Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mozak i prostor

14.03.2017. 23:00
Mozak i prostor


U sklopu 16. Tjedna mozga, događanja koje organizira Hrvatsko društvo za neuroznanost i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, prof. dr. sc. Pavle Valerjev održao je u ponedjeljak predavanje „Mozak i prostor”. Obrađivala se tema na koji način mozak rješava razne probleme koji se tiču našeg snalaženja u prostoru. A kako je vid zaslužan za 80 posto informacija o prostoru koje mozak procesuira u fokusu njegovog predavanja su bili precizni mehanizmi gledanja.
– Pomoću oka dobivam dvodimenzionalnu sliku, no da bismo dobili treću dimenziju – dubinu, potrebno je da se dvije slike koje smo zabilježili svojim očima, dvije minimalno različite slike zahvaljujući razlici u kutu gledanja jednog oka u odnosu na drugo, procesuiraju i spoje na način da se dobije i treća dimenzija, naglasio je Valerjev.
Uz pomoć grafikona i brojnih fotografija predavač je vrlo precizno objasnio na koji se način stvara slika u mozgu no isto tako i istakao da taj proces ipak još uvijek nije do kraja u potpunosti objašnjen.
– Postoje četiri velika problema vidne percepcije, uočavanje boja, gibanja, snalaženja u prostoru i prepoznavanje oblika. Danas ćemo obrađivati ovaj dio vezan za snalaženje u prostoru koje podrazumjeva generiranje prostorne mape, percipiranje vlastitog gibanja u prostoru, određivanje dimenzija u prostoru, imaginaciju i neke druge „prepreke” koje mozak, odnosno vid moraju savladati, naglasio je profesor.
Koliko su zanimljive naizgled jednostavne radnje koje svakodnevno obavljamo, kada ih raščlanimo na način na koji ih vid, zapravo mozak procesuiraju, moglo se vidjeti u nastavku predavanja u okviru kojeg je Valerjev korak po korak objašnjavao kako vidimo, ne okom, već, prije svega – mozgom.