Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Strah od popisa dužnika puni državni proračun

14.03.2012. 23:00
Strah od popisa dužnika puni državni proračun


Boljoj naplati pridonijeli su i pozivi na razgovor petstotinjak građana za koje se pokazalo da njihova imovina odskače od prihoda koje su ostvarivali posljednjih godina


Već i sama najava objave imena poduzeća, obrtnika i građana koji državi, zajedno s kamatama duguju više od 51 milijardu kuna poreza, dovela je do bolje uplate poreza, doznajemo u Poreznoj upravi. Tome su, tvrde naši izvori, pridonijeli i pozivi na razgovor petstotinjak građana za koje se samo površnom provjerom pokazalo da njihova imovina odskače od prihoda koje su ostvarivali posljednjih godina.
Vlada danas ipak neće, iako je tako bilo najavljeno, predložiti izmjene Općeg poreznog zakona što bi omogućilo objavu imena poreznih dužnika. Zakon će na Vladu, tvrde u Banskim dvorima, gotovo sigurno sljedeći tjedan jer mora proći posljednju provjeru Ministarstva vanjskih poslova, koje će utvrditi jesu li predložene promjene u skladu sa zakonodavstvom EU.  Na jednoj od prvih sjednica sadašnje Vlade, kritizirajući prvog potpredsjednika Radimira Čačića koji je u na Vladi branio promjene stečajnog zakona, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zatražila je od svih ministara da više ne predlažu zakone prije nego što prođu njezinu kontrolu.
Fiskalne blagajne
Ministar financija Slavko Linić tako je s Općim poreznim zakonom u kojem se predlaže ukidanje obveze čuvanja porezne tajne za dužnike na posljednjoj provjeri i u Vladi tvrde da će zakon poslati u Sabor sljedeći tjedan te da neće odustati od objave imena poreznih dužnika.
Ako Vesna Pusić u prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona ne pronađe odredbe koje bi bile suprotne europskim Vlada će objavom dužnika odraditi tek dio planiranog posla na boljoj naplati poreza.
Puno veći projekt priprema se za sljedeću godinu, a riječ je o uvođenju fiskalnih blagajni u one tvrtke i obrte koji posluju s gotovinom, u ugostiteljske objekte, trgovine, frizerske salone, pa čak i odvjetničke urede. Preko tih blagajni koje bi trebao imati, primjerice, svaki kafić ili restoran u Hrvatskoj, porezna uprava pratila bi naplatu svakog računa i više ne bi bile moguće intervencije u blagajnu kojima se uspijevalo prikriti dnevni promet. Blagajne bi mogli otvarati samo ovlašteni poreznici, a podaci bi se dnevno slijevali u jedinstvenu bazu podataka u Poreznu upravu. Ministarstvo financija već radi na pripremi zakona kojim bi se uvele porezne blagajne, a sustav bi mogao zaživjeti u praksi početkom sljedeće godine. Tada će početi i naplata poreza od deset posto u ugostiteljstvu za hranu, bezalkoholno piće, vino i pivo.
Dobri efekti
Sustav poreznih blagajni koji planira uvesti Hrvatska već imaju zemlje poput Italije, Švedske, ali i susjedne BiH, i Srbije. Porezne blagajne u time zemljama uvedene su u tvrtke s godišnjim prihodom do 35 milijuna eura, odnosno s prihodima višim od 260 milijuna kuna, jer je kod njih porezni nadzor, pokazalo se, i bez blagajni puno efikasniji. U Italiji su porezne vlasti, zahvaljujući tim blagajnama, otkrivale i do pet puta veći promet od prijavljenog, pa je u 2011. godini otkrivena porezna utaja veća od 11 milijardi eura.
U Hrvatskoj će, kažu naši sugovornici, efekti zbog jačine gospodarstva biti manji, ali se procjenjuje da bi uvođenje poreznih blagajni, koje će u početku biti trošak, moglo godišnje donijeti i do četiri milijarde kuna veće prihode u državnu blagajnu, što je deset posto ovogodišnjih planiranih prihoda od PDV-a.


Kafići krcati, a prihoda “nema2




U Ministarstvu financija ne sumnjaju da će povećati naplatu poreza, jer su prve provjere pokazale da ugostiteljski objekti, ali i primjerice frizerski saloni ne prikazuju stvarni promet.
– Tako imamo kafića u centrima najvećih gradova Hrvatske koji su stalno puni, a prikazuju godišnji prihod kao da im je svaki dan, kad poplaćaju sve obveze, ostalo nekoliko desetak do sto kuna zarade. To naprosto nije moguće. I to će fiskalne blagajne promijeniti, poručuje naš sugovornik iz Ministarstva financija.