Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlada odgađa postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru

Autor: Dražen Ciglenečki

14.03.2013. 23:00
Vlada odgađa postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru

Foto: PIXSELL



Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu upotrebu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora, dakle možda već 3. lipnja, rekli su nam visoki izvori u Vladi


Vlada je, to je sad definitivno, odgodila postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru. Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu upotrebu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora, dakle možda već 3. lipnja, rekli su nam visoki izvori u Vladi. Službeno, sve je spremno, natpisi su izrađeni, a na zgrade državnih institucija u Vukovaru bit će stavljeni “u primjerenom roku”. To je u skladu i sa stavom predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je, podsjećamo, izjavio za naš list da bi s implementacijom trebalo pričekati do okončanja europskih i lokalnih izbora.
Razlog je njegova procjena da bi tema ćirilica “kontaminirala izborni postupak”, dominirala kampanjom, te zapravo tako možda pomogla protivnicima primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
Ali, dogovor iz Zagreba da se politički taktizira s ulaskom ćirilice u Vukovar, nije, čini se, na vrijeme došao i do predstavnika Srba u gradu na Dunavu. Naime, tamošnje Vijeće srpske nacionalne manjine priopćenjem je jučer zatražilo “nadležna tijela Hrvatske da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina”.
Prolongiranje ćirilice sigurno će utjecati i na protivnike srpskog pisma. Dosad je otpor prema dvojezičnosti bio središnja tema i kampanje Ivana Penave, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Vukovara. O tom je problemu on vrlo ekspresivno govorio i prošle subote na skupu svoje stranke u Ciboni. Penava, međutim, negira da je strogo fokusiran na ćirilicu.