Bibinjci u tišini odslušali Kalvariju

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Koncert u crkvi Velike Gospe

Bibinje i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado očito se vole javno. Nakon prošloljetnog nastupa na Sportskom centru Crljenica, gdje ih je preko 2.000 Bibinjaca i njihovih gostiju ispratilo ovacijama, Lado je u ponedjeljak navečer pod pokroviteljstvom Općine Bibinje u crkvi Velike Gospe održao oratorij Kalvarija za pamćenje.

- Oratorij Kalvarija, složeno umjetničko djelo, umjetnici izvode pred Veliki tjedan koji je u znaku priprema na Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen uskrsnuća Isusa Krista, kazao je bibinjski župnik don Zdenko Milić.

Složeno umjetničko djelo

Kristovo uskrsnuće početak je novoga svijeta i zalog je, kaže,  našeg uskrsnuća koje se već sada ostvaruje dok se s mukom i naporom opiremo zlu i grijehu.

- Središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće poziva nas na uskrsnu radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista širimo oko sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu, poručio je don Zdenko te se zahvalio Ladu na dolasku a Općini na organizaciji i pokroviteljstvu.

Kalvariju, oratorij za sola, muški zbor i mješoviti pučki zbor, na temelju hvarskog pučkog pjevanja, posebno je za Ansambl Lado napisao Ljubo Stipišić Delmata. 

Pod dirigentskom palicom maestra Joška Ćalete to složeno umjetničko djelo umjetnici izvode u godini u kojoj se obilježava pet godina otkako nas je napustio ovaj čuveni skladatelj, pjesnik, dirigent, melograf, sakupljač narodnog blaga, obrađivač, voditelj klapa.

Za križem

- Oratorij prati događanja vezana uz procesijski fenomen 'Za križem', koji je već gotovo pet stoljeća dio pučke pobožnosti na otoku Hvaru tijekom Velikog tjedna, kojom puk molitvom i glagoljaškim pjevanjem štuje Isusove muke, objašnjavao je voditelj.

Procesija "Za križem" odvija se u noći između Velikog četvrtka na Veliki petak i to kroz mjesta Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Hodočasnici kreću u 22 sata i molitvom i pjesmom obilaze ostale crkve, te ujutro zajedno s križonošom i pjevačima, nakon što su prešli tridesetak kilometara, stižu u svoju ishodišnu župu.

- Kalvarija nastojao dočarati intimni doživljaj vjere i njezinih misterija u dušama domaćeg seoskog stanovništva, pri čemu se njihov predajni glazbeni izraz uklopio u kanoniziranu strukturu Pasije, prikaza posljednjih sati Isusovog zemaljskog života, rečeno je u bibinjskoj crkvi Velike Gospe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno