Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bilo mi je jako dirljivo kada je glave nagnute prema vjernicima zatražio njihov blagoslov!

Autor: Suzana Bandić

14.03.2013. 23:00
Bilo mi je jako dirljivo kada je glave nagnute prema vjernicima zatražio njihov blagoslov!

Foto: Marin GOSPIĆ



Tom gestom zapravo je rekao “molim vas pomozite mi”, “blagoslovite vi mene prije nego ja blagoslovim vas i poduprite me u mojoj službi”


Jučerašnji izbor argentinskog kardinala Jorgea Maria Bergoglie za papu višestruko je iznenađenje. On nije bio medijski eksponiran kao jedan od glavnih kandidata, ne dolazi s područja Europe, prvi je isusovac u povijesti izbora papa, te prvi koji je kao svoje papinsko ime odabrao Franjo – rekao je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, na jučerašnjoj konferenciji za medije koju je sazvao upravo kako bi s vjernicima podijelio svoj stav i iznio dojmove o novoizabranom poglavaru Katoličke crkve.
Naglasio je kako je ovaj izbor dokaz da u Crkvi nema podjele na kontinente, te jednako tako da nema stranaca.
– To što je novi papa isusovac, velik je znak i priznanje samom isusovačkom redu, koji je posebno povezan sa službom samog apostola Petra, rekao je Puljić dodajući kako je njega osobno dojmio prvi izlazak novoimenovanog pape pred vjernike na Trgu sv. Petra, te geste koje je tom prilikom pokazao – strahopoštovanje pred službom koju je prihvatio.
– Osobno mi je bilo jako dirljivo kada je glave nagnute prema vjernicima zatražio njihov blagoslov, kada je tom gestom zapravo rekao “molim vas pomozite mi”, “blagoslovite vi mene prije nego ja blagoslovim vas i poduprite me u mojoj službi”. Okupljeno mnoštvo odgovorilo je isto tako, poginjući glavu pred njim, kao da kažu “da Oče Sveti, podupiremo te i klanjamo se ovoj Božjoj odluci”. Izbor je tu i mističan i otajstven, rekao je nadbiskup Puljić dodajući kako u cijelom ovom događaju jednu posebnu simboliku i čar daje i staromodni način komunikacije sa svijetom preko bijelog dima.
– Sva iznenađenja koja je papa Franjo donio sa sobom, donose i novosti u samoj Crkvi. Ovo je zasigurno jedan iskorak naprijed, mada on vuče korijene iz Europe. On je jedno od petoro djece siromašnih talijanskih iseljenika u Argentini, ispričao je Puljić dodavši kako je riječ o vrlo obrazovanom papi koji je predavao na nekoliko fakulteta te tiskao nekoliko stručnih knjiga.
Nadbiskup Puljić istaknuo je kako je papa Franjo prije imenovanja bio poznat po svojoj skromnosti, po tome što se kao nadbiskup služio javnim prijevozom, bio na raspolaganju siromašnima, rado ispovijedao u katedrali, obilazio svoj kler te da nije imao straha usprotiviti se institucijama kad je bilo ugroženo ljudsko dostojanstvo.
– U isto vrijeme on je davao svjedočanstvo evanđeoske jednostavnosti i poniznosti s kojom je ušao u konklave i izabran za novog papu – rekao je Puljić kazavši kako su neki mediji Papu već nazvali konzervativnim što po njemu nije u redu. Pojasnio je kako u crkvenom krugu konzervativan zapravo znači slijediti i držati se pravila Crkve.