Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gužva za mjerenje očnog tlaka na Narodnom trgu

14.03.2017. 23:00
Gužva za mjerenje očnog tlaka na Narodnom trgu


Tjedan glaukoma se obilježava već devet godina i svake godine bude velika zainteresiranost građana, tolika da ne možemo sve ni pregledati, kazala je Dr. Suzana Konjevoda
U srijedu su se u dvorištu Gradske straže još od jutra pravili redovi građana koji su čekali na pregled očnog tlaka i cilju sprječavanja glaukoma. Povod je Svjetski tjedan glaukoma koji se obilježava od 12. do 18. ožujka, a u kojem svojim aktivnostima sudjeluje i Odjel za oftalmologiju Opće bolnice Zadar.
– Tjedan glaukoma se obilježava već devet godina i svake godine bude velika zainteresiranost građana, tolika da ne možemo sve ni pregledati, kazala je Dr. Suzana Konjevoda, voditeljica Odjela za oftalmologiju.
Cilj ove akcije bio je osvijestiti građane o bolesti koja nije bila toliko poznata, dodala je.
– Ovaj odaziv je rezultat upravo toga. Ljudi su osvijestili da postoji nešto što može biti opasno za vid i sada već znaju da to mogu na ovakav način provjeriti. Cilj ovakvih akcija je što ranije otkriti povišeni očni tlak koji je jedan od glavnih rizika za razvoj glaukoma. Normalno, jedno mjerenje ne znači odmah i bolest te početak terapije koja je inače doživotna, no takvog pacijenta uzimamo u obradu. Jer, kod ove bolesti je vrlo važno da se što ranije otkrije i što ranije krene s terapijom, pojansila je dr. Konjevoda.
Očni tlak mjerio se jučer na Narodnom trgu od 10 do 12 sati, a proces je za svakog građanina trajao nekoliko trenutaka.
Danas se mjerenje nastavlja, i to u predavaonici Odjela pedijatrije u Općoj bolnici Zadar.