Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Županijski proračun u plusu od deset milijuna kuna

14.03.2012. 23:00
Županijski proračun u plusu od deset milijuna kuna


Višak od 10 milijuna kuna, prema odluci Skupštine Zadarske županije, bit će utrošen u projekt brige o starijim osobama, sustav navodnjavanja Vransko polje, gradnju solarnih kolektora u kućanstva, sanaciju pomorskog dobra, izgradnju vodoopskrbnog sustava, uređenje zgrade Zavoda za prostorno planiranje i razvojne projekte Zadarske županije


Prema izvještaju o izvršenju proračuna Zadarske županije, koji je jučer na 47. Kolegiju župana podnijela pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Bibijana Baričević, Županija je u plusu od nešto više od 10 milijuna kuna. Prema izvješću, gotovo su sve županijske ustanove dobro poslovale, osim Opće bolnice Zadar koja trpi gubitke zbog HZZO-ovog limita.
– Bez obzira na to što se proračun stalno smanjuje, nekako smo se navikli na taj siromašni ritam. No, nemamo nikakvih dubioza i sve je financijski pokriveno. Ipak, i dalje štedimo na svemu, rekao je župan te dodao kako je zadovoljan izvršenjem proračuna.
Ukupni prihodi i primici Zadarske županije planirani su u iznosu od 165.800.000 kuna, a ostvareni su u iznosu od 159.331.537 kuna, što je 96,10% od planiranog. Rashodi i izdaci iznose 149.090.382 kune te je ostvaren višak prihoda poslovanja od 10.241.145 kuna.
 Važna godina za KLZ
Višak od 10 milijuna kuna, prema odluci Skupštine Zadarske županije, bit će utrošen u projekt brige o starijim osobama, sustav navodnjavanja Vransko polje, gradnju solarnih kolektora u kućanstva, sanaciju pomorskog dobra, izgradnju vodoopskrbnog sustava, uređenje zgrade Zavoda za prostorno planiranje i razvojne projekte Zadarske županije.
Župana i pročelnicu Baričević novinari su upitali hoće li se odluka Grada Zadra o uvođenju 12% prireza na dohodak odraziti na županijski proračun, na što je Baričević odgovorila:
– Odrazit će se samo na naše neto plaće, ali ne na proračun budući da je prirez izravan prihod Grada, a ne Županije, pojasnila je pročelnica. U nastavku kolegija izvješća o radu u 2011. godini su podnijeli ravnatelji Županijske uprave za ceste, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, Kazališta lutaka Zadar, Narodnog muzeja Zadar te Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Iris Pavić-Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, naglasila je da je protekla godina bila jedna od najvažnijih za kazalište i to ne samo zbog brojnih nagrada koje su zadarski lutkari zasluženo osvojili, nego i zbog toga što su konačno uselili u novu zgradu i to nakon 26 godina čekanja.
– Ukupan broj posjetitelja predstava iznosi 17.526 u 173 izvedene predstave. Ukupan prihod ostvaren do kraja 2011. godine, u što ulazi redoviti program, tereni i gostovanja, iznosi 232.855 kuna, a ukupni vlastiti prihod tj. predstave, sponzori i najam, iznosi 359.144 kune, rekla je Iris Pavić-Tumpa te nastavila:
– Imali smo i dvije premijere i to predstave ‘Drago Č. i tvornica čokolade’ u režiji Zlatka Svibena i ‘Sretni princ’ u režiji Milene Dundov. Osim sudjelovanja na brojnim festivalima i manifestacijama, bili smo domaćini 23. SLUK-a, koji se održao u lipnju prošle godine. Festival se inače svake dvije godine tradicionalno održava u Osijeku, ali među Osječanima je uvriježeno da festival ‘posude’ gradu koji dobije novu kazališnu zgradu pa je prošle godine ta čast pripala nama. U tomu smo uspjeli jer su svi sudionici bili prezadovoljni, rekla je ravnateljica te dodala:
Povećan prihod od registracije vozila
– Iako smo imali velikih problema s kazališnom zgradom, uz iznimne napore svih djelatnika KLZ uspjeli smo organizirati i održati festival, a naše je kazalište s predstavom ‘Michelangelo Buonarotti’ osvojilo nagradu za najbolju predstavu u cjelini te još nekoliko nagrada, ali ne zato što smo bili domaćini festivala, nego zato što je zaista riječ o iznimnoj predstavi, rekla je Pavić-Tumpa te dodala da će se višak prihoda u iznosu od nešto više od milijun kuna utrošiti u uređenje ostatka interijera. No, napomenula je kako su i troškovi režija strahovito visoki, na što je župan Zrilić rekao kako vjeruje da će se Kazalište lutaka uspjeti “nekako samo pokriti”.
Ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan rekao je kako je ŽUC imao problema u protekloj godini, ali da se ipak može govoriti o uspješnoj godini:
– Ono što je najvažnije jest da su svi računi plaćeni, a naš vlastiti prihod od registracije motornih vozila također je nešto veći od planiranog. Sve u svemu, uspjeli smo ostvariti 95% planiranih prihoda, rekao je Fabijan.
Mirko Đinđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, izvjestio je kako je ova ustanova tijekom prošle godine privela kraju nekoliko važnih projekata među kojima je najvažniji projekt “Una spring of life”.
Prema poprilično iscrpnom izvješću Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, i ova kulturna ustanova može se pohvaliti s uspješnom poslovnom 2011. godinom:
– Tijekom prošle godine organizirali smo zaista brojne događaje koji su vidno utjecali na kulturni život grada Zadra i Zadarske županije, rekla je Peroš te posebno naglasila otvaranje izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače za što su dobili nagradu “Bernardo Bernardi” Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutarnjeg uređenja.
– Još bih podsjetila na radionicu ‘četverokuke’ i ostvarenje međunarodne suradnje s Baranjskom županijom iz Mađarske.


Podno grijanje u Loži preskupo




Na novinarsko pitanje kada će se riješiti problem hlađenja, odnosno grijanja prostora Gradske lože, koja ima podno grijanje, Peroš je odgovorila:
– Nažalost, podno grijanje je zaista skupo i mi u ovom trenutku ne možemo izdvajati 10.000 kuna mjesečno za tu stavku. Podno grijanje upalimo u zaista rijetkim prilikama, kada, primjerice, predstavljamo neku knjigu. Što se tiče hlađenja, pokušat ćemo i to riješiti. Naime, postoji neko rješenje da se napravi sustav ventilacije kroz krovne prozore, što bi koštalo oko 35.000 kuna. Ne brinite, riješit ćemo i hlađenje i grijanje, obećala je Peroš.


Tri nove udruge


Što se tiče Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, ona je u 2011. godini proširena za tri nove udruge i to Udrugom inovatora iz Biograda, Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja i Speleološkim društvom “Paklenica”. Na jučerašnjem je kolegiju rečeno kako će ovogodišnja 100. obljetnica prvog zrakoplovnog leta iz Zadra biti uvrštena i u program Županijskih dana.