Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čulina: Ovo je početak propasti hrvatskih obitelji

14.03.2012. 23:00
Čulina: Ovo je početak propasti hrvatskih obitelji


Ovaj slučaj se mora ispitati, a deložacija odgoditi. Država se služi sredstvima utjere! Ovo je samo početak propasti stotina tisuća obitelji u Hrvatskoj koje su u sličnoj situaciji, istaknuo je Drago Čulina, predsjednik zadarskog ogranka Hrvatskih laburista


Drago Čulina, predsjednik zadarskog ogranka Hrvatskih laburista – stranke rada jučer je u kući obitelji Vukić u Arbanasima, kojoj prijeti deložacija, tražio odgodu tog čina.
Kuća u kojoj žive Miro i Višnja Vukić sa sinom i kćeri, njezinim suprugom i njihovo četvero malodobne djece, stara je više od 200 godina i njihova je djedovina, no prodana je na dražbi zbog duga Poreznoj upravi Mirovog nekadašnjeg obrta.
Deložacija je zakazana za 23. ožujka, a Čulina je istaknuo da se to ne smije dogoditi dok se ne ispita zakonitost cijelog slučaja i ne utvrdi odgovornost.
Kuća obitelji Vukić je pod hipotekom i Višnja smatra da zato nije smjela biti prodana.
– Novac od prodaje kuće je išao banci, Porezna uprava nije dobila ni lipe, a mi postajemo beskućnici, moramo na ulicu. Smatram da je to njihova greška. Pa što nitko nije provjerio da je kuća pod hipotekom? Nismo imali izbora i sramili smo se, ali morali smo tražiti pomoć medija. Kada je Miro rekao da se srami, pitala sam ga tko se sramio kada je nas 500 duša iz TIZ-a dobilo otkaz. Ne tražimo milostinju, samo našu kuću, rekla je Višnja uz koju su na konferenciji bili sin, kćer i suprug Miro.
Čulina je rekao da se moraju ispitati nepravilnosti u ovom slučaju.
– Službeno su navedene dvije dražbe, a zapravo su bile četiri, što se može vidjeti i u dokumentima i to je samo jedna od nepravilnosti koje postoje u ovom slučaju. Zbog toga se on mora ispitati, a deložacija odgoditi. Država se služi sredstvima utjere! Ovo je samo početak propasti stotina tisuća obitelji u Hrvatskoj koje su u sličnoj situaciji, istaknuo je Čulina.
Bez obzira na rasplet cijele priče, kako je istaknuo Čulina, obitelj Vukić je već dobrim dijelom duhovno i fizički ruinirana.
– Kako je moguće da ljudi voze skupocjene automobile i imaju vile, a da za njih nisu platili porez? Hrvatska država je oprostila više od 3 milijarde kuna poreza onima koji imaju milijarde, a obitelji Vukić se nije moglo oprostiti prvotnih 70 tisuća kuna poreza koji je sada narastao na 500 tisuća! Zato su Hrvatski laburisti Vladi uputili prijedlog izmjene poreznog zakona kojim će se pospješiti naplata poreza praćenjem porasta nečije imovine i usklađivanjem s primanjima, kazao je Čulina.