Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Papa koji se želi približiti vjernicima

Autor: Tihomir Ponoš

14.03.2013. 23:00
Papa koji se želi približiti vjernicima


Zadatak sigurnosti je da se uskladi sa stilom pape, bez obzira na to tko je papa. Sjetimo se koliko je pravila promijenio Ivan Pavao II. svojim stilom, kaže Thomas Rosica, zamjenik glasnogovornika Svete Stolice


Što je radio, kako se vratio u Gostinjac sv. Marte, gdje je bio, kamo će ići, gdje će stanovati, što je govorio, naprosto sve što ima veze s papom Franjom i prvim danom njegova pontifikata zanima javnost. Već prvog jutra nakon što je izabran za papu, Franjo je napustio Vatikan i otputio se u rimsku baziliku Santa Maria Maggiore, najstariju crkvu na svijetu posvećenu Bogorodici. Rimski biskup u toj se Crkvi pola sata molio ispred poznate ikone Bogorodice, a kako je kazao otac Ludovico Meli, “govorio nam je poput oca. O tome da dolazi, bili smo obaviješteni deset minuta prije dolaska”.
Osobnu je skromnost Franjo demonstrirao na povratku u Gostinjac sv. Marte u kojega se nije vratio limuzinom nego u autobusu zajedno s kardinalima. Papa je ujutro pokupio svoje stvari i podmirio račun za sobu u Gostinjcu sv. Marte u kojemu kardinali odsjedaju za vrijeme konklava. Preselio se iz skromne sobe u kojoj je bio smješten u trosobni apartman u istom Gostinjcu koji odgovara radnim potrebama pape. Franjo je otpečatio papinski apartman u Apostolskoj palači, zapečaćen 28. veljače, na dan stupanja na snagu odreknuća Benedikta XVI., a u taj će apartman useliti nakon preuređenja.
U srijedu nakon izbora papa Franjo je telefonski razgovarao s papom emeritusom Benediktom XVI. koji je u Castel Gandolfu i gdje će ga, prema najavama, Franjo posjetiti za nekoliko dana.
– Naš život je put. Kada osjetimo da smo se zaustavili, znači da je nešto u našem hodu krivo. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo, poruka je koju je s prve mise u svom pontifikatu papa Franjo uputio kardinalima elektorima s oltara Sikstinske kapele. Misa je bila zatvorena za javnost, ali su je prenosile televizijske kamere. Nakon propovijedi na talijanskom molilo se za papu u miru Benedikta XVI., a nakon toga i za svjetske čelnike, da ne zlorabe svoju moć i ovlasti.
Poznat je i papin raspored za prvih nekoliko dana pontifikata. U petak će primiti cijeli Kardinalski zbor u Klemetinskoj dvorani Apostolske palače, u subotu će se sastati s novinarima akreditiranim u Vatikanu, u nedjelju će okupljenima na Trgu sv. Petra izgovoriti svoj prvi angelus. Misa ustoličenja planirana je za utorak, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Crkve, u bazilici sv. Petra.
Thomas Rosica, zamjenik predstojnika Tiskovnog ureda Svete Stolice, izjavio je da će se ubuduće raditi na drugačiji način, aludirajući na papin ležeran stil kojim želi biti u bliskom kontaktu s vjernicima.
– Zadatak sigurnosti je da se uskladi sa stilom pape, bez obzira na to tko je papa. Sjetimo se koliko je pravila promijenio Ivan Pavao II. svojim stilom, izjavio je Rosica.
Izbor nadbiskupa Buenos Airesa, kardinala Jorgea Marije Bergoglia, vrlo je toplo primljen u svijetu i čini se da ga svijet kao novog poglavara Katoličke crkve dočekuje s mnogo manje rezerve nego li što je dočekao Josepha Ratzingera prije nepunih osam godina. Oglasila se predsjednica Argentine Cristine Fernandez de Kirchner, koja je s Bergogliom bila u zategnutim odnosima, i poželjela mu pontifikat plodan za pravdu, jednakost i mir u svijetu. Brazilska predsjednica Dilma Rouseff poželjela mu je uspjeh, a očekuje ga na Svjetskom danu mladih koji se ove godine održava od 23. do 28. srpnja u Rio de Janeiru. Pape tradicionalno odlaze na Svjetski dan mladih, a pretpostavlja se da će to biti prvo putovanje pape Franje izvan Italije. Zanimljivo je da je prvo putovanje pape Benedikta XVI. također bio odlazak na Svjetskih dan mladih, i to u rodnu Njemačku.