Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Druga četvrtina – put ka ostanku u ligi

14.03.2012. 23:00
Druga četvrtina – put ka ostanku u ligi


Svoju klasičnu borbenost i bespoštedni pristup su zeleni pokazali u drugoj dionici koju su dobili s 32-21 i barem na trenutak uzburkali atmosferu u solidno popunjenim Jazinama


Porazom od Zadra u svojim Jazinama Sonik-Puntamika je zaključila osnovni dio natjecanja u A-1 ligi omjerom pobjeda i poraza 8-12. Svih osam pobjeda ostvareno je na domaćem parketu gdje su dvije i izgubili, od Jolly JBS-a u 1. kolu te Zadra u posljednjem, dok je ostalih 10 poraza doživljeno na gostovanjima. Je li se moglo više ili čak i manje teško je dati na objektivnu procjenu s obzirom da se momčad Nevena Plantaka morala suočiti kroz posljednjih šest mjeseci s mnogo promjena u rosteru i ozljedama koje su bile puno učestalije nego prijašnjih sezona. Dakako i konkurencija je bila žešća nego inače tako da je Liga za ostanak koja slijedi zelenima u nastavku sezone nešto što se i očekivalo u stručnom stožeru Puntamičana. U svakom slučaju nije teško zaključiti da su imali promjenjivu sezonu, s boljim izdanjima u Jazinama i onim lošijim u gostima, a za početak Lige za ostanak dobar pokazatelj je ogled s prvakom lige Zadrom kojem su pružali itekako dobar otpor više od tri četvrtine utakmice.
Energetski pad u završnicama
Nakon završenog gradskog derbija oba trenera su bila jednoglasna u stavu da je utakmica bila kvalitetnija nego što inače posjetitelji u Jazinama imaju priliku vidjeti. Sonik je nakon lošeg otvaranja utakmice upao u veliki minus od 15 poena (13-28), no svoju klasičnu borbenost i bespoštedni pristup su zeleni pokazali u drugoj dionici koju su dobili s 32-21 i barem na trenutak uzburkali atmosferu u solidno popunjenim Jazinama. Tih 10 minuta dokaz su da Puntamičani imaju dobre šanse za ostvarivanjem cilja zvanog ostanak u ligi. Ono što nije bilo dobro jest mršavih 53% s linije slobodnih bacanja te velika razlika u napadačkom skoku u odnosu na Zadar (4-14), što je u konačnici donijelo prevagu na stranu momčadi s Višnjika. To je potvrdio nakon utakmice i trener Plantak koji je svjestan da je njegova momčad energetski teško držala korak sa Zadrom čemu je danak loš postotak bacanja kao i provalija koja se dogodila njegovim igračima u posljednjih osam minuta utakmice. Svi ti nabrojeni nedostaci simptomatični su za cijelu sezonu u kojoj su često padali u završnicama te završavali utakmice poražavajućim postocima šuta. Očito je nedostatak kvalitete i širina klupe najveći razlog katastrofalnom učinku u gostima (0-10), a primjera radi i jedan Dubrovnik koji je skupio samo tri pobjede u 22. kola je uspio pobijediti na strani kao i sve ostale momčadi u ligi.
Jedino lošiji Dubrovnik
No, bez obzira na sve što je bilo, i na sve što je moglo biti bolje i gore, zelene očekuje produžetak sezone u Ligi za ostanak gdje bi po svemu sudeći trebali doći do potvrde prvoligaškog statusa. Plantak je potvrdio da je ova momčad koju ima na raspolaganju sposobna za ostvarenje tog cilja, iako im ne predstoji nimalo lagan zadatak s obzirom da posljednji Dubrovnik ima samo dvije pobjede manje od njih, a onda slijedi gužva u kojoj su stisnuti Puntamičani bodovno poravnati (5-5) zajedno s Križevcima i Dardom što, ako ništa drugo, garantira uzbuđenje u Ligi koja će za mnoge klubove na polovici natjecanja prijeći u odrađivanje formalnosti. Daj Bože da se upravo taj scenarij dogodi Sonik-Puntamici, pa barem da više ne strepi hoće li i sljedeće sezone biti sudionik elitnog ranga hrvatske košarke.