Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zbog velikog interesa slijedi novi tečaj Kinološkog društva

14.03.2011. 23:00
Zbog velikog interesa slijedi novi tečaj Kinološkog društva


Osim tečaja za markirante i voditelje tečaja poslušnosti Kinološko društvo Dalmatinski pas, zbog velike zainteresiranosti građana, organizira novi tečaj za poslušnost pasa kao i besplatnu ring dresuru


U kampu na Boriku prošlog je vikenda održan tečaj za markirante i voditelje tečaja za poslušnost pasa. Ovim je zaokružen ciklus od četiri predavanja na kojima su se polaznici upoznali s radnom i sportskom kinologijom te su naučili što znači biti markirant i voditelj tečaja za poslušnost psa. Tečaj je organiziralo Kinološko društvo Dalmatinski pas iz Zadra.
 – Nakon nekoliko tečajeva poslušnosti nekolicina aktivnijih polaznika odlučila je napraviti korak dalje pa smo za njih organizirali ovaj tečaj na kojem je predavao Zdravko Kliček, stručnjak za sportsku i radnu kinologiju. On je polaznicima prenio svoje znanje i iskustvo služeći se brojnim primjerima iz svog rada sa psima. Na tečaj se javilo 15-ak polaznika koji su dobili materijale koje moraju naučiti do svibnja, kada će polagati ispit, rekao je Niko Perović, licencirani voditelj tečaja i markirant Hrvatskog kinološkog društva, istaknuvši da je ovo prvi put da je ovakav tečaj organiziran u Zadru i Dalmaciji. Zbog toga su na tečaj došli polaznici i iz Šibenika, Splita i Paga. Svi oni će ako polože ispit morati stažirati godinu dana u Kinološkom društvu Dalmatinski pas nakon čega će Zadar dobiti nove voditelje tečaja i markirante. Tijekom tečaja polaznici su na brojnim primjerima mogli naučiti kako se radi sa psima pa su tako imali priliku vidjeti markiranje na način da pas nađe markiranta sa zaštitnim rukavom i laje na rukav. Tako se kod psa ne podiže agresija prema čovjeku već prema plijenu koji predstavlja rukav. Time se podiže plijenski, a ne obrambeni nagon.
Osim ovog tečaja Kinološko društvo Dalmatinski pas, zbog velike zainteresiranosti građana, organizira novi tečaj za poslušnost pasa koji započinje u srijedu 16. ožujka u 15 sati na poligonu Arnove sportske škole, odnosno nekadašnje vojarne na Bokanjcu.
Pored ovog tečaja Kinološko društvo Dalmatinski pas organizira i ring dresuru koja će se održati u nedjelju 20. ožujka u 15 sati u kampu na Boriku.
 – Ring dresura će biti besplatna, a namijenjena je svima koji žele izlagati svoje pse na izložbama. Organizira se u povodu izložbe pasa u Zadru, koja se tradicionalno organizira u svibnju. Na ring dresuri će vlasnici pasa naučiti kako izložiti svoje pse, kako ih najbolje prezentirati i kako ih pripremiti za izložbu, rekao je Perović, pozvavši sve vlasnike pasa da dođu u klub utorkom od 18 do 20 sati.