spremišta za komunalno poduzeće


Na općinskoj parceli površine 4.500 metara četvornih u Vrsima, na kojoj se nalazi mrtvačnica, koja je prošlog ljeta i svečano otvorena, izvode se građevinski radovi za koje Općina Vrsi, po svemu sudeći, ne posjeduje ni građevinsku dozvolu, a ni ostalu dokumentaciju koju je trebalo pribaviti prije početka radova.
Riječ je o građevinskoj parceli ZK 1253, broj ZK uloška 3406 zavedenoj pod zadnjim brojem dnevnika Z-1828/2008. na kojoj je prije dvadesetak dana započela izgradnja zgrade DVD-a i skladišta Komunalnog poduzeća. Iako na gradilištu nije istaknut izvođač radova, kako je to Zakonom o gradnji propisano, koliko se moglo na licu mjesta vidjeti, radove izvode zaposlenici komunalnog poduzeća, a do sada su već poravnali najveći dio parcele, na jednom njezinom dijelu betonirali su pod, a na drugom dijelu u tijeku je gradnja ogradnih zidova u kamenu.
Kako je komunalno poduzeće u vlasništvu Općine Vrsi kontaktirali smo odgovornu osobu, načelnicu Općine, Sandru Vukić te joj još prošli tjedan poslali konkretan upit o spomenutoj gradnji, potrebnim dozvolama, natječaju za izvođenje radova i troškovima tih radova, a u petak je uslijedio vrlo šturi odgovor na koji kasnije nismo dobili pojašnjenje iako smo ga zatražili.
Vukić prebacuje odgovornost na Komunalac
– Ne gradi se zgrada DVD-a već se priprema teren i dokumentacija koja je u tijeku za spremište za komunalno poduzeće “Komunalac-Vrsi” d.o.o., koju neće graditi Općina Vrsi nego “Komunalac-Vrsi” d.o.o. za svoje potrebe. “Komunalac-Vrsi” d.o.o. je proveo javni natječaj za kupnju građevinskog materijala i uredio teren, odgovorila je načelnica Vukić ostavivši nas bez odgovora na većinu pitanja, pa tako i onog najvažnijeg koje se odnosi na posjedovanje građevinske dozvole.
No, osim nas, ako je suditi po informacijama koje smo dobili od mještana Vrsi, za bespravnu gradnju zainteresirali su se i policajci Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske koji su u četvrtak obilazili gradilište, a koje se prema Prostornom planu Općine Vrsi nalazi u zoni za koju u kazalu stoji da je to “poljoprivredno tlo isključivo osnovne namjene – vrijedno obradivo tlo”.
Kako nije riječ o građevinskom zemljištu, dakle, sasvim je logično da građevinska dozvola ne postoji, a niti uvjeti za započetu gradnju. Isto tako, građevinsku dozvolu Općina Vrsi do sada nije mogla ni zatražiti niti će to biti u mogućnosti učiniti sve dok se, eventualno ne donesu odluke o izmjenama Prostornog plana na način da se općinska parcela ZK 1253 iz poljoprivrednog prenamijeni u građevinsko zemljište.
A osim najnovije gradnje koja se bez potrebne dokumentacije izvodi u Vrsima do sada je poznato da je na tom području izvedeno još nekoliko bespravnih građevinskih i inih pothvata od kojih su neki čak i opasni za mjesno stanovništvo. Naime, prije svega nekoliko mjeseci izvještavali smo o bespravnom priključenju javne rasvjete na predjelu Mulo gdje je javna rasvjeta, iako nije dobila uporabnu dozvolu zbog utvrđenih nedostataka uključena. Na dojavu mještana djelatnici Elektre Zadar izlazili su na teren nakon čega su rasvjetu isključili, da bi ona, dva dana kasnije bila ponovno uključena. Postupak je ponovljen, no nakon što je i treći put rasvjeta prikopčana na elektroinstalacijski sustav, nadležne institucije su odustale.
Nepravilnosti ima i kada je riječ o održavanja rasvjete u cijelom mjestu jer ju, kako doznajemo, provode neovlaštene osobe. I gradnja svlačionice pokraj mjesnog nogometnog igrališta čini se kako je sporna, a jednako je i s parkiralištem u mjesnoj lučici. Naime, iako je tamo riječ tek o sanaciji već postojećeg parkirališta, ipak je potrebno istaknuti tko je izvođač radova što ovdje, kako smo se osvjedočili na licu mjesta, nije slučaj.
Policija i ODO istražuju gradnju u Vrsima
Mještani su se pobunili i kada se prošle godine radila sanacija mjesnih mulića gdje se, tvrde, bespotrebno i bespravno “ušlo” na područje pomorskog dobra. Sve te nepravilnosti prijavljivane su i zadarskoj policiji što ujedno i potvrđuje odgovor koji smo od njih dobili na upit o bespravnoj gradnji na području Općine Vrsi.
– Policijski službenici PU zadarske su tijekom 2010. godine u dva slučaja protiv investitora podnijeli kaznene prijave Općinskom državnom odvjetniku u Zadru zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 252, a Kaznenog zakona – Protupravna gradnja. U vezi s izgradnjom objekata kod kojih je investitor Općina Vrsi, policijski službenici PU zadarske, na temelju zahtjeva ODO-a u Zadru provode kriminalističko istraživanje. U sklopu istraživanja obavljaju se razgovori i pregled dokumentacije te izvidne radnje na terenu – stoji u odgovoru koji potpisuje Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, uz napomenu kako će policija po okončanju kriminalističkog istraživanja o rezultatima na adekvatan način izvijestiti državno odvjetništvo.


 VUKIĆ NA SUDU ZBOG OPĆINSKIH PROSTORIJA




Načelnica Sandra Vukić prošli je tjedan sa suradnicima Šimom Božićem i Juricom Predovanom sjela na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje im se sudi, jer su 18. travnja 2007. godine, prije nego je tada novonastala općina Vrsi izvršila podjelu nekretnina s Općinom Nin kojoj je ranije pripadala, iz općinskih prostorija izbacili KUD Sv. Mihovil. Prvooptužena Vukić je prema optužnici naložila iseljenje, trećeoptuženi Predovan je obio brave na vratima, dok je drugooptuženi Božić, tada donačelnik Općine, ušao u sporne prostorije koje i danas koriste.
Vukić se branila kako nije kriva jer da taj dan nije ni bila u Vrsima, već na svom radnom mjestu u zadarskoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Štoviše, istaknula je kako ni ne zna zašto se nju uopće tereti za nešto s čim nije imala veze, jer da je tada Općinom rukovodilo Općinsko poglavarstvo koje se sastojalo od pet članova koji su donosili odluke.